(10.20 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Pane místopředsedo Zaorálku, i když se hlásíte, nemohu vám udělit slovo, není to opravdu možné, před vámi jsou přihlášení další poslanci, prosím, zachovávejme pořadí. S faktickou poznámkou pan předseda klubu TOP 09 Gazdík, poté pan poslanec Ivan Ohlídal.

 

Poslanec Petr Gazdík: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, já musím tady říct něco, co tady všichni víme, ale co by mělo podle mě veřejně zaznít. Toto nejsou standardní projevy sociální demokracie. Toto je exhibice před televizními kamerami. Standardní projevy sociální demokracie jsou předčítání stanoviska Asociace stavebních spořitelen či rozhodnutí Ústavního soudu, to i patnáctkrát po sobě. Toto funguje pouze před televizními kamerami. Pak je jich tu třetina, to ve dne i v noci, a pak s námi nediskutují, pak předčítají.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. K faktické poznámce je dále přihlášen pan poslanec Ivan Ohlídal. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Já mám rád vždy spíš konsenzus a domluvu, nemám rád konfrontaci a hádky, zvlášť když jsou zbytečné. Ale dámy a pánové z pravice, s vámi to opravdu jinak nejde v této době. Když s vámi některými hovořím, tak jste slušní, inteligentní lidé, se kterými se dá diskutovat. Jakmile jste však v tlupě, tak se z vás stává skupina lidí, která je bezohledná, arogantní a dělá si co chce bez ohledu na ostatní. (Potlesk poslanců ČSSD.)

Ale mě překvapuje jedna věc, že jste tak arogantní, že jste ztratili úplně soudnost. Jak myslíte, že dopadnete brzo? Špatně dopadnete! Lidé vás vymetou! A vaše asociální a bezohledné zákony prostě změníme, a teď se můžete stavět klidně na hlavu. Přijdete o ně, budou jiné. To vám můžeme slíbit! (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Tak, teď se zeptám, pan místopředseda Zaorálek, hlásil se s faktickou? Jinak jsou tam ještě další přihlášky. Faktická, dobře.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já se nechci k tomu případu vracet, protože se to podařilo nějak vyřešit, ale stal se v Praze. (Potlesk - smích poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Dalším přihlášeným k faktické poznámce je pan poslanec Jiří Koskuba, poté pan ministr práce a sociálních věcí Drábek. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Koskuba: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážená Sněmovno. Vidíte, kam jsme se až dostali. Chtěl bych své kolegy po mé pravé straně ujistit, že já jsem rozhodně nepatřil k lidem, kteří vítali i v naší straně takto dlouhou probíhající obstrukci, která navíc nemá naději na vítězství. Nicméně vidím, že jsem se zmýlil. Omlouvám se tedy vedení své strany, vidím, že ta obstrukce význam má, ale bohužel jsme se dostali někam, kam to nepatří. Začínáme se vzájemně urážet.

Vážená paní místopředsedkyně, vážená Sněmovno, já žádám vaším prostřednictvím předsedu poslaneckého klubu TOP 09 pana Gazdíka, aby se alespoň mně omluvil, protože po roce, co se známe, nemůže nikdy říci, že já bych se exhiboval před televizními kamerami. A musím vám i sdělit, že já jsem vůbec netušil, jestli tento pořad je, či není přenášen. Já nemám skutečně náladu snášet osobní urážky, navíc obecně vyslovené. Pravidlo kolektivní viny snad v této demokratické zemi neplatí! Omlouvám se, ale mě se to velice dotklo. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Další s faktickou poznámkou byl přihlášen pan ministr práce a sociálních věcí Drábek, poté pan poslanec Laudát a poté pan poslanec Gazdík. Jsou to všechno faktické poznámky, takže pouštím pochopitelně stopky. Prosím.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Pan místopředseda Zaorálek tady řekl něco ve smyslu, že ti lidé poznají, když někdo nemluví pravdu. No to doufám! Myslím si, že invektivy, které tady padají na mojí hlavu, tak vypovídají spíše o řečníkovi než o adresátovi. A já bych to řekl na jednom příkladu.

Největší rozhorlování tady bylo ohledně zdravotně postižených osob a toho, jak se stát o ně stará.Sociálně demokratičtí senátoři podpořili změnu zákona o dávkách osobám zdravotně postižených. Proč asi? Asi nejspíš proto, že je lepší, když od ledna ti lidé budou obsluhování na 420 místech a ne na 220 jako dosud. Asi proto, že je lepší, aby měli dvě dávky, to znamená dvě žádosti, dvě přílohy, jedno zdravotní posouzení, než osm různých žádostí a tři různá zdravotní posouzení. To, že tady někteří se snaží rozeštvat společnost a za každou cenu ukazovat, že všechno je špatně, to je na zvážení každého a také na zvážení, zda mu to jeho svědomí dovolí. (Potlesk poslanců TOP 09.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji, to byla faktická poznámka. Dále je k faktické poznámce přihlášen pan poslanec Laudát, prosím, pane poslanče.

 

Poslanec František Laudát: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, já bych skutečně požádal, aby nějakým způsobem se atmosféra zklidnila. Nicméně musím konstatovat - a teď mluvím k sociálním demokratům: to, co vy děláte, to není obstrukce, to je destrukce.

Za další k panu Zaorálkovi. Prosím, řada z vás tady mluví, nejenom vy, ale například kolega Urban a další, o naší ekonomice a konkurenceschopnosti. Tak prosím, nekoukejte na východ a nenechte si radit z východu a podívejte se do těch zemí, kde to funguje. Prvním imperativem přece je, že pracovní síla musí být prostě flexibilní. Pravou část spektra bych poprosil, aby byla tolerantní, protože to, co se v Česku nazývá sociální demokracie a o čemž já už začínám pochybovat, že je sociální demokracie, a před ten název bych dal jedno písmenko, kterým začíná abeceda - A. Tak prosím, jejich model, jejich ideje, jejich názory v praxi krachují teď v těchto hodinách, v těchto dnech, v těchto měsících. Je to Řecko, je to Španělsko, je to Itálie, jsou to další a další země. Dostali se do pozice Jakešových komunistů, kterým i Gorbačov už přijel říct, že to končí, a oni pořád ještě tady šaškovali, až to muselo dospět k 17. listopadu. Já bych poprosil, abychom to z tohoto pohledu tolerovali.

A za další. Prosím, jestli někdo nemá zpětnou vazbu k životu, tak jsou to někteří vaši funkcionáři, kteří dokonce byli téměř odkojeni parlamentními lavicemi a víceméně mimo Sněmovnu nepracovali. Nezažili to, co je, protože pak by možná pochopili, až by začali někomu vykládat hodinové projevy o ničem, svému zaměstnavateli, tak by je z té vrátnice fabriky vykopal.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Pane poslanče, uplynul váš čas.

 

Poslanec František Laudát: Děkuji. (Potlesk poslanců TOP 09.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Také děkuji. Dalším přihlášeným k faktické poznámce je pan poslanec Gazdík, poté pan poslanec Hamáček.

 

Poslanec Petr Gazdík: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovoluji si vaším prostřednictvím, protože pan poslanec Koskuba je slušný člověk, já ho takto znám, a pokud se ho mé vyjádření dotklo a skutečně nevěděl o tom, že tento záznam jde na programu ČT 24, tak se mu tímto omlouvám. (Potlesk poslanců TOP 09.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. A dalším přihlášeným k faktické poznámce je pan poslanec Hamáček. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Hamáček: Děkuji. Já jsem poslouchal pana kolegu Laudáta a nevěřil jsem svým uším. Opravdu si myslíte, že pokud nás nabádáte, ať se poučíme na západ od nás a nehledáme recepty z východu, že na západě někde fungují koncepty, jako je rovná daň? Já neznám stát v západní Evropě, který by fungoval na bázi rovné daně či podobných dalších experimentů, které zde nabízíte, ale znám celou řadu východních zemí, které to velmi účinně uplatňují. Děkuji. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. V této chvíli jsme vyčerpali faktické poznámky. K řádné rozpravě se přihlásil s přednostním právem předseda klubu ČSSD pan poslanec Sobotka, kterému předávám tímto slovo.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, já bych se přece jenom rád vrátil ke způsobu, jakým tady pravicoví poslanci se snaží vést rozpravu.

Myslím si, že není úplně v pořádku, jestliže v okamžiku, kdy tady vystupuje zástupce sociální demokracie, tak na něj pravicoví poslanci pokřikuji ze svých lavic, aniž by byli napomenuti. Myslím si, že není v pořádku, jestliže my, když vystupujeme, kritizujeme reformy, vy, když vystupujete, tak se soustředíte výhradně na osobní útoky a opět ze strany řídící schůze není žádná reakce. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP