Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
21. září 2011 v 9.00 hodin
Přítomno: 164 poslanců

 

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji druhý jednací den 23. schůze Poslanecké sněmovny. Všechny vás tady vítám a přeji dobré ráno.

Prosím, abyste se všichni přihlásili identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo požádal o vydání karty náhradní.

Nyní vás seznámím s omluvami neúčasti poslanců a členů vlády pro dnešní den.

Omlouvá se Florián Jan - zahraniční cesta, Foldyna Jaroslav - zahraniční cesta, Hašek Michal - zahraniční cesta, Jalowiczor Petr - zdravotní důvody, John Radek do 11 hodin - osobní důvody, Klučka Václav - zdravotní důvody, Kostřica Rom - osobní důvody, Lobkowicz Jaroslav - zahraniční cesta, Lukša Pavol - rodinné důvody, Opálka Miroslav - zdravotní důvody, Rusnok Jiří - pracovní důvody, Seďa Antonín - zahraniční cesta, Skokan Petr - osobní důvody, Škárka Jaroslav - zdravotní důvody, Šlégr Jiří od 12 hodin - pracovní důvody, Váhalová Dana - pracovní důvody, Vysloužil Radim - zdravotní důvody.

Z členů vlády se omlouvá Kocourek Martin do 14.30 z pracovních důvodů a Schwarzenberg Karel - zahraniční cesta. Tolik dosud k omluvám.

Náhradní kartu zatím nikdo nehlásí.

Dnešní jednání zahájíme pevně zařazenými body. Jedná se o body 8, 9, 34, 35, 71 a 72. Jsou to sněmovní tisky 311, 329, 445, 449, 423 a 436. Poté bychom se eventuálně věnovali dalším bodům z bloku druhých čtení, zákony dle schváleného pořadu schůze. Ještě připomínám, že odpoledne máme jeden pevně zařazený bod. Jedná se o bod číslo 12, sněmovní tisk číslo 347.

Nyní vidím, že se hlásí o slovo paní poslankyně Suchá a dále pravděpodobně pan předseda Gazdík. Je tomu tak. Prosím, paní poslankyně Suchá.

 

Poslankyně Jana Suchá: Děkuji, paní předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, ráda bych po dohodě s ministrem vnitra požádala o pevné zařazení bodu číslo 21. Je to sněmovní tisk 320, návrh zákona o zvláštní ochraně svědka, a to na dnešní odpoledne jako druhý bod za pevně zařazený bod číslo 12. Pan ministr o to žádá z toho důvodu, že je navrhována brzká účinnost tohoto zákona a je potřeba druhé a třetí čtení projednat v rámci této schůze. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Ano, děkuji. Pan předseda Gazdík.

 

Poslanec Petr Gazdík: Hezké dobré ráno, milé kolegyně poslankyně, milí kolegové poslanci. Dovoluji si požádat o zařazení bodů č. 87, 88 a 100. Je to zákon o biocidech, zákon o vzdělávání lékařů a poslanecký návrh o zrušení neziskových nemocnic, jako druhý, třetí a čtvrtý bod v bloku třetích čtení po bodu číslo 13 v pátek ráno. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Prosím, pane předsedo, kdybyste mi ten papírek dal. Děkuji.

Ještě se pokusím přivolat naše další kolegy. Není nás tady příliš mnoho. Budeme o těchto dvou návrzích hlasovat. Ještě jednou připomínám, abyste se zaregistrovali hlasovacími kartami a případně mi oznámili, kdo má kartu náhradní.

 

Budeme nejprve hlasovat o návrhu, který přednesla paní poslankyně Suchá. Navrhuje, aby byl pevně zařazen bod číslo 21, jedná se o tisk 32, jako druhý pevně zařazený bod na dnešní odpolední jednání.

O tomto návrhu zahajuji hlasování. Prosím, stiskněte tlačítko ano v případě souhlasu. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 49 z přihlášených 114 poslanců pro 93, proti 3. Tento návrh byl přijat.

 

Druhý návrh podal předseda Petr Gazdík. Navrhuje, aby v pátek 23. září do bloku třetích čtení byly po bodu číslo 13 zařazeny body číslo 2, 3 a 4. Jedná se o tisky 87, 88 a 100. Je tomu tak, pane předsedo? Ano.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 50 z přihlášených 122 poslanců pro 70, proti 28. I tento návrh byl přijat.

 

Takto upraveným programem se tedy budeme nadále řídit.

 

Nyní již můžeme přistoupit k prvnímu bodu dnešního pořadu. Je jím

 

8.
Vládní návrh zákona o chemických látkách a chemických směsích
a o změně některých zákonů (chemický zákon)
/sněmovní tisk 311/ - druhé čtení

Z pověření vlády předložený návrh zákona uvede ministr životního prostředí Tomáš Chalupa, kterého prosím, aby se ujal slova, které mu právě předávám.

 

Ministr životního prostředí ČR Tomáš Chalupa Vážená paní místopředsedkyně, milé dámy, vážení pánové, dovolte mi, abych z pověření vlády podruhé uvedl tento návrh. Jen připomínám, že se jedná o adaptaci českého právního řádu na několik přímo použitelných předpisů Evropské unie.

V několika základních bodech mi dovolte zmínit, čeho se tento zákon týká: 1. Jedná se o zvýšení chemické bezpečnosti při výrobě a dovozu chemických látek. 2. Posílení ochrany lidského zdraví a životního prostředí a zjednodušení mezinárodního obchodu s látkami a směsmi. 3. Představuje úpravu kompetencí orgánů státní správy a rozšíření jejich kontrolní a dozorčí činnosti. 4. Zajišťuje dostatečnou informovanost.

Tento zákon v sobě obsahuje mimo jiné např. nový systém klasifikace s rozšířeným počtem skupin nebezpečnosti z 15 na 28 a změnu způsobu označení nebezpečnosti látek na obalu. Obsahuje nový seznam harmonizovaných klasifikací, obsahuje systém úpravy správních deliktů právnických osob a podnikajících fyzických osob, dále pak přepracovává ustanovení o osvědčení o dodržování správné laboratorní praxe a v takzvaném přechodném období konstatuje, že pro látky sice již uplynulo přechodné období v roce 2010, pro směsi však v roce 2015.

Děkuji pěkně.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Také děkuji, pane ministře. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro životní prostředí. Usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 311/1. Nyní prosím zpravodaje výboru pro životní prostředí, pana poslance Bořivoje Šarapatku. Prosím.

 

Poslanec Bořivoj Šarapatka: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, děkuji panu ministrovi za představení zákona. My už jsme ho představovali společně i v prvém čtení. Jedná se o zákon, který upravuje pravidla a legislativní rámec Evropské unie do našeho právního řádu.

Bylo diskutováno, jestli vytvořit nový zákon, nebo ten stávající nějakým způsobem modifikovat. Byly různé varianty, nad kterými se vláda, resp. Ministerstvo životního prostředí zamýšlelo při tvorbě toho zákona. Nakonec bylo přistoupeno k vytvoření zákona nového. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP