(1.50 hodin)
(pokračuje Rykala)

Jestli si vzpomenete, tak problémem byla změna, ke které došlo doplněním některých zákonů tak, že byla stanovena zvláštní sazba daně 50 % na příspěvek fyzickým osobám podle zákona upravujícího stavební spoření a státní podporu stavebního spoření, na který vznikl nárok v roce 2010 a který byl poukázán stavební spořitelně po 31. prosinci 2010. Já bych se na vašem místě moc nesmál, protože to byla velká ostuda, co prošlo touto Poslaneckou sněmovnou, a až Ústavní soud musel zrušit tento zákon.

Víte, kdyby tento zákon pan ministr Kalousek dopředu projednal s opozicí, tak by takovou chybu neudělal. My jsme ve svých projevech upozorňovali, že je nehorázné danit něco zpětně. Dovolte mi například připomenout část projevu předsedy klubu sociální demokracie pana Bohuslava Sobotky, kterým vás, pane premiére a pane ministře financí, upozorňoval na to, co se může stát přijetím tohoto zákona.

Cituji: "Co se tedy v naší zemi stalo? (Veselost v sále.) Pan ministr financí Kalousek zde hovořil o tom, že institut stavebního spoření využívá 4, až 4 mil. občanů České republiky. 4 mil. občanů České republiky se chovaly a chovají v souladu s platnými zákony. Spoří v rámci státem podporovaného systému stavebního spoření. 4 mil. občanů mají podepsané platné smlouvy se stavebními spořitelnami na základě zákonů, které platí v naší zemi. A najednou přijde vláda, přijde ministr financí, který tvrdí, že tyto smlouvy už platit nebudou. A dokonce přijde vláda a řekne, že zpět zdaní mimořádnou daní ve výši 50 % příspěvek, který náleží občanům za úspory, které ušetří v letošním roce. Ti lidé si nemohou své peníze vybrat. Oni je tam musí ponechat v rámci šestiletého spořicího cyklu. To znamená občan má vázané finanční prostředky v rámci šestiletého spořicího cyklu. Důvěřoval zákonům České republiky, důvěřoval smlouvám, které má podepsané se stavební spořitelnou, a najednou zjistí, že místo toho, aby v rámci tohoto legitimního očekávání získal příspěvek na své stavební spoření, přijde vláda a tento příspěvek mu jednoznačně mimořádnou daní z příjmu zpětně zdaní 50 %. To je v rozporu jak s platnými smlouvami, které garantují plný státní příspěvek, tak je to také v rozporu s legitimním očekáváním. Něco takového se v civilizované zemi a v právním státě prostě nestane.

Víte, myslím, že pokud se podíváte na návrhy, které vláda předkládá, jsou tam jistě návrhy, které jsou nespravedlivé, jsou tam návrhy, které jsou sociálně absolutně necitlivé, a pak tam jsou návrhy, které jsou zcela v rozporu s principy slušnosti a s principy liberálního právního státu. Je to absurdní, že vláda, která o sobě tvrdí, že ji tvoří pravicové, či pravicově liberální, či pravicově konzervativní strany, pošlapává jeden ze základních principů liberálního právního státu, legitimní očekávání občana, a také omezení veřejné moci, neboť nelze zasahovat neomezeně ve prospěch veřejného zájmu. I zásady vlády ve prospěch veřejného zájmu mají své limity. A to konstatoval již v minulosti Ústavní soud. Zásah ve veřejném zájmu má své limity a vláda, tato vláda, si nemůže dělat, co se jí zlíbí. Zejména ne tam, kde lidé mají pevně uzavřené smlouvy a zejména ne tam, kde lidé jednají na základě platných zákonů České republiky."

Vy jste se mi tady smáli na začátku mého vystoupení, vy jste se mi tady smáli, ale já si myslím, že kdybyste poslouchali tento projev pana Sobotky, tak by Česká republika nemusela podstoupit takovou blamáž a ostudu, kterou jste nám udělali. Nezlobte se, pane premiére, ale je to opravdu tak. Vy jste nám udělali obrovskou ostudu, a proto dnes musíme znovu projednávat tento zákon, protože Ústavní soud, máme i poslední pojistku, když vy si děláte, co chcete, máme Ústavní soud České republiky.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji panu poslanci. Dříve než pozvu dalšího přihlášeného, tak dostane slovo pan předseda Sobotka.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, kolegové a kolegyně, já doufám, že se najdou lidé, kteří se podívají na záznam z tohoto dnešního jednání Poslanecké sněmovny. Já bych speciálně všem doporučil předcházející pasáž a doporučil bych ty arogantní úsměvy, smích poslanců pravicové vládní koalice a doporučil bych to všem lidem, kteří byli překvapeni tím, co se pokusila vláda udělat - ukrást jejich úspor, část jejich úspor zpětnou daní. Já myslím, že je to velmi smutné zejména u premiéra Nečase, který sice volby nevyhrál, ale stal se předsedou vlády a který před volbami ale sliboval, že nebude zvyšovat daně. To je podobný slib, který jsme zažili už v jedněch minulých volbách, kdy tentýž premiér sliboval, že ODS přece nebude zavádět poplatky ve zdravotnictví, aby vzápětí ODS ten slib porušila. A před těmi volbami, které byly na jaře roku 2010, tak se pan Nečas předháněl s panem Kalouskem, kdo zdůrazní a více tedy podtrhne slib: ne, my nebudeme přece zvyšovat daně, ani ODS, ani TOP 09. A pak prosadí zpětnou daň na úspory ve stavebním spoření.

Vzpomeňte si na ten smích, který tady byl, a myslím si, že je dobré si ho vždycky připomenout, jak se tady arogantně smáli pravicoví poslanci tomu, že se pokusili ukrást lidem jejich úspory a byli přistiženi a přichyceni Ústavním soudem České republiky. To se prostě stalo a to je realita. A to, že před tím sociální demokracie varovala, je také pravda. A to, že Ústavní soud dal za pravdu naší stížnosti, to je také pravda. A to prostě žádné křečovité ani arogantní úsměvy nezmění.

Já chci připomenout jednu důležitou skutečnost. Když se to tedy stalo, když se pravicová vláda pokusila lidem ukrást úspory, Ústavní soud tomu zabránil, naštěstí tomu zabránil, tak si představte, že ani premiér, ani ministr financí v sobě za celou dobu nenašli tolik slušnosti, aby se lidem omluvili. (Veselost zprava.) Čtyři miliony občanů České republiky nestály ani premiérovi, ani ministrovi financí za to, aby se jim omluvili za to, co se pokusili udělat a čemu zabránil pouze Ústavní soud České republiky. Dokážete si představit větší příklad pohrdání lidmi, pohrdání právním státem? Dokážete si představit větší příklad arogance? Já tedy ne.

Musím říci, že tohle je jedna z mých nejhorších zkušeností, kterou jsem učinil jako opoziční poslanec s touto vládou. A říkám to proto, že na to mám právo, protože na tomto místě jsem vládu varoval před tímto krokem a upozorňoval jsem ji, aby to nedělala. Upozorňoval jsem na rizika, která tady existují pro důvěryhodnost státu. Tady totiž nejde jenom o pověst pana Nečase, nebo pověst pana Kalouska. Tady nejde o pověst této pravicové koalice, ale tady jde o pověst vlády jako instituce a státu jako takového. A jestliže dočasní představitelé vlády a dočasní představitelé státu se chovají takovým způsobem, pohrdají lidmi, pohrdají právními principy, když jsou přichyceni při porušování ústavních principů, tak se ani nedokážou lidem omluvit a přiznat chybu, kterou udělali, tak to snižuje vážnost státu a vážnost našich institucí natrvalo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP