(19.50 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Jestliže se Evropa rozpadne do souboje národních států, začnou tady vznikat nové mocenské bloky, tak kde bude pozice, váha a role naší země? Prostě nebude. Teď máme tu unikátní příležitost a prostředí, které v Evropě vzniklo, tak bychom měli udělat všechno pro to, aby Evropská unie pokračovala dál, aby pokračovala v evropské integraci, aby se stabilizovala eurozóna, protože tohle není v rozporu s naším národním zájmem, naopak je to v souladu s ním.

Proto by bylo dobře, kdyby vláda byla schopná definovat jasný postoj České republiky. My říkáme jako opozice, že jsme připraveni vládu podpořit, pokud vláda bude realizovat takové kroky, které povedou k tomu, že budeme součástí evropské integrace, že se neocitneme v izolaci, že nebudeme na okraji. I když to není vůbec populární, i když to samozřejmě není populistické, říkáme, že v tomto vláda s naší podporou počítat může, protože takovýto postup vlády bude v souladu se strategickým národním zájmem, který naše země nepochybně má. A pak se můžeme bavit o konkrétních parametrech. Jestliže vláda prokáže dobrou vůli, můžeme se bavit o tom, jak vysoké by měly být garance, jak vysoká by měla být konkrétní finanční pomoc, jak bude konkrétně vypadat koordinace fiskálních politik a co by ji ještě mělo doplnit, aby tady skutečně Evropa postupovala v rámci určité společné hospodářské politiky.

Tolik několik poznámek a také stanovisko sociální demokracie k této věci. Já bych rád popřál panu premiérovi, aby našel odvahu definovat náš národní zájem, aby našel odvahu ho prosadit na úrovni vlády a aby Česká republika pod jeho vedením nemířila do izolace, ale aby si udržela svůj vliv, který získala tím, že v roce 2004 naši lidé a naši občané rozhodli o tom, že se staneme členy Evropské unie. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Také děkuji. Teď zde mám nejprve faktickou poznámku, pan poslanec Doktor, a poté pan ministr chtěl vystoupit s řádnou s přednostním právem. Poté byste byl po panu poslanci Doktorovi. Poté s přednostním právem je přihlášen pan místopředseda Zaorálek a předseda klubu ODS Stanjura. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Michal Doktor: Já budu v té faktické velmi střídmý a pan ministr nebude čekat dlouho.

Tak za prvé sleduji, že mé sdělení bylo nepochopeno, alespoň panem poslancem Sobotkou. Já tedy říkám, že to, co zní z Evropské unie, to není žádný návrh nějaké konsolidace, nějakých opravných projektů, opravných prací. To je fňukání na to, že na první palubě došel kaviár. Žádné konkrétní návrhy autorit, které by byly projednány národními parlamenty a měly podporu národních parlamentů a voličů daných zemí, neznám. A musím se dohadovat o tom, že to, co jsou soukromé návrhy soukromých osob, jsou jejich soukromé ambice ve snaze přežít horizont příštích voleb. Nic dalšího.

A ve světle toho vystoupení a dovětku, který byl označen jako pozice sociální demokracie, shledávám, že je opravdu možné, aby právník, vystudovaný právník, se těšil na to, že může svobodně podepsat smlouvu, z níž závazky plynoucí nezná, protože ji nikdy nečetl, že se z toho dokáže radovat, a že si dokonce dokáže myslet, že je to pozvánka na první palubu nějaké výletní lodi. Může to být pozvánka - ale buďte si, pane kolego, jist, že Barroso si vás bude dál plést s číšníkem.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. S faktickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Jiří Dolejš. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Dolejš: Já samozřejmě rád slyším výhrady vůči elitám, které hodují kaviár a zapomínají na občany Evropské unie, jen si nejsem jistý, jestli to zaznívá ze správných úst, a navíc si myslím, že kolega, možná proto, že už opustil řady ODS, tak neposlouchal tolik svého premiéra, protože on souhlasil pouze s některými návrhy, k některým se vyhradil a na některé čeká, jak se vyvrbí. Říci, že tady je pouze fňukání, je trošičku nepřesné.

Já jsem byl velmi rád, že pan premiér to shrnul, na druhou stranu musím říct, že kdyby to shrnul před měsícem nebo před dvěma měsíci, kdyby se tady věnoval diskusi o tom, co je národní zájem, a nepytlíkoval tyto věci na koaličním půdorysu mezi pár ministry, tak jsme mohli být dneska dál.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Nyní vystoupí ministr financí. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo, paní předsedající. Jenom stručnou poznámku k tomu, co říkal pan poslanec Doktor ve své faktické poznámce. Možná bychom si měli být vědomi toho, že největším exportérem kaviáru na světě je Rusko, po něm Francie a pak Írán. Ne že bych nějak toužil po jakémkoliv importu této zahraniční politiky, to nemohu říci.

Nicméně já jsem se přihlásil proto, abych poprosil pana poslance Sobotku, aby na tomto tématu nedělil politickou scénu na pravici a levici. Aby neříkal, že tady oponuje argumentům pravice. Už jenom proto, že já jsem tady žádné argumenty pravice neslyšel, upřímně řečeno.

Velmi rád bych také uklidnil veřejnost s tím, že na naší půjčce, ať už bude tři a půl miliardy euro, nebo nižší, nebo žádná, opravdu nestojí a nepadá prosperita eurozóny. Já jsem hluboce přesvědčen, že oněch 200 miliard domluvených na summitu je zoufale málo a že je to jenom impuls k tomu, aby Christine Lagarde mohla na ostatních trzích a na ostatních kontinentech říkat, tak Evropa do toho jde s 200 miliardami, tak kolik dáte vy, aby dala dohromady alespoň těch tři čtvrtě bilionu. Jinými slovy, jestliže 200 miliard je skutečně málo, a to já souhlasím s výrokem pana guvernéra Singera, že 200 miliard je asi totéž jako acylpyrin na zlomeninu, tak těch českých tři a půl miliardy, kdybychom na ně zítra přistoupili, je kolem desetinné čárky. To vůbec nic neřeší. To je jenom naprosto zásadní zahraničněpolitická odpověď České republiky na naprosto zásadní zahraničněpolitickou otázku: jste na palubě, nebo nejste na palubě? Vůbec o nic jiného nejde. Všichni víme, že ta operace, pokud bychom ji podstoupili, je fiskálně nevýhodná, je riskantní, a já bych velmi rád vyjednával o jejích podmínkách. Pokud bychom ji podstoupili, tak všichni víme, že nezvýší naše zadlužení, že prostě jenom svá aktiva přesuneme někam jinam, než je teď máme, byť samozřejmě nese s sebou řadu rizik a nevýhod, které by se možná daly nějakým vyjednáváním eliminovat, ale nezvyšuje naše zadlužení ani žádným zásadním způsobem nepřispívá k řešení dluhové krize, která je především krizí důvěry v eurozóně. Že to opravdu není nic jiného než naše odpovědnost před zásadní odpovědí, kterou budeme muset říct, a budeme ji muset říct jasně, s veškerou zodpovědností, a ta odpověď zní: jste na palubě, nebo nejste na palubě. A tuto odpověď bude muset česká vláda a česká reprezentace dát.

Promiňte, zítra zasedá česká vláda a já jsem jejím členem a nepřipadá mi fér, abych dnes vyčerpal veškeré argumenty, veškeré náměty, které na zítřejší diskusi mám. Jenom chci říct, v čem zní ta zásadní otázka. Ne jestli zachráníme, nebo nezachráníme eurozónu. Oni se bez nás obejdou. Otázka je, jestli my se obejdeme bez nich. A ta odpověď zní, jste na palubě - nebo ta otázka zní, ještě jednou ji opakuji, velmi se omlouvám: jste na palubě, nebo nejste na palubě? Tu odpověď budeme muset položit. Já si vůbec nemyslím, že ji musíme dát do deseti dnů. To se nedomnívám, ale také se nedomnívám, že bychom měli do deseti dnů říct nejsme na palubě.

Já prosím Poslaneckou sněmovnu, aby pochopila, že své argumenty si ponechám především na zítřejší vládu, a pak kdykoliv jsem k dispozici.

Jenom chci říct svůj osobní pocit člověka, kterému bude příští týden 51. Před 22 lety, kdy pan poslanec Sobotka chodil ve Slavkově do školy a já jsem jako třicetiletý postpubescent čekal narození svého syna, jsem běhal po jihočeských náměstích a psal jsem štětkou a vápnem: Chci zpátky do Evropy. Já dnes nechci svému již dospělému synovi říkat, že jsem reprezentant politické reprezentace, která chce z té Evropy ven. To je zásadní pocit, se kterým vstoupím do té diskuse jak na vládě, tak v Parlamentu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: A nyní s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Miroslav Opálka. Prosím, pane poslanče, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP