(14.30 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Otázka číslo jedna, která se nabízí: Proč ministerstvo včas neproškolilo pracovníky úřadů a nezajistilo odzkoušení funkčnosti nového informačního systému? Jak je možné, že v rámci reformy nebyla vůbec tato důležitá fáze realizována? To je přece základní školácká chyba. Jestliže se tady investují stovky milionů korun do přechodu na nový systém, tak tady byla porušena veškerá pravidla, která souvisí se zaváděním takto složitých celků. Proč ministerstvo plošně změnilo dodavatele příslušných aplikací, se kterými pracují úřady práce, a jakým způsobem byl vlastně vybrán nový dodavatel? A je otázka, proč v těch mailech, které dostáváme, sami zaměstnanci úřadů práce naznačují, že zde existuje jakási blízkost mezi novými dodavateli a náměstky, poradci ministra práce a sociálních věcí, že tady existuje jakási souvislost mezi firmou iDTAX, která byla prodána a ve které figuroval pan ministr a jeho náměstek Šiška, a subdodavatelem části prací, které jsou dneska realizovány na tomto novém systému. Znovu opakuji, tohle nejsou žádné podněty sociálních demokratů, tohle nám píší zaměstnanci úřadů práce, kteří se s těmi problémy setkávají v praxi. To znamená: je tady skutečně nějaká vazba mezi ministrem, jeho poradci, náměstky a novými dodavateli toho softwaru? Protože to by o mnohém vypovídalo. Pokud by tady ta vazba byla, pak je jasné, proč byly některé fáze přeskočeny a proč se tolik spěchalo. A jak je možné, že ještě do poloviny ledna byly nové aplikace nefunkční, že si ještě do poloviny ledna zaměstnanci úřadů stěžovali na to, že se data ztrácejí v rámci toho nového systému? A také by nás určitě všechny zajímalo, jestli náměstek ministra práce pan Šiška, který je v čele týmu, který měl zajistit aplikaci nového softwaru, vrátí ty statisícové odměny, které dostal od pana ministra za to obrovské pracovní nasazení, které tomuto velikému průšvihu věnoval, protože jestli je tady veliký průšvih, tak by nepochybně náměstek Šiška ty statisícové odměny, které inkasoval, měl vrátit.

A pak se také chci zeptat, proč Ministerstvo práce a sociálních věcí neinformovalo občany, že se změní systém pro vyplácení dávek, a ti lidé, kteří byli zvyklí na to, že dostanou dávky v průběhu ledna, tak je nedostali, protože řada z nich se dostala do velmi vážných problémů. A to není jednoduché, protože tam už čekají lichváři, tam už čekají exekutoři a pro řadu občanů to, že nedostali finanční prostředky v termínech, se kterými počítali, a nikdo jim neřekl, že to bude jinak, tak se dostali do existenčních problémů a řada z nich na to ještě bude doplácet v příštích letech, až bude platit náklady exekucí nebo řešit situaci svého bezdomovectví. To je velká chyba, že tyto informace nebyly poskytnuty.

A pak samozřejmě je ta zásadní otázka, kterou já tady znovu opakuji: jakým způsobem bude probíhat výplata dávek v situaci, kdy už budou opuštěny staré aplikace a je evidentní, že nové aplikace, na základě kterých fungují úřady práce, nefungují. A jestli je pravda to, co píší informatici z úřadů práce, že ty problémy se budou šířit geometrickou řadou a někdy v únoru, v březnu bude celý ten systém absolutně nefunkční a bude nutné se vrátit ke starým aplikacím prostě proto, že ministerstvo přechod na nový systém nebylo schopno zvládnout.

To, co jsem tady popisoval, to nejsou jenom otázky, které napadají poslance sociální demokracie, to jsou věci, o kterých přemýšlí několik tisíc zaměstnanců úřadů práce, kteří jsou konfrontováni s absolutním nezvládnutím situace ze strany jejich nadřízených. A já musím říci, že tyto zaměstnance obdivuji, že si jich vážím, vážím si jich, protože oni obrovským způsobem se nasadili, pracovně se nasadili pro to, aby ten systém nezkolaboval. Záleží jim na tom, aby dávky byly vyplaceny, záleží jim na tom, aby úřady práce tuto situaci zvládly, ačkoli jim jejich nadřízení život zkomplikovali neuvěřitelným a neudržitelným způsobem. Je tady přece řada žen, zaměstnankyň na úřadech práce, řada z nich ještě neměla od Nového roku, ty, které pracují v této agendě, ještě neměly jediný volný den a jsou to velmi často matky od rodin, ale nasadily se, aby systém nezkolaboval, aby fungoval. A oproti tomu je tady pan ministr, jsou tady jeho náměstci, je tady ředitel úřadu, kteří se tváří, že se nic neděje, a ignorují tyto reálné problémy, které v praxi existují.

Takže ty otázky si neklademe jenom my tady jako sociální demokraté, kladou si je zaměstnanci úřadů práce, ale kladou si je také lidé, kteří jsou konfrontováni s těmito problémy, nebo třeba lidé, kterým ty složenky dojdou několikrát, nebo třeba lidé, kterým včas nebyly vyplaceny dávky, na které mají ze zákona nárok. A koneckonců tyto otázky si může klást každý daňový poplatník, který si určitě přeje, aby vláda byla profesionální, aby ministři odváděli profesionální výkon a aby zajistili fungování těch základních systémů, které na základě i svého členství ve vládě zajistit mají.

Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pane poslanče, prosím, abyste mi svůj návrh, jak by měl bod znít, sem dodal. Nyní dostává slovo pan poslanec... Pan ministr Kalousek. Prosím.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo, já jenom opravdu stručnou otázku, abych tomu lépe porozuměl. Pan poslanec Sobotka tady řekl: to jsou informatici, to nejsou žádní sociální demokraté. A já jsem se chtěl pana předsedy Sobotky zeptat, proč se domnívá, že pojmy informatik a sociální demokrat se vylučují. Děkuji za fundovanou odpověď.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan místopředseda Sněmovny Zaorálek. Prosím.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: No řekněme, jsou to lidé různého přesvědčení. O to teď vůbec nejde. Pokud si vybavuji, tak poslanec Sobotka mluvil o tom, že to jsou často lidé, kteří mají opravdu zájem na tom, aby se dávky řádně vyplatily, a je to pro ně neštěstí, pokud se to nedaří.

Mě tady zaujalo, když pan ministr Drábek mluvil o tom, že to v té Karviné vlastně nebyla taková katastrofa a řeči o kolapsu jsou údajně přehnané. Já bych mu rád řekl, protože jsem z Moravskoslezského kraje, nevím, jestli to ví, že v Karviné na tom úřadě zkolabovaly čtyři ženy, právě ty, o kterých tady byla řeč. Čtyři ženy zkolabovaly. Zajímal jsem se o to, diagnóza fyzické vyčerpání. A dokonce ten úřad v Karviné musel dodat devět lidí na to, aby se tam vůbec zvládlo pracovat. A mně poslední informace došly v tom smyslu že 1 100 lidí se ještě nedostalo do systému, kde se poskytuje příspěvek na bydlení, a 100 do systému, kde se jedná o žádost o dávky v hmotné nouzi. A pokud se tam dostanou, tak jim už rozhodně nestihnou peníze vyplatit. Takže ti lidé v každém případě, i kdyby se dnes podařilo je tam dostat, tak jsou v systému a ještě zdaleka nemají peníze. Takže tohle je konkrétní stav, žádné fámy. To jsou přesná data. A já bych přál panu ministru Drábkovi, aby přímo na ten úřad zajel a řekl tam těm zkolabovaným, že se nic neděje, že je to v pohodě, že to zvládnou.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Prosím, pan kolega Bárta.

 

Poslanec Vít Bárta: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, nezbývá mi, než okomentovat a upozornit na podstatu té debaty, která tady je. Já si myslím, že z řad sociální demokracie jsme tady slyšeli velmi procítěný, emotivní projev řady představitelů, který, nebojím se říci, je víc plný populismu než obsahu toho, o čem se máme bavit. Ono taky, řekněme si upřímně, tady nejde o to, jestli zkolabovali při převodu zásadní agendy nějací lidé. Tady jsme v Poslanecké sněmovně a tady se máme bavit o tom, jak má fungovat principiálně tento stát. A mě velmi mrzí, že místo toho populismu, který z mého pohledu je spíše reakcí na vnitrostranickou kritiku v sociální demokracii, jak v nedělní debatě si ministr financí a ministr sociální demokracie výborně rozuměli, tak aby tak trošičku napravili to vrkání a tu obrovskou shodu mezi opozicí a koalicí, tak tady nám potřebují předvést ten velký kinoteátr, že to vlastně není tak pozitivní, že tady existuje nějaká opozice a že tady existuje nějaká koalice, že neplatí to, co jsme slyšeli od tohoto pultíku zleva i zprava, že přestává platit levice a pravice a že nastává doba těžkých časů, kdy bude zapotřebí hledat řešení, která nejsou ani pravicová, ani levicová, aby se tady vytvářel prostor pro neobvyklá řešení na, řekněme, úhelném principu. Já si myslím, že toto je zapotřebí připomenout a zdůraznit.

Z druhé strany podstata není o tom, že by na úřadech práce bylo všechno v pořádku. Podstata je někde jinde. Podstata je v tom - a já chápu, že sociální demokracie na to nechce upozorňovat, protože to je téma, které nepatří sociální demokracii - a to je otázka příživnictví, to je otázka toho, že od ledna přestal fungovat adresný systém ze strany toho, aby se dávky nevyplácely těm, kteří si dávky nezaslouží. Obce do této chvíle velmi tvrdě a adresně uměly rozlišovat, komu dávku dát a komu dávku nedat, protože fungovaly kontrolní mechanismy na straně obce. Tyto mechanismy tím, že všechna agenda přešla na Ministerstvo práce a sociálních věcí, na úřady práce, přestala dostatečně adresně fungovat. A já myslím, že zrovna příklad toho, co se děje ve Šluknovském výběžku, je příkladem toho, jak tato agenda nefunguje. Ale z tohoto hlediska to není o populismu, jestli za to pan ministr Drábek může, nebo nemůže. Toto je jednoznačně téma a já jsem velmi rád, že pan ministr bude, pevně doufám, pozván na K9, kterou svolává pan premiér, a Věci veřejné velmi rády podpoří K9, kde budeme řešit úřady práce především z hlediska adresnosti fungování opatření proti příživnictví, což jsou přesně ty věci, o kterých ze strany sociální demokracie a z té podstaty věci nepadlo jediné slovo.

A ještě doporučuji voličům sledovat všechno, co se týká uhlí.

Děkuji za pozornost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP