(11.30 hodin)
(pokračuje Kováčik)

Již státní rozpočet na rok 2011 v kapitole Ministerstva vnitra snížil výdaje pro Hasičský záchranný sbor České republiky o 17 % - zhruba z 8,2 mld. Kč v roce 2010 na 6,85 mld. Kč. To je zásadní pokles. Úspory vůči Hasičskému záchrannému sboru ČR byly realizovány ve výši 10 % z mezd, 22 % z provozních prostředků a 62 % z investic.

Přístup Ministerstva financí k Ministerstvu vnitra je stále problematický. Při přípravě státního rozpočtu na rok 2011 se zajisté i z pochopitelných důvodů, ale i z důvodů, které, jak se říká, mi hlava nebere, neměřilo všem resortům stejným metrem. Ani v předloženém návrhu nebo nástinu, předpokladu, dneska už vlastně návrhu rozpočtu pro rok 2012, se situace nemění. Příjmy se snižují o 12,5 %, výdaje zaznamenávají mírný nárůst o 0,8 % a příčinou je započtení do snížení rozpočtu v roce 2011 i dávek důchodového pojištění ve výši 4,4 mld. Kč a také ostatních sociálních dávek v podobné výši, něco přes 4 mld. Kč, dohromady celkem zhruba 8,5 mld. Kč mandatorních výdajů na úkor výdajů investičních. Přitom průměrný plat příslušníků Hasičského záchranného sboru zůstává pro rok 2012 na stejné úrovni.

Návrh rozpočtu pro rok 2012 v oblasti ostatních běžných výdajů pro HZS se také nemění. Průměrné provozní výdaje na příslušníka HSZ dosahují částky 107 tisíc Kč, což odpovídá, prosím pěkně, výdajům z roku 1997. Vezměte si, jak vzrostly náklady, a přesto je to na této dnes už velmi, velmi minulé úrovni. Je to 14 let. Celkový posun cen a nákladů je vám všem zajisté známý a myslím si, že není třeba zmiňovat, o kolik od té doby zdražily jenom pohonné hmoty.

Celkový cílový stav počtů příslušníků a občanských zaměstnanců HZS ČR měl být již v roce 2010 navýšen o 1251 míst na celkových 12 048 ze současných 10 797 míst. Dle názoru Komunistické strany Čech a Moravy je absolutně nepřijatelné řešit nedostatek provozních výdajů signalizovaným neobsazováním služebních míst, tzv. řízenou nenaplněností. Úplného odstranění výpadku oněch 0,343 mld. Kč provozních výdajů v roce 2011 by bylo dosaženo nepřijetím 680 příslušníků.

Ani v oblasti investic nedojde v roce 2012 u HZS k zásadní změně a zdroje zůstávají na úrovni roku 2011. Přitom vývoj investičních nákladů HZS ČR v letech 1995 až 2000 nepokrýval ani meziroční inflační nárůst a například hodnota deficitu strojních investic představovala 6295 mil. Kč, tedy 6,3 mld. Kč.

Vývoj provozních nákladů byl a je v přímém rozporu s růstem zásahové činnosti. Ta, jak zajisté pochopíme, s sebou přece nese zvýšenou spotřebu energie, zvýšenou spotřebu paliv, tedy pohonných hmot, hasiv, služeb a dalšího materiálu.

Výrazné omezení výhledu rozpočtu pokračuje i v letech 2013 a 2014. Bude to znamenat téměř absolutní zastavení obměny techniky, a to jak u profesionálů, tak u dobrovolných hasičů, bude to znamenat značné omezení poskytovaných dotací pro sbory dobrovolných hasičů obcí, bude to znamenat nenaplnění početních stavů a následkem toho omezení počtu výjezdů a snížení počtu požárních stanic. Snížení požadovaného stupně ochrany života, zdraví a majetku obyvatel je nasnadě. Chybějící finanční prostředky se nejvíce projeví při likvidaci následků mimořádných událostí.

Tolik, kolegyně a kolegové, k této problematice. A protože máme pochybnosti, že by mohlo dojít k pozitivnímu vývoji, jsme se připojili ke svolání této mimořádné schůze. Děkuji za pozornost.(Potlesk poslanců KSČM.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji předsedovi poslaneckého klubu KSČM Pavlu Kováčikovi. A nyní již nemám žádné avízo, že by někdo chtěl vystoupit, proto budeme hlasovat o celém návrhu pořadu 28. schůze Poslanecké sněmovny, tak jak byl písemně předložen.

Přivolávám naše kolegy do jednacího sálu. Prosím vás všechny přítomné o chvíli trpělivosti. A poté co všichni dorazí do sálu, zahájíme hlasování. (Gongováním přivoláváni další poslanci do jednacího sálu.)

 

Budeme hlasovat o návrhu pořadu 28. schůze Poslanecké sněmovny, písemně byl vám všem předložen, a já zahájím hlasování, které bude mít pořadové číslo 2.

Zahajuji hlasování. Táži se, kdo je pro návrh pořadu 28. schůze Poslanecké sněmovny? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 2 přítomno 130, pro 48, proti 67. Pořad schůze nebyl schválen.

 

Končím 28. schůzi Poslanecké sněmovny a v 11.48 hodin bude zahájena 29. schůze Poslanecké sněmovny.

 

(Schůze skončila v 11.39 hodin.)***




Přihlásit/registrovat se do ISP