(13.20 hodin)

 

Poslanec Jiří Šlégr: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážená vládo, kolegyně, kolegové, vystupuji proto, že jsem bývalým sportovcem a reprezentantem České republiky, a zde zaznělo, že sportovci hrají v dresech loterijních společností. Ne, nehrají. Oni pouze mají reklamu na dresech loterijních společností, které jim věnují z veřejně prospěšných účelů prostředky na to, aby mohli fungovat.

Dámy a pánové, sport je v takové situaci, v jaké se nachází - určitě nežádoucí a ne reprezentativní. Byl to ministr financí, který přišel za námi, za sportovci, a veřejně deklaroval, že přichází s novelou zdanění loterijních společností, kde sportovci mohou prostředky získat. Bohužel dnes zde leží senátní návrh, který na sportovce absolutně zapomněl a nemyslí, a mně to určitě nedělá radost. Nedělá mi radost, že v médiích a zde zaznívá, že sportovci lobbují za loterijní společnosti. Nelobbují. Lobbují za sebe. Lobbují za sebe, protože si myslí, že si to zaslouží.

A za to, že zde ministr financí nám dal 800 milionů ze státního rozpočtu, za to jsme rádi. Jsme také rádi, že se mají zdanit loterijní společnosti, protože je to správně. Je to na místě, aby finance se rozdělovaly transparentně. Ale fakticky se tady děje jedna zásadní věc. To, že dostaneme 800 milionů, není navýšení do sportu. Sport z veřejně prospěšných účelů dostával přes dvě miliardy korun. Dnes, když dostaneme 800 milionů ze státního rozpočtu, jsme v minusu kolem 1,8 miliardy korun.

Dámy a pánové, my jsme říkali, že přidáme sportovcům, ne že jim vezmeme. Proto se tážu prostřednictvím paní předsedající: Pane ministře, máte plán, kde získáte prostředky pro sportovce, aby nemusela Věra Čáslavská a Jan Železný sem za námi chodit a prosit o peníze? Protože oni neprosí o peníze pro ten vrcholový sport, ale prosí o peníze na mládež, protože nechceme, aby zůstala na ulicích, nesportovala, brala drogy, požívala alkohol.

Dámy a pánové, pane ministře, já vás žádám, pomozme společně českému sportu. Ať už to bude jakkoliv, tak mu pomozme. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Ano. Slovo má ministr financí Miroslav Kalousek.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Já vám rád odpovím, pane poslanče, protože si myslím, že tady napříč politickým spektrem je vůle chápat sport jako veřejně prospěšnou činnost, která si zaslouží podporu. A myslím si, že stejnou vůli jsem cítil i v Senátu. Jenom nechápu jednu jedinou věc - proč si myslíte, že ten cit pro to dobro podpory sportu mají více šéfové loterijních společností, než mají obecní zastupitelstva a než má stát. Vždyť tady nejde o to, že těch peněz bude méně. Těch peněz bude objektivně více. Otázka zní, kdo je bude rozdělovat. To je ta odpověď na tu otázku. A vy se bojíte, že když to budou rozdělovat demokraticky legitimně zvolená zastupitelstva, ať už obecní, nebo státní, že těch peněz bude méně, než když o tom budou rozhodovat loterijníci, šéfové loterijních společností. A upřímně řečeno, to je sama otázka systémová, kdo má rozhodovat o povinných odvodech a co jsou ty priority veřejně prospěšné společnosti. A my asi oba - nehrajme si tady na schovávanou, tak si to tady řekněme, že jedna věc je objem těch prostředků, druhá věc je efektivita. V okamžiku, kdy šéf loterijní společnosti rozhodne, kam to dá, nebo nedá, tak rozhoduje kromě jiného, kromě toho, že to musí odvést, rozhoduje o svém prospěchu a rozhoduje o své reklamě. A teď si tady můžeme vyjmenovat desítky příkladů od okamžiku, kdy se obrátí na špičkový klub a řekne "já vám dám pět milionů, ale chci 2,5 zpátky takovými a takovými způsoby", což prostě probíhá a neříkejme si že ne. Starosta to udělat nemůže, v účetnictví obce by to vypadalo hloupě. Zatímco v účetnictví komplikovaného špičkového sportovního oddílu se to udělat dá až po poměrně primitivní způsoby, kdy se obrátí šéf loterijní společnosti na poměrně malý oddíl a řekne: "Já vám dám 250 tisíc na zimní soustředění, ovšem bude to účelové, a vy si to zimní soustředění pořídíte tady v tom mém rekreačním zařízení, kde v zimě já nemám pasanty." Ten oddíl to vezme, byl by hloupý, kdyby to nevzal. Je rád, že má soustředění. Ale z povinných odvodů si tak ten šéf loterijní společnosti hradí své vlastní ekonomické zájmy. A takových příkladů je padesát!

A já vám garantuji, že pokud dáváte teď proti sobě 2,2 miliardy tímto způsobem vynakládaných prostředků především ve vlastní prospěch těch, kteří je dávají, a 800 milionů v rámci poměrně přísných pravidel Ministerstva školství, tak že těch 800 milionů má podstatně vyšší efektivitu než ty 2,2 miliardy. Takže nebavíme se jenom o objemu, bavíme se o efektivitě. To za prvé.

Za druhé se bavíme o tom, jestli skutečně lidem, které nikdo nikdy nevolil, chceme dát politickou moc a společenský vliv tím, že mohou rozhodovat o tom, kam ty peníze dají, byť by za to neměli svůj vlastní prospěch - všichni známe nejmíň patnáct způsobů, jak si ho lze zařídit -, ale prostě jenom ten společenský vliv a moc. Já říkám, že to je nebezpečné pro demokracii, že to tak být nemá.

A třetí důvod je velmi jednoduchý. Jsem starý sporťák a vždycky jsem velmi podporoval podporu sportu a budu ho podporovat dál. Nicméně jestliže trváme na vyšší odpovědnosti a spoluúčasti při studiu, tak na tom musíme trvat i při sportu. Nemůžeme si myslet, že je tady nějaká činnost, kterou budeme někomu úplně platit.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Zeptám se pana poslance Bárty, zda chce vystoupit ve dvou minutách. Ne. V tom případě dám přednost faktické. Pan poslanec Šlégr má slovo.

 

Poslanec Jiří Šlégr: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já budu jenom krátce reagovat.

Já jsem zde řekl, že ano, podporuji zdanění loterijních společností. Ano, je to správně. Ano, je to správně, že zastupitelstva nebo obce, města budou rozdělovat tyto prostředky. Já pouze nevidím nikde garanci - garanci pro sportovce, kolik konkrétně dostanou peněz od obcí a měst, aby nepřišli o daných - musím se poopravit, předtím jsem řekl, přicházíme o 1,8, přicházíme o 1,2 a více. Kde je získáme? Protože opravdu fakticky o ty peníze přicházíme. Proto to zde říkám, aby bylo jasně dáno, že dnes je to 800 milionů na příští rok negarantovaných, protože se může samozřejmě všelicos změnit, a kde je zde hovořeno o příštích dalších letech. Nevidím to.

Podpořte nás. Prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Faktické poznámky pánové Kalousek, Skokan, Stanjura.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Už jenom patnáct vteřin. Pane poslanče, ve všech evropských zemích teď například senioři říkají svým vládám: "My chceme slyšet garanci, že naše důchody budou valorizované, tak jako byly doteď. Dejte nám tu garanci." A ta vláda, jestli je jen trochu poctivá, tak jim musí říct, že takovou garanci jim dát nemůže. Proboha, jakou chcete garanci? Slezte z hrušky dolů.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Další faktická poznámka pan poslanec Skokan.

 

Poslanec Petr Skokan: Vážená paní předsedkyně, milé kolegyně, vážení kolegové, já jsem v dětství četl knihu Zpěvobajky a květomluva, autor Robert Desnos. A přesně to se mi vybavilo, když jsem slyšel dnešní bohatou a poetickou diskusi tady k tomu, co se nám vrací ze Senátu.

Měl jsem obavy, že se stanu jedním z hrobníků českého sportu, neziskovek a dalších a že budu nucen přihodit další lopatu hlíny tady do tohoto hrobu. Starostové a starostky z Libereckého kraje mě ubezpečili, že ne, jak tady hovořili předřečníci. Tito demokraticky zvolení zástupci budou sami zřejmě nejlépe rozhodovat na svém území, jak s naloženými prostředky. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP