(11.10 hodin)
(pokračuje Tejc)

Dovolil bych si porovnat ještě dvě čísla, která budou také důležitá, a to nejen počet požárů v prvním pololetí roku 2010 a 2011, ale také škodu v tisících korunách. V roce 2010 byl počet požárů 9263 v prvním pololetí, zatímco v druhém už 12 259. Také škoda se zvýšila z 923 mil. na 1 mld. 249 mil.Tedy za první pololetí je to o 32 % větší nárůst v počtu požárů a o 35 % v počtu nebo ve výši škod. To jsou reálná čísla. Samozřejmě to ještě neznamená, že se zopakují příští rok, protože ten trend je bohužel nepříznivý. Já si nedovedu představit, že bychom v příštích letech snižovali počty hasičů, snižovali počty hasičských stanic.

To, co mě ale vede skutečně k pesimistickým vyhlídkám, je onen rozpočet. Já už jsem o tom hovořil včera a nebudu to opakovat. Jenom dvě čísla. Z roku 2010 na rok 2011 se rozpočet Ministerstva vnitra snížil zhruba o 8 mld. a pohled výhledu, který byl schválen vládou, a nevím, jestli pro něj hlasoval pan ministr, to bych se ho prostřednictvím tohoto místa chtěl zeptat, protože je přítomen, tak byl schválen vládou i výhled financování. A ten výhled říká, že rozpočet ještě v roce 2014 oproti stavu dnes, tedy sníženému o zhruba 8 mld., ještě o 7 mld. klesne, tedy o 15 mld. A to je skutečně razantní pokles, se kterým se jen těžko bude vyrovnávat Ministerstvo vnitra, ale především policie a Hasičský záchranný sbor. Pokud čísla budou odpovídat, pokud čísla, která jsme si zanalyzovali, pan ministr razantně nevyvrátí, tak by se příští rok měl snížit rozpočet Hasičského záchranného sboru o 306 mil. korun, prostředky na provoz a investice o 104 mil. korun a kázeňské odměny o 35 mil. korun. Zbytek peněz, které se ušetří, by se měly snížit snížením počtu míst, a to o 354.

Teď ke konkrétním dopadům. V zásadě nejlépe, byť jen na omezenou dobu, dopadne obnova hasičské techniky, protože ta by měla být zatím pokryta ze dvou projektů Integrovaného operačního programu ze strukturálních fondů Evropské unie. Já myslím, že nemůžeme hřešit na to, že teď evropské fondy jsou a za čtyři roky možná nebudou, a měli bychom se tím zabývat komplexně. Teď budeme mít to štěstí, že nám ještě Evropská unie díky spolufinancování uhradí alespoň částečnou obnovu investic do Hasičského záchranného sboru. V dalších letech to bude velmi složité a musíme je prostě financovat sami.

Na co však prostředky již nebudou a bude velký problém se s tím vypořádat, je otázka provozu. Jak tedy při výjezdu, tak samozřejmě i ono technické a organizační zázemí. S největší pravděpodobností budou zastaveny všechny stavební investice kromě těch již započatých. Pokud dnes zavoláte na tísňovou linku Hasičského záchranného sboru a nahlásíte požár, tak vyjede na místo jednotka s veškerou technikou. Technika teď odpovídá předpokládané činnosti dle požadované pomoci a dle ohlášení. Já se ale obávám, a k tomu mě vedou ta čísla, že pokud zavoláte v příštích dvou třech letech na tuto tísňovou linku, pak se mnohdy stane, že z úsporných důvodů nebude vyslána všechna technika, ale bude vyjíždět postupně jen část podle toho, jaký rozsah zjistí velitel zásahu na místě, a tím se bude fakticky prodlužovat doba příjezdu na místo, kde může docházet nejen k ohrožování životů, ale také samozřejmě bude stoupat ona škoda, kterou působí požár, a to jednoznačně bude mít negativní dopady. Dnes je doba dojezdu mezi sedmi a deseti minutami. Pokud dojde v roce 2014 ke katastrofickému výhledu, tak doba se může zvýšit na 20, 30 minut v některých oblastech a to už podle mého názoru není možné tolerovat.

Podle toho, co je naplánováno, by mělo dojít ke snížení počtu příslušníků Hasičského záchranného sboru, a to v roce 2012 o 612, v roce 2013 o dalších 802 a v roce 2014 o dalších 1122, celkem tedy 2,5 tisíce mužů, což je více jak čtvrtina hasičů v přímém výkonu služby, protože těch je 6599. Pan ministr se samozřejmě může hájit tím, že neplánuje pokles počtu míst v Hasičském záchranném sboru, ale problém je, že toto číslo zcela jednoznačně lze vypočítat. Věřím, že si ho k dispozici spočítaly nejen hasičské odbory, ale i Hasičský záchranný sbor a jeho vedení, protože když jsou zastaveny investice, když v zásadě už žádné prostředky na provoz nelze šetřit, protože bychom jinak omezili činnost, tak jediné, kde prostředky, které státní rozpočet vezme Hasičskému záchrannému sboru, budou platy, tak buď bude muset dojít k propuštění hasičů, anebo logicky bude vznikat další deficit. A to je to, na co já se ptám, jestli se s tímto počítá, protože kdybychom přistoupili na variantu, že nebude na platy hasičů, a ti tedy postupně budou odcházet, byť třeba díky své nespokojenosti s neustálým snižováním svých příjmů, tak pak nebudeme schopni obsadit hasičské stanice a ze současných 238 stanic jich bude jen 149, to je zhruba 63 % z celkového počtu hasičských stanic. A to je skutečně varující číslo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP