(5.50 hodin)
(pokračuje Hulinský)

Pro běžné občany je vše o to složitější, že i je postihla finanční a hospodářská krize. Lidé kvůli ní přišli o značnou část svých úspor a i z takzvaných konzervativních fondů, které bankovní domy doporučují, a tím jsou prakticky bez rizika. S vědomím, že bude ještě hůře, což ostatně připouští i ministr financí, tedy lidé nemohou s velkou nadsázkou důvěřovat ani bankám.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych rád využil ještě svého časového limitu, abych nám řekl a připomenul to, co vlastně jsou bytové potřeby. Bytové potřeby, které bychom měli omezit díky tomuto zákonu, který se snaží prosadit vládní koalice. Chtěl bych říct, že je to výstavba bytové domu nebo bytu ve vlastnictví podle zvláštního právního předpisu, změna stavby na bytový dům, rodinný dům nebo byt, koupě bytového domu, rodinného domu nebo bytu včetně rozsáhlé stavby těchto domů nebo bytu. Koupě pozemku v souvislosti s výstavbou nebo koupí bytového domu, rodinného domu nebo bytu včetně rozestavěného bytového domu nebo bytu, nebo jeho řešením z bytových potřeb. Splácení členského vkladu nebo podíl v právnické osobě. Účastník je členem nebo společníkem, stane-li se účastník nájemcem bytu, případně bude-li mít jiné právo užívání bytu v bytovém nebo rodinném domě ve vlastnictví této právnické osoby. Je to zároveň i potřeba změny stavby, údržba stavby nebo udržovací práce na bytovém domě nebo rodinném domě, pokud jsou tyto ve vlastnictví nebo spoluvlastnictví účastníka nebo právnické osoby, jejímž je účastník členem nebo společníkem a účastník nájemcem bytu v takovém bytovém domě, nebo rodinném domě, nebo užívá-li to v uvedeném domě z jiného právního důvodu. Bytu ve vlastnictví nebo spoluvlastnictví podle zvláštního právního předpisu, včetně úhrady podílu na změnu údržby, nebo údržbových prací týkajících se ve společných částech domu. Bytu v bytovém domě nebo rodinném domě, je-li účastník nebo nájemce, nebo užívá-li byt z jiného právního důvodu a stavební práce jsou prováděny se souhlasem vlastníka bytového domu nebo rodinného domu, je-li takového souhlasu potřeba podle zvláštního právního předpisu.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, sami vidíte, že to, jak zákon označuje bytové potřeby, a to, co by tento zákon měl měnit, je chyba. Je to chyba, že nechcete umožnit občanům, aby nadále mohli působit a střádat. Pět milionů vkladatelů. Opravdu o ně chcete přijít?

Já bych chtěl zároveň na závěr svého vystoupení, prvního vystoupení - pane kolego, ano, vidíte jsem v rozpravě přihlášen dvakrát - tak bych chtěl po skončení svého prvního vystoupení požádat paní předsedající o přerušení tohoto bodu, protože si myslím, že v současné době v Poslanecké sněmovně opravdu nás není mnoho, a já vnímám to, že poslanci vládní koalice mají chuť pracovat tři týdny v jednom celku.

Velmi mě mrzí, že paní předsedající není ochotna odpovědět na dotazy pana poslance Ratha o tom, jak bude zabezpečen chod Poslanecké sněmovny v nepřetržitém provozu.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pane poslanče, váš čas vypršel. Budeme hlasovat tedy o vašem návrhu. Ale obávám se, že to bude poněkud komplikované, protože jste neřekl, co vlastně chcete. (Veselost zprava.)

 

Poslanec Petr Hulinský: Paní předsedající, hovořil jsem o přerušení tohoto bodu do 7. prosince. Dávám tento procedurální návrh.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pane poslanče, musím vás upozornit, že příště je zapotřebí vznést požadavek tak, aby byl úplný a hlasovatelný. Jenom mírou mé obrovské benevolence umožním o tomto nyní hlasovat.

 

Poslanec Petr Hulinský: Paní předsedkyně, vnímám, že jste každý den velmi laskavá.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Přivolávám naše kolegy do jednacího sálu a budeme hlasovat o tomto návrhu na přerušení. Je zde žádost o odhlášení, já vás tedy odhlašuji. Prosím, přihlaste se vašimi kartami.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 241. Táži se, kdo souhlasí s návrhem na přerušení tohoto bodu do 7. prosince. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 241 přítomno 99, pro 25, proti 71. Návrh přijat nebyl.

 

Pan poslanec Hulinský má slovo ke druhému vystoupení. Prosím.

 

Poslanec Petr Hulinský: Vážená paní předsedající, vážená vládo, vážené poslankyně, vážení poslanci, pan premiér mě požádal ještě o tu o Smolíčkovi, ale situace je opravdu vážná.

Hovoříme k novele zákona o stavebním spoření a státní podpoře stavebního spoření a myslím si, že je potřeba, aby tady zaznělo vše, co k tomuto zákonu zaznít lze, a proto si dovolím využít i své druhé vystoupení k tomu, abych vás přesvědčil o tom, že to, co děláte, není správné, že to, co děláte, je špatně. Zkusím to, také prostřednictvím paní předsedající mě teď o to požádal pan předseda klubu TOP 09. Já doufám, že dlouho předsedou pan předseda klubu nebude, protože přece jenom mám radši kultivované hovory. (Bouchání do lavice.)

Takže je to už téměř rok, kdy tato vláda zneužila stavu legislativní nouze a prosadila některé změny ve stavebním spoření. Zákon č. 348/2010 ze dne 12. listopadu 2010, zákon o stavebním spoření a státní podpoře a zákon o daních z příjmů.

Já bych požádal, paní předsedající, zdali by mohla upozornit své kolegy z TOP 09, aby nekomentovali vystoupení přednášejících nebo vystupujících poslanců slovy "zdali umí, či neumí číst, zdali umí, či neumí hovořit", protože tento problém není na straně sociální demokracie. (Potlesk zprava.) Ale jak jsme se mnohdy mohli vidět, tak by to spíš mohlo být na pravé straně. Ale já osobně vnímám, že je brzké ráno, máme 6 hodin. Řada z nás, nebo z vás by možná měla chuť jít na ranní kávu. (Hlasy ze sálu.) Neměla, tak pak je to dobré, protože se všichni potom těšíme na projednávání státního rozpočtu od 9. hodiny ráno. Já bych rád věřil tomu, že dokážeme novelu zákona o stavebním spoření projednat do této doby, ale vidím, že je ještě mnoho přihlášených poslanců, tak asi se nám to nepodaří, a možná budou hovořit i poslanci z řad vládní koalice. Budou nás chtít přesvědčit o opaku. Možná uvidíme řadu vystoupení, která budou apelovat právě na sociální demokracii nebo KSČM, proč bychom měli podpořit tuto hroznou novelu.

Ale já bych se vrátil rád k tomu, co jsem chtěl sdělit. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP