(18.30 hodin)
(pokračuje Heger)

V současné době příloze 1 a příloze 1a uvedené základní směrnice odpovídají přílohy českého zákona č. 2 a 3. Jedná se o zákon o biocidech, který stanovuje seznamy účinných látek s nízkým rizikem a specifické podmínky pro povolování a používání biocidních přípravků a biocidních přípravků s nízkým rizikem obsahujících danou účinnou látku. Předkládanou novelou bude Ministerstvo zdravotnictví zmocněno k vydání prováděcího právního předpisu, tedy vyhlášky, do které se současný obsah příloh číslo 2 a 3 přesune a zároveň doplní o další účinné látky, které byly do přílohy I evropské směrnice nově zařazeny.

Návrh změny zákona je racionálním technickým opatřením k zefektivnění implementace jednotlivých směrnic, aby bylo změny možno dělat formou vyhlášky, a nikoliv zákonem, zjednodušeně řečeno. Navržená úprava povede k nižší administrativní zátěži správy státu a současně umožní pružněji reagovat na změny evropské legislativy. Součástí této technické novely je taktéž povinnost podávat žádost o povolení k uvedení biocidního přípravu na trh Ministerstvu zdravotnictví s využitím jednotného systému EU, tzv. rejstříku pro biocidní přípravky.

Závěrem uvádím, že souhlasím s usnesením výboru pro zdravotnictví, jehož obsahem je návrh na úpravu data nabytí účinnosti navržené novely zákona. Prosím vás o posouzení a projednání tohoto návrhu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Také děkuji, pane ministře. Tento návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro zdravotnictví. Usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk číslo 324/1. Prosím, aby se nyní slova ujala zpravodajka výboru pro zdravotnictví paní poslankyně Soňa Marková.

 

Poslankyně Soňa Marková: Děkuji za slovo. Přeji hezký večer, dámy a pánové. Dovolte mi, abych vás krátce seznámila s projednáváním tohoto návrhu zákona na zdravotnickém výboru.

Po úvodním slovu, které přednesl pan náměstek ministra zdravotnictví, a po mé zpravodajské zprávě doporučil zdravotní výbor Poslanecké sněmovně, aby vyslovila souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 120/2002 Sb., o podmínkách uvádění biocidních přípravků a účinných látek na trh a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 324, a to s touto změnou a doplňkem: V čl. II se slova "1. září 2011" nahrazují slovy "jeho vyhlášení". Zároveň zdravotní výbor zmocnil mě jako zpravodajku, abych vás s tímto usnesením seznámila, a samozřejmě aby ve spolupráci s legislativním odborem Kanceláře Poslanecké sněmovny byly provedeny příslušné legislativně technické úpravy, které nebudou mít dopad na věcný obsah navrhovaného zákona.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Také děkuji, paní zpravodajko. Otevírám obecnou rozpravu a konstatuji, že do ní není žádná přihláška. Nicméně hlásí se pan poslanec Krákora.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Vážené poslankyně, vážení poslanci, já můžu jenom potvrdit, že je to technická novela, která je zcela v souladu s Evropskou unií. Je to zařazení do seznamu, kde je asi 37 skupin, a týká se to několika set látek. Takže tam je to sice ve výboru pro zdravotnictví, ale kdybychom měli možná chemický výbor, tak by se to hodilo spíš pro něj, protože třeba jsou tady takové látky, jako 3-3-4-brom-bifenyl-fenyl-hydroxypropyl-hydroxybenzopyran-olon - a takových samozřejmě sloučenin je tam víc, ale je to v souladu s Evropskou unií, tak já myslím, že tentokrát můžeme zcela souhlasit s panem ministrem, že pouze jde o technickou novelu uvedení na trh a dodržování určitých předpisů u těchto látek. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Také děkuji. Hlásí se ještě někdo do obecné rozpravy? Pokud ne, tuto rozpravu končím a zahajuji rozpravu podrobnou. Ani do této rozpravy není žádná písemná přihláška. Hlásí se pan ministr, prosím.

 

Ministr zdravotnictví ČR Leoš Heger Já bych si dovolil navrhnout, paní předsedající, zkrácení termínu na projednání do třetího čtení na 48 hodin. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji. Kdo si dále přeje vystoupit v podrobné rozpravě? Nikdo. Podrobnou rozpravu končím. Ptám se, zda si paní zpravodajka a pan předkladatel přejí závěrečná slova. Není tomu tak.

Budeme tedy hlasovat o jednom návrhu a tím je návrh navrhovatele na zkrácení lhůty pro třetí čtení na 48 hodin. Poměry ve sněmovně se radikálně změnily. Já jednak přivolávám naše kolegy z předsálí a též vás odhlásím. Prosím, abyste se znovu přihlásili hlasovacími kartami. (Gonguje se, někteří poslanci ještě přicházejí do sálu.) Až se ustálí počet přihlášených, zahájíme hlasování o návrhu na zkrácení lhůty.

 

Nyní zahájíme hlasování o návrhu na zkrácení lhůty na 48 hodin. Toto hlasování zahajuji a žádám vás, abyste se vyjádřili, zda jste pro tento návrh, stisknutím tlačítka ano, případně zda jste proti tomuto návrhu.

V hlasování číslo 37 z přihlášených 130 poslanců pro 84, proti 18. Návrh byl přijat.

 

Mohu konstatovat, že lhůta byla zkrácena na 48 hodin, a ukončím projednávání druhého čtení tohoto návrhu.

 

Dalším návrhem, kterým se budeme zabývat, je

 

11.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 95/2004 Sb., o podmínkách
získávání a uznávání odborné způsobilosti a specializované způsobilosti k výkonu
zdravotnického povolání lékaře, zubního lékaře a farmaceuta, ve znění pozdějších
předpisů, a zákon č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti
k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činností souvisejících
s poskytováním zdravotní péče a o změně některých souvisejících zákonů
(zákon o nelékařských zdravotnických povoláních), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 375/ - prvé čtení

I tento návrh z pověření vlády uvede pan ministr zdravotnictví Leoš Heger. Ten má nyní slovo.

 

Ministr zdravotnictví ČR Leoš Heger Paní předsedající, děkuji vám za uvedení návrhu, jehož hlavním cílem je podpořit mladé lékaře, kteří ukončili studium na lékařské fakultě, v jejich dalším vzdělávání.

Navrhovaná právní úprava přináší zejména změnu úprav dotačního programu pro rezidenční místa v akreditovaných zdravotnických zařízeních. Změna stávajícího modelu dotačního programu pro rezidenční místa umožní spolufinancovat specializační vzdělávání většího počtu lékařů. V rámci programu budou akreditovaným zdravotnickým zařízením s rezidenčním místem částečně hrazeny náklady spojené se vzděláváním, a to jednak studium v tzv. základním kmeni po dobu maximálně 48 měsíců a ve vybraných oborech, podstatně méně vybraných oborů, studium potom v celé délce specializačního vzdělávání, které trvá jako celek tři až pět let podle jednotlivých oborů. Do toho delšího podpořeného programu by se vybíraly obory podle momentálního nedostatku lékařů s příslušnou specializovanou způsobilostí na pracovním trhu. Dotace na rezidenční místa jsou poskytovány již v současné době, a mění se tedy systém poskytnutí.

Dále návrh vypouští povinnost lékařů po skončení atestační zkoušky vykonávat praxi lékaře v oboru, ve kterém získali specializovanou způsobilost, v délce pěti let na území České republiky, pokud studovali s podporou dotačního programu. Jedná se o tzv. stabilizační dohody, o kterých se velmi často mluvilo v akci Děkujeme, odcházíme. Tato povinnost omezovala i další rozvoj mladých lékařů, protože jim bránila v získávání zkušeností v zahraničí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP