(20.10 hodin)
(pokračuje Zemánek)

Snad každý z bodů této vládní reformy je důkazem, že místo toho, aby se vláda starala o zdraví občanů a zdravotnickou péči činila co možná nejpřístupnější, dělá pravý opak. Například podle tohoto návrhu totiž přestává být hrazen jakýkoliv příspěvek na stravu pro nemocné celiakií, což je alergie na lepek, na kterou dodnes neexistuje jiný lék než přísná dieta. Na tu však, jak vládní koalice rozhodla, již pojišťovny nebudou přispívat nic. Takže zde nemluvíme pouze o základní péči, která bude hrazena, v tomto případě nebude hrazeno nic. Potraviny vhodné pro celiakii jsou často dražší než obyčejné, se zvýšením DPH od Nového roku dále podraží. Má toto být ten solidární přístup, vážně nemocné nechat na holičkách? Tato choroba může při nedodržení léčebného režimu končit nádory zažívacího traktu. Nasnadě by bylo říct, že potom se léčba rakoviny u celiaků, kteří ji nemuseli dostat, prodraží.

Možná ale pan ministr přijde s nějakým levnějším řešením léčby pro ty, co si tzv. nadstandard neboli tu nejkvalitnější a nejúčinnější léčbu nemohou dovolit. Ano, pan ministr chce péči zlepšit, učinit ji dostupnější, všichni jsme toho svědky, a proto tedy mají skončit podle jeho slov úhrady na banální choroby, jejichž úhrada není z medicínského hlediska nutná. Vyřazením některých léků se podle Ministerstva zdravotnictví ušetří desítky milionů korun. Už dříve ale přiznal náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek, že naopak dopad na pacienty bude miliardový. Pojem péče, resp. standardní péče, by přece ale neměl zahrnovat jen péči, která bezprostředně zachraňuje život pacienta, ale i takovou péči, která zpříjemňuje kvalitu života. Pokud pojišťovny přestanou hradit některé podpůrné léky, pokud budeme péči dělit na tu lepší a horší, je logické, že chudším pacientům a všem těm, co si ten tzv. nadstandard nebudou moci dovolit, klesne kvalita života. Zhorší se vedlejší účinky, které některé druhy léčby provázejí, což může vyústit v prostý psychologický efekt. Pacient místo aby s nemocí bojoval, ztratí chuť k této bitvě.

Domnívám se tedy, že novela zákona o veřejném zdravotním pojištění je špatná. De facto každý její bod je hazardem se zdravím občanů a značně problematizuje dostupnost zdravotní péče, a proto nesouhlasím s přijetím tohoto návrhu novely zákona.

Tato vládní koalice vede jakýsi nesmyslný souboj s občany, kdy se nelogicky staví na druhou stranu barikády proti protestujícím, proti stávkujícím, aniž by si ale uvědomovala, že má občanům této republiky především sloužit, chránit jejich zdraví, přijímat a tvořit zákony v jejich prospěch. Slovo ministr v latině znamená služebník, ale latina je dávno mrtvý jazyk, přesto bychom neměli na význam některých slov zapomínat. Snad nebude i naše zdravotnictví pod vedením pana ministra Hegera brzy stejně mrtvé jako latina.

Vzhledem k tomu, že slova poslance opoziční strany většinou nedojdou vyslyšení, dovolím si ve zbytku mně vyměřeného času citovat z tzv. Kroměřížské výzvy ze dne 17. 9. Česká lékařská komora.

Představenstvo České lékařské komory upozorňuje na chaos při tvorbě zdravotnických zákonů, kdy jsou často obcházena pravidla demokratického legislativního procesu, a na skutečnost, že navzdory slibům a závazkům vyplývajícím z memoranda, jehož podpisem dne 17. 2. 2011 skončila akce Děkujeme, odcházíme, nejsou připomínky České lékařské komory a odborné veřejnosti většinou ministerstvem akceptovány.

Představenstvo České lékařské komory vyzývá ministra Hegera, aby spolupracoval na reformě zdravotnictví s Českou lékařskou komorou.

Představenstvo České lékařské komory zdůrazňuje, že ekonomické problémy zdravotnictví prohlubuje vláda svými chybnými rozhodnutími, např. stagnace plateb za tzv. státní pojištěnce, zvýšení DPH bez kompenzace pro zdravotnictví atd., nezájmem řešit nespravedlnosti na příjmové straně veřejného zdravotního pojištění a neochotou efektivně regulovat ceny a úhrady léků i zdravotnických materiálů a prostředků.

Představenstvo České lékařské komory hodnotí kriticky dosavadní platonický boj ministerstva zdravotnictví s korupcí, který činí reformní snahy vlády nedůvěryhodnými.

Představenstvo České lékařské komory varuje, že ministrem Hegerem připravovaná vyhláška o požadavcích na minimální personální zabezpečení zdravotnických služeb ohrozí bezpečnost pacientů a povede ke snížení kvality zdravotní péče. Práce v takto nestandardních podmínkách bude rovněž extrémním rizikem pro lékaře.

Představenstvo České lékařské komory odmítá zákon o zdravotních službách, který poškodí lékaře i pacienty a upozorňuje, že při jeho schvalování byla porušena pravidla demokratického legislativního procesu. Považuje povinnost všech současných zdravotnických zařízení včetně soukromých lékařů do devíti měsíců od nabytí účinnosti tohoto zákona požádat o tzv. povolení činnosti, tedy absolvovat znovu byrokratický proces registrace, za neústavní zásah do dříve nabytých práv.

Česká lékařská komora byla a je i nadále připravena spolupracovat při nápravě poměrů ve zdravotnictví. Cílem je vytvoření finančně stabilního zdravotnictví, které bude přátelské pro pacienty a v němž budou pracovat spokojení zdravotníci. Prioritou je zachování dostupnosti, kvality a bezpečnosti zdravotní péče. Česká lékařská komora prosazuje transparentnost v nakládání s veřejnými finančními prostředky. Dosavadní činnost Ministerstva zdravotnictví pod vedením ministra Hegera svědčí o tom, že jeho priority jsou jiné než priority České lékařské komory.

Tolik některé z citací z této Kroměřížské výzvy. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Také děkuji a mám zde dvě faktické poznámky. Nejprve paní poslankyně Soňa Marková, poté pan poslanec Novosad. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Soňa Marková: Děkuji za slovo. Dovolte mi, abych krátce využila toho, co dneska zaznělo v Otázkách Václava Moravce, co se týká zdravotnictví, když tady můj kolega předřečník mluvil právě o zdravotnictví a o standardu.

Je naivní si myslet, že člověk, který přijede do nemocnice autem za tři miliony, si vezme pyžamo a bude čekat na operaci v řadě s těmi, co přijeli tramvají. - Citát z dnešních Otázek Václava Moravce, který pronesl Pavel Pafko. Konečně tedy zazněla pravda jasně o tom, pro koho bude zdravotnická reforma z dílny ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. Tedy pro pacienta, který jezdí tramvají, v žádném případě nebude! A to si ještě představíme, že jsou i tací, kteří chodí pěšky.

Doufám, že po těchto slovech, která jasně zazněla ve veřejnoprávní televizi, konečně občané ČR prohlédnou a pochopí, proč i poslanci Komunistické strany Čech a Moravy bojují proti zdraví a životu nebezpečným reformám z dílny vládní koalice. Děkuji. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. To byla faktická poznámka. S další faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Novosad. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec František Novosad: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, bylo mi umožněno vystoupit se sněmovním tiskem 406 o záchranné službě, dále se sněmovním tiskem 373 o zaměstnanosti. Třetí přihláška mi nebyla umožněna ve věci návrhu o důchodovém pojištění, sněmovní tisk 412. Žádám vás proto, abyste mi umožnila v této věci vystoupit, a pokud tak neučiníte, podávám námitku proti postupu předsedající. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji, pane poslanče. Postup bude stejný, tak jako byl u vašich kolegů. To znamená, pokud nevystupujete se stanoviskem klubu, což nevystupujete, a nejste zpravodaj, tak svá dvě vystoupení jste již vyčerpal. Řekl jste, že vznesete námitku. Já vás musím poprosit, abyste ji tedy vznesl. (Námitky, že ji vznesl.)

Pan poslanec řekl, že pokud mu nevyhovím, bylo to ještě v podmiňovacím způsobu, já tedy prosím, protože došlo k nevyhovění, aby pan poslanec...

 

Poslanec František Novosad: Vážená paní místopředsedkyně, já jsem vznesl námitku proti postupu předsedající, a proto žádám, aby bylo o tomto hlasováno. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Ano. Zazněla zde námitka, o které nechám hlasovat.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 325 z přihlášených 156 pro 41, proti 78. Tento návrh byl zamítnut.

 

Dalším přihlášeným je pan poslanec Antonín Seďa. Prosím, pane poslanče. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP