Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
7. února 2012 ve 14.04 hodin
Přítomno: 185 poslanců

 

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte, abych vás přivítala a zahájila další jednací den 33. schůze Poslanecké sněmovny.

 

Prosím vás všechny, abyste zaujali svá místa ve svých poslaneckých lavicích, protože k mé velké lítosti zahájení dnešního programu bude pro nás všechny jistě tíživé.

Musím vám sdělit smutnou zprávu, že dnes v ranních hodinách zemřel náš kolega pan poslanec Petr Jalowiczor. Chtěla bych vás všechny požádat o minutu ticha. (Všichni přítomní povstávají ve svých lavicích.)

 

Prosím vás nyní, byste se všichni přihlásili identifikačními kartami. Zároveň prosím, abyste mi oznámili, kdo má vydanou kartu náhradní.

Seznámím vás s omluvami z dnešního dne. Z poslanců se omlouvají Lenka Andrýsová - pracovní důvody, Jan Bauer - zdravotní důvody, Jiří Besser - pracovní důvody, Vlasta Bohdalová do 16 hodin - neuvádí důvod, Michal Hašek - rodinné důvody, Jitka Chalánková - osobní důvody, Jana Kaslová - rodinné důvody, Josef Novotný mladší od 16.30 hodin - pracovní důvody, Jaroslava Schejbalová - rodinné důvody, Jana Suchá - zdravotní důvody.

 

(Na lavicích poslanců ČSSD cedule: STOP předraženým církevním restitucím - ČSSD hlasuje proti. - Dar 134 mld. zaplatíme škrty a zvyšováním daní. - Nejde o věřící, jen o peníze a majetek.)

 

Z členů vlády se omlouvají Jan Kubice - pracovní důvody, Karolína Peake - rodinné důvody. Tolik k omluvám.

Pokud jde o další postup při projednávání 33. schůze, z dnešního grémia vyplynuly některé návrhy pro Poslaneckou sněmovnu.

 

Za prvé. Navrhovatel zákona za Liberecký kraj se z dnešního jednání Poslanecké sněmovny omlouvá a z tohoto důvodu požádal o vyřazení bodu 35 schváleného pořadu schůze, jedná se o sněmovní tisk 484 v prvém čtení.

O tomto návrhu na stažení budeme hlasovat a rozhodneme, zda souhlasíme s tímto návrhem v hlasování s pořadovým číslem 86. Zahajuji toto hlasování. Táži se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování číslo 86. Přítomno 155, pro 146, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Dále vás informuji o tom, že v pátek 27. ledna vrátil Senát návrhy zákonů projednané Poslaneckou sněmovnou, jejichž zákonná lhůta již uplynula, a proto schválený pořad 33. schůze o tyto body rozšíříme. Jedná se o zákon zamítnutý Senátem, je to sněmovní tisk 425/3, a dále zákony vrácené Senátem, jsou to sněmovní tisky 395/4, 401/4, 416/3, 433/3, 445/3, 460/3, 480/4 a 539/1. Projednávání těchto bodů navrhujeme zařadit na dnešek, to je úterý 7. 2., za již pevně zařazené body. I o tomto zařazení musíme rozhodnout.

Zahajuji tedy hlasování číslo 87. Táži se, kdo je pro. A proti?

Hlasování číslo 87. Přítomno 163, pro 153, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Další závěr grémia. Na středu 8. 2., tedy na zítřek, zařadit jako třetí bod pevně bod 64 schváleného pořadu. Je to zákon ve třetím čtení, ústava, zjednodušeně řečeno imunita. Dohodli jsme se o tom na dnešním ranním grémiu.

Zahajuji hlasování číslo 88. Táži se, kdo je pro toto pevné zařazení bodu 64 na středu jako třetí bod. Kdo je proti?

Hlasování číslo 88. Přítomno 164, pro 123, proti 17. Tento návrh byl přijat.

 

V této souvislosti navrhuji, abychom tedy zítra, to je ve středu 8. 2. vyčlenili pro třetí čtení dobu i po 14. hodině. Rovněž o tom byla informována schůzka ranního grémia.

Zahajuji hlasování číslo 89. Kdo je pro? A proti?

Hlasování číslo 89. Přítomno 165, pro 109, proti 23. Tento návrh byl přijat.

 

Je zde také žádost ministra životního prostředí Tomáše Chalupy, aby na tento pátek 10. února byl po pevně zařazených bodech, tedy jako pátý bod, zařazen bod 56, třetí čtení zákona o ochraně ovzduší.

Zahajuji hlasování číslo 90. Kdo souhlasí s tím, aby třetí čtení zákona o ochraně ovzduší bylo zařazeno na pátek 10. února jako pátý bod? Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování číslo 90. Přítomno 166, pro 155, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Ještě hledám žádost pana ministra Pospíšila, který sděluje Sněmovně, že z důvodu nezbytné účasti na zítřejší schůzi Senátu a možné časové kolizi s projednáváním bodu 55 ve třetím čtení na 33. schůzi Poslanecké sněmovny žádá o pevné zařazení tohoto bodu na program jednání v pátek 10. února za již pevně zařazené body. Je to tedy o přeřazení třetího čtení na pátek za pevně zařazené body. Důvody pana ministra Pospíšila jsem sdělila. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP