(20.50 hodin)
(pokračuje Pospíšil)

Řada otázek je odsunuta z ústavy do zákonné úpravy, která navazuje na ústavu, takže to je taky správně. V čem je populistický, nebylo řečeno. Stejně tak nebylo řečeno, v čem je nedokonalý.

Ten návrh opravdu si klade za cíl pouze upravit změnu způsobu volby prezidenta a to také upravuje.

K tomu, co říkal pan poslanec Tejc. Já s jeho interpretací souhlasím. My jsme opravdu urazili kus cesty, kdy se našla shoda mezi čtyřmi politickými stranami zastoupenými zde v parlamentu, to znamená mezi koalicí a sociální demokracií, na tom, jakou procedurou a jakou formou by měl být prezident zvolen. To já považuji za obrovský posun.

Teď jsou samozřejmě ve vzduchu ještě další otázky. Je však třeba říci, že tyto další věci se samotnou přímou volbou nesouvisí. To znamená, bude-li zde politická vůle, jak je tedy deklarovaná, podpořit přímou volbu prezidenta, pak je možné za základ a za zásadní již konečný rozsah vzít ten vládní návrh, protože všechny další otázky, které jsou zde položeny, jsou jaksi navíc. Nad limit toho, že chceme zavést přímou volbu prezidenta. Podle mého názoru by to tedy měla být témata k debatě, nikoliv podmínky, bez kterých nějaká politická strana není ochotna přímou volbu podpořit, a přitom tvrdit, že je pro přímou volbu prezidenta. Jsou to věci, které jsou v zásadě okrajové nebo ne až tak výrazné, jako je třeba jmenování funkcionářů nejvyšších soudů v České republice, nebo témata, která jsou samozřejmě k debatě, jako jmenování členů bankovní rady, až po témata, která jsou mimořádně složitá. Ono zní velmi jednoduše, hezky a líbivě - zavést trestní odpovědnost prezidenta, ale s tím souvisí taková celá řada nevyřešených teoretických, ale i praktických právních otázek, kdo by o tomto rozhodoval, jaký by byl trest, měl by prezident opravný prostředek atd., atd., že chceme-li opravdu reálně a vážně uvažovat o případné přímé volbě již v následujícím volebním klání, pak těžko jsme schopni urychleně trestněprávní odpovědnost prezidenta vyřešit tak, aby se nejednalo o právní paskvil. To je také důvod, proč jsme se na komisi o tomto dále nebavili mezi čtyřmi politickými stranami a nechali jsme to na rozhodnutí suveréna, to znamená Poslanecké sněmovny a Senátu.

Já tedy shrnuji. Je zde návrh, který je určitě dobrým základem pro politickou debatu. Základní náležitosti přímé volby jsou vydiskutovány a záleží teď samozřejmě na parlamentu jako suverénu, aby se rozhodl, zda návrh schválí, neschválí, či upraví, a samozřejmě též jej může doplnit o další věci, nicméně již věci, které se samotnou volbou jako takovou nesouvisí.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Takže to bylo závěrečné slovo ministra. Zpravodaj už nemá, co by k tomu řekl.

Takže můžeme hlasovat, protože tady něco zaznělo jako návrh, tuším. Pokud se nepletu, tak v rozpravě zazněl návrh na vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování. To byl jediný návrh, který tady zazněl, a ten tedy budeme nyní hlasovat. Doufám, že se všichni shromáždili, a můžeme se do toho pustit.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je tedy pro vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 47. Přihlášeno 136, pro hlasovalo 23 (na tabuli v sále 26), proti 81. Takže návrh na vrácení byl zamítnut.

 

A teď bychom se měli zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Paní předsedkyně svým rozhodnutím to navrhla přikázat výboru ústavněprávnímu. Takže se ptám, kdo má další návrh ještě na přikázání než ten ústavněprávní. Není.

 

Takže tedy budeme hlasovat tento návrh - přikázat k projednání ústavněprávnímu výboru.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je tedy pro ústavněprávní výbor? Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 48. Přihlášeno je 140, pro hlasovalo 129, proti 1. Takže to bylo přijato a my jsme to přikázali ústavněprávnímu výboru. Myslím, že můžeme tím pádem ukončit projednávání tohoto bodu.

 

Vážení kolegové, nic většího než změnu ústavy tady dnes projednávat nemáme, takže nejlepší by bylo v dobrém přestat. Já vám přeji příjemný večer.

Přerušuji jednání Sněmovny a pokračovat budeme zítra v 9 hodin ráno těmi pevně schválenými body, které jsme odhlasovali.

 

(Jednání skončilo ve 20.55 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP