(18.30 hodin)
(pokračuje Stanjura)

Myslím, že ten mechanismus je úplně špatně. Já nevím, jestli si ti lidé ty peníze zaslouží, jestli ten návrh je dobrý, nebo špatný. Nemám, na základě čeho bych to vůbec posoudil. Od nás se chce, abychom schválili. Nepamatuji si jiný případ za ten rok a čtvrt nebo rok a půl, co jsem ve Sněmovně, možná služebně starší kolegové mi řeknou, že těch případů je víc, ale je to poprvé, kdy schvalujeme konkrétní odměnu konkrétním lidem. Navíc lidem, které vůbec neznáme. Takže ten mechanismus je mimořádně nešťastný. Vidím, že ten zákon je 2002 Sb., takže zákon je starý asi devět let. A ten mechanismus bychom fakt měli změnit. Protože takhle naslepo hlasovat o odměnách lidem, o jejichž práci skutečně nemůžeme nic vědět, to není náš problém, že jsme si nenastudovali - je nedůstojné pro ně i pro nás. Pro obě dvě strany, kterých se ten materiál týká.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Má někdo ještě další příspěvek do obecné rozpravy? Ještě se právě hlásí paní poslankyně Lenka Kohoutová. Prosím, máte tedy slovo nyní.

 

Poslankyně Lenka Kohoutová: Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, chci vystoupit ke stejnému bodu, a to proto, že jsem si jen tak letmo spočítala, že budeme hlasovat o odměnách, které jsou bez odvodů ve výši 540 tis. korun českých. A to není úplně málo! Ano, samozřejmě, pokud se bavíme o rozpočtu České republiky, tak je to kapka v moři. Ale jestliže máme rozhodovat o lidech, které za prvé, jak říkal pan předseda, neznáme, neznáme jejich práci, neznáme jejich pracovní náplň. Copak je Poslanecká sněmovna Parlamentu zaměstnavatelem?

Tady je zapotřebí se ptát, proč například paní předsedkyně nepřišla s návrhem na to, abychom změnili tenhle zákon. Je to správně? Máme si pokládat otázky, jestli je správně, abychom někomu takovému - já nepochybuji o jejich práci - ale abychom takhle schvalovali odměny! Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky není zaměstnavatel těchto lidí. My nevíme, co dělají, nevíme, co si zaslouží za odměnu. A jestliže někomu máme tady zvednout ruku pro to, aby dostal 200 tis. korun českých odměnu, tak se na mě nezlobte, ale pro tohle já ruku zvednout nemohu!

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Ještě někdo do obecné rozpravy? Hlásí se paní poslankyně Putnová.

 

Poslankyně Anna Putnová: Chtěla bych k tomu jenom podotknout několik poznámek. Za prvé, nejedná se to jenom kontrolní rady Grantové agentury. Jedná se také o kontrolní radu Technologické agentury, kterou budeme schvalovat v následujícím období. Ten zákon musíme respektovat v daném momentu, já jinou možnost nemám.

A za druhé, musím znovu říct, že když jsem nastupovala do funkce, tak jsem přijala kontrolní radu v počtu jednoho člena. Jednoho člena! Museli jsme vyvinout úsilí, aby byla kontrolní rada kompletní a abychom mohli vůbec v dané situaci začít standardně pracovat. Takže si myslím, že za toho půl roku jsme v rámci možností udělali, co se dalo.

Pokud jde o zprávu samotnou a o jejich práci, s ohledem na loňské výsledky a na předloženou zprávu je zřejmé, že tady začaly fungovat standardní mechanismy, a já z tohoto důvodu budu také vás žádat o to, abyste vyslovili s tím usnesením souhlas.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Teď bych požádal pana poslance Polčáka. Ne, už ne. Tak pana poslance Ohlídala.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Chtěl bych obecně odpovědět poslancům z řad ODS. Skutečně tento zákon, nikoliv zákon, který by se týkal ministra školství, nýbrž zákon 130, který se týká podpory výzkumu, vývoje a inovací, tak ten obsahuje toto nesmyslné nařízení. A mohu uklidnit pány a paní z ODS, že už se připravuje z naší strany novela tohoto zákona, aby toto nesmyslné opatření bylo odstraněno.

Nicméně, jak říkala paní zpravodajka, i já budu hlasovat pro odměnu, protože v současné době zákon platí v této formě, a i když jsem měl výhrady k práci kontrolní komise Grantové agentury České republiky, přesto tato kontrolní rada udělala kus práce a myslím si, že si lidé z této kontrolní rady odměny zaslouží.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobrá, takže to máme posledního vystupujícího v obecné rozpravě. A snad mohu obecnou rozpravu ukončit. Otevírám rozpravu podrobnou. Požádám paní zpravodajku, jestli by teď řekla, o čem bychom měli hlasovat.

 

Poslankyně Anna Putnová: Budeme hlasovat o výši odměn pro jednotlivé členy kontrolní rady Grantové agentury České republiky. Takže přečtu s dovolením usnesení celé.

Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu po odůvodnění člena kontrolní rady Grantové agentury České republiky pana Rejholce, zpravodajské zprávě poslankyně Anny Putnové a po rozpravě doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby přijala toto usnesení: Poslanecká sněmovna stanoví dle § 36 odst. 6 zákona č. 130/2002 Sb. o podpoře výzkumu a vývoje -

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Paní poslankyně, jenom je tu takový návrh. Já vidím z gest poslanců, že oni ten písemný návrh mají před sebou, tudíž netrvají na tom, abyste ho v celém rozsahu četla. Pochopil jsem to správně? Takže jsou připraveni poslanci o tom hlasovat takto en bloc. Vy jste odkázala, což v podstatě stačí, na toto usnesení, které bylo rozdáno, usnesení výboru. A já si myslím, že o něm můžete hlasovat, aniž byste ho celé bezezbytku přečetla. Můžeme se takto dohodnout?

 

Poslankyně Anna Putnová: Netrvám na tom, já jsem jenom chtěla učinit zadost té výtce, aby to bylo dostatečně transparentní, aby bylo jasné, pokud jde o ten problematický bod, o čem hlasujeme. Pokud to považujete za dostatečné, materiály máte, je to samozřejmě přijatelné.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tady to je jenom otázka ze sněmovny. Pokud nebude námitka a pokud poslanci nebudou vyžadovat, aby to bylo přečteno, tak to můžeme hlasovat i tak. Není námitka? Není, tak v tom případě poděkuji, ukončím podrobnou rozpravu.

 

Budeme hlasovat o usnesení tak, jak jste s tím byli seznámeni.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout toto usnesení stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 232. Přihlášeno 91, pro hlasovalo 66, proti 4. Takže to bylo přijato. Můžeme ukončit projednávání bodu 139.

 

A máme tu bod

 

140.
Labská vodní cesta

Tady máme také usnesení výboru pro veřejnou správu č. 58 z 15. schůze tohoto výboru ze dne 6. října. Předseda výboru pro veřejnou správu poslanec Stanislav Polčák by nám k tomu také mohl říci něco na úvod.

 

Poslanec Stanislav Polčák: Děkuji, pane místopředsedo, budu skutečně velmi stručný. Výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj na své 15. schůzi ze dne 6. října přijal usnesení, které se týká rozvoje labské vodní cesty. Dovoluji si pouze upozornit, že toto usnesení bylo přijato napříč politickým spektrem skutečně odprava doleva a týká se rozvoje dopravních cest v České republice obecně. Požádali jsme o součinnost tři ministerstva. Již jsme od každého z ministerstev obdrželi reakci. Jedná se rovněž o mezivládní vyjednávání, kdy v dané věci probíhá korespondence mezi českým premiérem a kancléřkou Spolkové republiky Německo.

V současné době je zejména problém s výstavbou plavebních stupňů Přelouč a Děčín, a to především s ohledem na to, že železniční trasa severozápadní, směr do Drážďan, je již na téměř 100 procentech své kapacity a zrovna rozvoj dopravní cesty vodní je podmíněn právě stavbou těchto stupňů, které se vlečou téměř dvě dekády. Z toho důvodu jsme si dovolili předložit návrh usnesení, resp. usnesení výboru, které bych potom přednesl i v té otevřené rozpravě.

Usnesení výboru zní tak, že pokládá rozvoj vodních cest v České republice za strategickou příležitost z hlediska národohospodářského i regionálního rozvoje, a vyslovuje proto podporu plavebních stupňů na Labi za splnění zákonných předpokladů s cílem dosáhnout plavebnosti, která odstraní současné znevýhodnění. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP