(10.30 hodin)
(pokračuje Pospíšil)

Zcela opomíjím další pozměňovací návrhy, jako narychlo vytvořený přílepek, jak jinak vybírat prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu atd. To jsou opravdu věci, které snad ani nestojí za to v tuto chvíli zde důstojně komentovat, protože to je věc nevydiskutovaná, opět nikým nekritizovaná a takovýto zásah může přinést problémy, které nebyly nikým předvídány.

Tedy, dámy a pánové, já za předkladatele říkám. My jsme udělali maximum pro to, abychom nalezli politické shody nad přímou volbou prezidenta. Kdo chce, jak už tady bylo řečeno, může nyní s klidným svědomím tento permanentně diskutovaný vládní návrh podpořit a může se tak zasadit o přímou volbu prezidenta. Děkuji vám za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji také. Prosím závěrečné slovo. Možnost má pan zpravodaj.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Děkuji za slovo. Já myslím, že tady zaznělo už poměrně hodně a můžeme v zásadě za chvíli přistoupit k hlasování. Ale pokud tady pan předkladatel a ministr spravedlnosti hovořil o vstřícnosti vládní koalice, tak já myslím, že to je logické, protože pokud potřebuje vládní koalice další hlasy i opozice pro schválení ústavního návrhu zákona, tak je logické, že je vstřícná. Kdyby je nepotřebovala, předpokládám, že by se tak jako v ostatních případech tolik vstřícná nebyla. Já jsem ale rád za tu vstřícnost, která byla, že jsme aspoň byli ochotni společně zasednout za jeden stůl a alespoň některé věci jsme vydiskutovali.

Jen bych se chtěl důrazně ohradit proti tomu, co řekl pan ministr, a to i jako zpravodaj, že se jedná o nějaké přílepky. V tuto chvíli zejména návrhy sociální demokracie předložené panem poslancem Sobotkou jsou řádné pozměňovací návrhy, nejsou to žádné přílepky. Byly podány řádně tady ve druhém čtení a v zásadě i vládní legislativa je odsouhlasila a skutečně bych byl rád, aby to, co pan ministr řekl o přílepcích, se nevztahovalo na ty návrhy, které tady byly podány, protože skutečně o žádné přílepky nejde.

Poslední věc, která se týká České národní banky. Tam jsou skutečně tři varianty. My jako sociální demokraté jsme předkládali dvě alternativy nikoliv proto, že bychom sami nevěděli, kterou vybrat. My víme, ale dáváme přednost tomu návrhu, kde Senát vyslovuje souhlas se jmenováním členů Bankovní rady, ale právě proto, aby zde bylo možné nalézt kompromis, a proto jsme předložili i variantu daleko mírnější, o které já jako zpravodaj budu navrhovat hlasovat nejdříve, a to je kontrasignace, tedy souhlas předsedy vlády se jmenováním členů Bankovní rady, která by měla být ještě mírnější. Takže to není tak, že bychom nevěděli, ale snažíme se o nalezení kompromisu.

Tolik kromě toho, co nás čeká, tedy procedura, a s tou bych seznámil, jakmile bude možnost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Prosím. Teď je ta správná chvíle. Prosím tedy pana zpravodaje, aby nám oznámil postup při hlasování.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Děkuji. Já se přiznám, že procedura je komplikovaná. Je komplikovaná proto, že se jedná o změnu ústavy, že těch variant je více, a proto bych si dovolil velmi podrobně v některých místech se u ní zastavit, a budou-li námitky, můžeme samozřejmě přerušit tento bod na deset patnáct minut a samozřejmě vést debatu o proceduře. Věřím, že to nebude nutné, ale skutečně jedná se o zásadní věc a bylo by dobře, abychom v této věci jako Poslanecká sněmovna žádnou technickou chybu neučinili.

Čeká nás maximálně, pokud tato procedura bude přijata, devět hlasování s tím, že první hlasování by bylo o návrzích legislativně technických úprav, které byly předloženy panem poslancem Filipem. To je první hlasování.

Druhé by bylo o návrhu C, tedy jazyková úprava, kterou jsem předložil já.

Další hlasování by bylo věcně o České národní bance. Tam by nás čekala maximálně tři hlasování. Doporučil bych, abychom nehlasovali orientačně, ale abychom postupovali postupně, věcně od návrhů, které by mohly mít největší konsenzus, to znamená, nejdříve bychom hlasovali o variantě, kde by byl potřeba souhlas předsedy vlády, tedy kontrasignace, následně bychom, když tento návrh nebude přijat, hlasovali o variantě souhlasu Senátu, a nebude-li tento návrh přijat, o variantě souhlasu Poslanecké sněmovny.

V případě, že by nebyl přijat ani jeden z těchto návrhů, což se jeví teď po té diskusi jako pravděpodobné, tak bychom přistoupili k hlasování o další části věcně, o úpravě abolice, to znamená hlasovali bychom o tom, zda v rámci rozhodnutí prezidenta o abolici bude vyžadován nově souhlas předsedy vlády či pověřeného ministra, a bez ohledu na to, jak toto hlasování dopadne, budeme hlasovat o tom, že prezidenta republiky nelze po dobu výkonu jeho funkce zadržet, trestně stíhat ani stíhat pro přestupek nebo jiný správní delikt, tedy jednoduše laicky řečeno, omezení imunity prezidenta republiky pouze na dobu výkonu mandátu.

Poté budeme hlasovat v bodě B1, B3. Co se týče Nejvyššího kontrolního úřadu, doporučoval bych jedním hlasováním.

Dále bychom hlasovali o návrhu B2, tedy jmenování, odvolávání předsedy a místopředsedů Nejvyššího soudu a následně bychom v osmém hlasování hlasovali o návrhu B7, který se týká celostátního referenda a jeho vyhlašování.

Pokud se týká návrhu pod písm. B, tak je potřeba ještě sdělit, že budou-li přijaty, tak je potřeba legislativně technicky promítnout i do číslování v článku 66 ústavy, nicméně je také potřeba říct, že návrh B5 má povahu pouhé redakční úpravy. V tomto případě, bude-li souhlas, bychom o něm nehlasovali a přečíslování písmen by bylo provedeno úředníky legislativního odboru při zpracování konečného znění, samozřejmě v případě, pokud by ostatní návrhy pod písm. B byly přijaty.

Deváté hlasování by mělo být hlasování o návrhu zákona jako celku.

To je tedy návrh procedury z mé strany. V případě, že by se stalo, že bude přijata varianta České národní banky, tak bych pravděpodobně požádal o přestávku deseti patnácti minut, abychom byli společně s legislativou a ministrem schopni připravit variantní návrh procedury. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zeptám se, zda je námitka proti navržené proceduře hlasování. Nevidím takovou, proto zahajuji hlasování číslo 149. Táži se, kdo souhlasí s tím, abychom takto postupovali během hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti navržené proceduře?

V hlasování číslo 149 přítomno 190, pro 186, proti nikdo.

 

Prosím pana zpravodaje, aby uvedl první návrh. Též požádám o stanoviska jak pana ministra, tak pana zpravodaje.

 

Poslanec Jeroným Tejc: První budeme hlasovat o legislativně technických úpravách předložených panem poslancem Filipem. Stanovisko zpravodaje je kladné. (Ministr: Kladné stanovisko.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zahajuji hlasování číslo 150. Kdo je pro přijetí legislativně technických úprav načtených ve třetím čtení? Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování číslo 150 přítomno 190, pro 187, proti nikdo. Návrh byl přijat. Můžeme pokračovat.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Další hlasování bude o návrhu C, tedy jazyková úprava, která byla předložena. Konkrétně se jedná o změnu slov "členů Bankovní rady" na slova "člena Bankovní rady". Stanovisko kladné. (Ministr: Kladné stanovisko.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zahajuji hlasování číslo 151. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti návrhu?

V hlasování číslo 151 přítomno 190, pro 186, proti 1. Návrh byl přijat. Prosím o další návrhy.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Nyní bychom věcně hlasovali o České národní bance, tedy o variantě, kdy by souhlas musel připojit premiér či pověřený ministr, tedy konkrétně o kontrasignaci. Jedná se o hlasování AII 2 a návrh AII 3 první část, tedy písm. j), s tím, že samozřejmě v případě přijetí bude toto promítnuto do číslování v souladu s návrhy AII 5 a AII 6. Samozřejmě mohu přesně ocitovat pozměňovací návrh, bude-li zájem z pléna. Stanovisko kladné. (Ministr: Negativní stanovisko.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zahajuji hlasování číslo 152. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti návrhu?

V hlasování číslo 152 přítomno 190, pro 56, proti 106. Návrh přijat nebyl. Můžeme pokračovat. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP