(21.30 hodin)
(pokračuje Váhalová)

Navrhuje, aby státní podporu stavebního spoření mohli od roku 2013 získat jen ti, kteří ji využijí na bydlení nebo si vezmou úvěr od stavební spořitelny. Ministerstvo financí chce zároveň od roku 2015 umožnit, aby stavební spoření mohly poskytovat i univerzální banky. V případě poskytování stavebního spoření univerzální bankou přitom banka nebude podle návrhu limitována ve způsobu využití peněz. Banky budou moci s nimi nakládat stejně jako s jinými primárními vklady.

Navrhované změny podle výkonného ředitele Evropského sdružení stavebních spořitelen Andrease Zehndera povedou fakticky k likvidaci celého systému stavebního spoření v České republice.

Všechny tyto názory odborníků prokazují, že tato novela není dobrá pro české občany ani pro náš finanční trh.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Nyní vystoupí se svým příspěvkem pan poslanec Jiří Koskuba. Prosím, pane poslanče, máte slovo. (V sále je velký hluk.)

 

Poslanec Jiří Koskuba: Děkuji, vážená paní místopředsedkyně. Dámy a pánové, vážená Sněmovno, snad vás nepřekvapím, že ani k tomuto bodu nevystupuji s napsaným projevem, aby zde nebylo zklamání, že něco čteme stále dokola. Dokonce zde ani nebudu číst telefonní seznam, i když věřím, že by mi to prošlo, neboť jsme si tady dokázali během dnešního jednání, že tato Sněmovna - a ač nejsem právník, použiji toho termínu - používá něco jako precedens.

Dámy a pánové, jsme zde...

Paní místopředsedkyně, opět vás musím poprosit - chápu, že jsou zajímavější věci, možná i fotbalový zápas, kde i já se snažím a fandím, aby Viktoria Plzeň vyhrála, ale jsme na půdě Poslanecké sněmovny a já jsem si toto noční jednání - pardon, jednání za tmy, ještě musíme chvilku počkat - nevymyslel.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pane poslanče, já určitě požádám naše kolegy, aby vám věnovali pozornost. Můžete prosím pokračovat. (Hluk na pravé straně sálu neutichá.)

 

Poslanec Jiří Koskuba: Omlouvám se, paní předsedkyně. Nevšiml jsem si změny ve vedení. Já ani tak už nevyžaduju jejich pozornost, jako bych vyžadoval jistou slušnost.

Nuže, k mému desetiminutovému vystoupení. Zcela upřímně, všichni zde víme, proč zde vystupujeme, že každé naše vystoupení bude trvat deset minut, a všichni víme, o co jde. Ano, jde o zcela legální demokratickou obstrukci. To nikdo neskrývá.

Prý zrovna paní předsedkyně měla v televizním zpravodajství pravit, že alespoň sociální demokracie ukazuje svou tvář. Já to nepopírám, patřím k sociální demokracii a my opravdu ukazujeme svoji tvář a ukazujeme ji v tom smyslu, že se snažíme v éře velkých reforem veřejně vyslovit svůj názor před obyvateli této země.

Na druhé straně ani já nejsem tak naivní, abych si myslel, že právě teď všichni obyvatelé této země mají enormní zájem o to, co se ve Sněmovně děje. Dokonce i já si umím představit, že drtivá většina i těch, kteří nás sem svými hlasy poslali, spíše sleduje předmětné fotbalové utkání. Nicméně ti lidé nás sem poslali a doufali, že zde budeme v jejich jméně demokraticky řídit tuto zem. A já se omlouvám - už jsem to zde říkal mnohokrát - já ten pocit ani po tom jednom a čtvrt roce nemám. Proto jsem poslechl pokynů vedení naší - kuriózně ve volbách vítězné - strany a i já zde musím vystupovat. Navíc vystupovat k novele zákona o stavebním spoření, což možná v rámci těch reforem vás překvapím, je ten z posledních, za které bych horoval, kdyby ovšem tento zákon nebyl napojen na ty další a další reformní zákony, které prostě z našeho pohledu jsou vedeny proti zájmům lidu této země. A to snad je zde mé poslání.

Úplně jsem zapomněl na poměrně důležitou věc. Já jsem v úvodu měl říci, a tuším, že tak mi klade čest a jednací řád, že na tomto bodě mám i svůj osobní zájem. A buď v tomto, nebo v tom dalším svém vystoupení vysvětlím proč. Nezastírám to, na této věci prostě a jednoduše mám i svůj osobní zájem.

Dámy a pánové, já jsem poněkud zděšen z toho, jak čím dál více vypadá práce této Sněmovny. Už to tu zaznělo mockrát. Rozhodně si nemusíme stále dokola připomínat - i když mi promiňte, v některých případech mám dojem, že opakování jest skutečně matka moudrosti, jak řekl učitel národů, ale ten, s veškerou úctou, a to už jsem zde též dvakrát řekl, zřejmě nehovořil k slepým a hluchým -, že reformy jsou tak zásadní věcí, že by zde mělo dojít k jistému politickému soupeření, ale způsob, kterým byly, zvláště tento zákon, poprvé přijaty, je více než zvláštní.

Už jste to zde všechno slyšeli. Bylo to za situace legislativní nouze, ukázalo se, že nikoliv, bylo to retrospektivní, ukázalo se, že nikoliv. Na toto, dámy a pánové, nezapomeňme. Tady byla dokonce demokracie pošlapána a z politického soupeření se čím dál více stává politické nepřátelství. A já osobně soudím, že to není to pravé, co jsme lidem měli ukázat. My se tu hádáme, my si tady děláme naschvály, my se tu opravdu potutelně usmíváme a klukovsky si dáváme noční jednání místo toho, abychom jako soudní lidé řekli ano, máme rozdílné názory, vy máte právo říci své, my si budeme trvat na svém, pojďme se domluvit, že budeme zasedat od do, pro mě za mě třeba šest dnů v týdnu, a nemuseli bychom před lidmi vypadat - a já se omlouvám, abych za to nedostal pokutu, poté co jsme si snížili platy, už by ta pokuta byla citelná -, ale my před lidmi stejně vypadáme jako blbci, vážení. A to si zde přiznejme. Ať zleva, ať zprava, nakonec to média takto podají.

Ale nám nic jiného nezbylo než touto formou lidem ukázat, že my s tím nesouhlasíme. Pak se vám též pokusím ve druhém vystoupení vysvětlit proč. Proč zrovna i to stavební spoření.

Já si jenom, když tady vidím ten boj mezi levicí a pravicí, dovolím nahlédnout do své dávné v uvozovkách politické komunální historie. Dámy a pánové, já jsem léta v politice nebyl. Začal jsem v roce 1991 v zastupitelstvu hl. m. Prahy a mohu stále říci, měl jsem tu čest být jako radní tohoto města, ve kterém my dnes zasedáme a budeme zasedat další dny a noci, a byl jsem v radě pana primátora Koukala.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pane poslanče, promiňte, že vás přerušuji. Jenom vás chci upozornit, že projednáváme zákon o stavebním spoření. Prosím tedy, abyste se věnoval tomuto tématu.

 

Poslanec Jiří Koskuba: Paní předsedkyně, já vám děkuji za upozornění, ale ono to s tím souvisí. Já se přiznám, že i když jsme tam byli z různých stran, tak jsme spolu našli společnou řeč. Též jsme měli noční jednání, která končila ve čtyři ráno, ale ta jednání nebyla vedena proto, abychom vzájemně trucovali, ale byla vedena proto, abychom se na něčem domluvili. A ono to šlo.

Neurazte se, my zde předvádíme, že se spíše šprajcujeme. A při tom našem šprajcování zapomínáme nejen na naše voliče, ale na veškeré zaměstnance této slovutné Poslanecké sněmovny, což jsou ti první lidé, kteří z našeho přístupu projednávání tak zásadních věcí, jako jsou reformy, to tu odpijí, a ke všemu možná i na ně tyto reformy dopadnou. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP