(16.10 hodin)
(pokračuje Levá)

Přestože jsou vši vedeny na seznamu epidemií, je pro rodiče i školy velmi těžké s nimi bojovat, pokud se nezapojí opravdu všichni. Jediným možným řešením je totiž podat oficiální stížnost na hygienickou stanici, která ve spolupráci se sociálním odborem, případně pediatrem, prošetří situaci v problémových rodinách. Tento postup je ale příliš zdlouhavý a většinou neefektivní.

Vážený pane ministře, chtěla bych vás požádat o vyjádření, jak pomoci školským zařízením a rodinám v případě, že se vši stávají neřešitelným problémem. Doufám, že nás nečekají školy plné dohola ostříhaných chlapců a děvčat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Na interpelaci odpoví ministr zdravotnictví pan Leoš Heger.

 

Ministr zdravotnictví ČR Leoš Heger Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážená paní poslankyně, já musím říct, když jsem viděl název té interpelace, že jsem chvíli přemýšlel, jestli by to nemohl být také třeba nějaký jinotaj politický, který mě čeká, ale narážíte na problém, který se zcela periodicky vrací, a myslím si, že tak jak jsme tady různých generací, že jsme si ho všichni užili buď sami se sebou, nebo se svými dětmi. Já tedy rozhodně ano.

Já tu nechci mluvit o vších, o tom, jak se jim má předcházet, jak se mají léčit, jenom snad jednu zajímavost - jaký je vztah hygienické služby k tomuto onemocnění. To onemocnění je víceméně spíše jakýsi esteticko-sociální problém než problém zdravotní, jakkoliv je nepříjemný. V našem prostředí vši nepřenášejí žádná významná onemocnění, čímž to nechci zlehčovat, jenom chci tu scénu nastolit. K mému překvapení se u nás onemocnění hlásí, nebo ten výskyt této infekce, parazitózy, ale hlásí se pouze hromadné výskyty a v současné době nemá Ministerstvo zdravotnictví z hygienických stanic žádné podklady k tomu, že by ten výskyt byl nějaký masivní, což je ovšem možná také důsledek toho, že ta hlášení nejsou úplně ideální.

Pokud jde o Evropskou unii, součástí direktiv, které upravují hlášení a surveillance infekčních onemocnění - vši nejsou sledovány. Ten problém opravdu je méně zdravotnický a více hygienicko-sociální, protože to onemocnění lze vymýtit, ale je to poměrně obtížné a řekl bych, zejména u dívek je to větší problém. Kluci a páni dneska chodí velmi často vyholeni až úplně dohola, ale jistě si dovedu představit, když má někdo krásnou blonďatou holčičku, že ostříhat ji dohola je malá rodinná tragédie. Existuje na trhu a v lékárnách celá řada prostředků, dokonce když se podíváte na internet, tak jsou prostředky, které jsou lidové, ale v tomto případě fungující, zábaly hlavy v olejové pololázni například a podobně.

Jediná rada, kterou bych dal pro lokální zásah, já o tom budu informovat naše hygieniky, ale řekl bych, že tam, kde se ten výskyt opakuje, je potřeba na to upozornit místní hygienu a ředitele školy, aby s hygienou spolupracoval, popřípadě spolupracoval s místními pediatry, protože to je asi jediný způsob. Speciálně pediatři mohou zasáhnout do sociálního prostředí a uspořádat nějaké osvětové akce, které by trošku umožnily problém řešit. Opravdu neexistuje nějaké totální řešení, které by bylo úplně jednoznačné.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji panu ministrovi. Paní poslankyně Levá položí doplňující otázku.

 

Poslankyně Ivana Levá: Nemám otázku, jenom chci říct, že vyzvu školy, pokud to půjde, aby hlásily výskyt. Vzhledem k tomu, že jsem dostala z několika míst v republice dopisy, tak si myslím, že už to začíná být vážný problém, když se obracejí na poslance, ale také vím, že kdysi se bojovalo ve škole se stejným problémem, ale nesmí to přerůst do situace, že ve škole jsou vši celý rok. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Tím můžeme uzavřít tuto interpelaci. Než přistoupíme k interpelaci následující, tak vás chci seznámit s omluvou pana ministra Tomáše Chalupy. Omlouvá se dnes od 17.30 hodin.

Budeme pokračovat interpelací, kterou podává pan poslanec Václav Klučka na omluveného pana ministra Jiřího Pospíšila ve věci stavu českého vězeňství. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Václav Klučka: Děkuji, paní předsedající. Vážený nepřítomný pane ministře, vy jste bohužel byl nepřítomen i při projednávání rozpočtu část vězeňství na výjezdovém zasedání tehdy existujícího výboru pro bezpečnost a obranu. Nemohl jste tedy slyšet ta tragická a dramatická čísla, kterými se dokumentovalo, že snad peníze na provozní náklady ve vězeňství budou stačit pouze na půl roku, pak že se snad něco udělá. Že se někde najdou, že se dodají do českého vězeňství, které se dneska stará o více než 23 tisíc vězňů. Tisíce lidí čekají na nástup trestu. Nejsme schopni se stávající kapacitou pokrýt všechny již odsouzené k tomu, aby nastoupili do výkonu trestu.

Pane ministře, to je vaše oblast. Prosím pěkně, řekněte mi, jak se míníte o tuto oblast dále starat. Poslanci, kteří pracují v podvýboru pro vězeňství, neustále avizují problémy, které ve vězeňství jsou. Takto to bylo v minulosti, takto to je i v současnosti. Já opravdu nevím, jaká koncepce či strategie existuje na Ministerstvu spravedlnosti pro zlepšení stavu, který by znamenal i v podstatě klidnější práci pro všechny zaměstnance ve vězeňské službě. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Také děkuji. Na tuto interpelaci bude písemně odpovězeno tak, jak stanoví jednací řád.

Následující interpelaci podává pan poslanec Ladislav Šincl. Adresuji ji na ministra Pavla Dobeše a týká se věci obchvatu Karviné. Prosím.

 

Poslanec Ladislav Šincl: Děkuji, paní předsedající. Vážený pane ministře, již několikrát jsem z tohoto místa upozorňoval na životní prostředí, zejména kvalitu ovzduší v Moravskoslezském kraji. Jelikož pocházím z Karviné, z místa, které patří k nejpostiženějším, obracejí se na mě často občané, co konkrétně bude současná vláda s touto situací dělat. Jejich dotazy jsou konkrétní a stále častěji směřují i na dosud nerealizovaný obchvat města Karviná.

Středem města Karviná vede jediná silnice první třídy, která spojuje město s nedalekou Ostravou a směřuje k Českému Těšínu a dál na Slovensko, resp. do Polska. Bohužel tato jediná silnice vede přímo centrem města a tranzit s sebou přináší hluk a exhaláty z desítek tisíc aut denně včetně nákladních. Na nutnost obchvatu upozornily i loňské povodně. Voda tehdy zaplavila trasu na Ostravu, poničila most přes Olši a strhla část cesty na druhou stranu na Český Těšín. Celá Karviná tak byla odříznuta od světa a nic se s tím nedalo dělat. Bohužel v materiálu z dílny ministra dopravy, tzv. superkoncepci, se ale se stavbou obchvatu Karviné nepočítá. Obchvat města je pro toto město životně důležitý a čekat na něj další desetiletí by znamenalo další prohloubení izolovanosti Karviné a Karvinska vůbec. O dalším zhoršování životního prostředí v regionu ani nemluvě.

Vážený pane ministře, ptám se vás: Mají lidé žijící v Karviné a okolí naději, že ministerstvo začne brát jejich problémy skutečně vážně a bude tuto situaci řešit? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP