(15.30 hodin)

 

Poslanec Alexander Černý: Děkuji, paní předsedkyně. Dámy a pánové, výbor pro obranu a bezpečnost se na své 19. schůzi 23. listopadu 2011 zabýval tímto vládním návrhem na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 221/1999 Sb., o vojácích z povolání, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 476. Po odůvodnění náměstka ministra obrany ČR Ing. Michala Hrbaty, náčelníka Generálního štábu Armády ČR armádního generála Ing. Vlastimila Picka a zpravodajské zprávě poslance Alexandera Černého a po rozpravě výbor pro obranu a bezpečnost doporučuje Poslanecké sněmovně ČR schválit vládní návrh na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 221/1999 Sb., o vojácích z povolání, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 476, ve znění pozměňovacích návrhů, které máte k dispozici pod tiskem číslo 476/1.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu. Zatím do ní mám jednu přihlášku, a to od pana poslance Antonína Sedi. Prosím, pane kolego, vystoupíte tedy jako první v této obecné rozpravě.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, paní předsedkyně. Vážený pane premiére, vážený pane ministře, vážené kolegyně a kolegové, návrh novely zákona o vojácích z povolání, jak tady zmínil pan ministr, zavádí několik změn, které, jak uvádí vláda, vyplývají z praktických zkušeností. S nimi je možno ztotožnit. Já se však obávám, že některé novelizované body jsou namířeny zejména proti řadovým vojákům a zejména mohou posílit korupční prostředí v resortu Ministerstva obrany. Například novelizovaný bod 12, který hovoří o řízení o změně doby trvání služebního poměru. Tato úprava fakticky umožňuje uplatňování libovůle služebním orgánem a znemožňuje vojákovi se účinně bránit v případě, že služební orgán není ochoten prodloužit dobu trvání služebního poměru.

Ptám se vlády a zejména pana ministra obrany, jak je pak možné očekávat od vojáků podněty k odhalování korupčního jednání, když důsledkem těchto podnětů může být neprodloužení doby trvání služebního poměru?

Vážené poslankyně, vážení poslanci, zavedení novelizačního bodu 14 - personální rozkaz - opět omezuje vojákovi účinně se bránit proti zneužití pravomoci služebním orgánem a opět hrozí vojákům, kteří upozorní na nekalosti v armádě, účelové jiné služební zařazení a znehodnocení služebního poměru bez možnosti procesní obrany. Pokud personální rozkaz je prvním úkonem, vyhlašuje se ústně a nemusí obsahovat odůvodnění. Přitom voják se sice může proti personálnímu rozkazu odvolat, ale jaké může být odvolání, když voják personální rozkaz nemůže dostat v písemné podobě? Proto si dovolím v podrobné rozpravě navrhnout drobnou změnu, která toto umožní.

Závěrem chci říci, že osobně nemohu podporovat novelu zákona o vojácích z povolání, protože nejen oslabuje práva vojáků z povolání, ale zároveň posiluje možnost korupčního prostředí v naší armádě.

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Seďovi. Zeptám se, zda se někdo ještě hlásí do obecné rozpravy. Nehlásí se nikdo, obecnou rozpravu končím. Zahajuji rozpravu podrobnou. Slovo má pan poslanec Antonín Seďa.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, paní předsedkyně. Takže já se přihlašuji ke svému písemnému pozměňovacímu návrhu, který je uveden pod sněmovním dokumentem 983, a stručně se pokusím odůvodnit tento návrh.

Ačkoliv se personální rozkaz vyhotovuje v písemné podobě, vojákovi se vyhlásí ústně a písemně se mu nevydá, ani když o to požádá. Voják se přitom může odvolat vůči tomuto rozkazu do pěti dnů. Jenže proti čemu se bude odvolávat, když by neměl personální rozkaz v ruce? Proto se navrhuje možnost vojákovi požádat o personální rozkaz v písemné podobě. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Hlásí se někdo dál do podrobné rozpravy? Pan ministra Alexandr Vondra. Prosím.

 

Ministr obrany ČR Alexandr Vondra Já bych jenom jako navrhovatel požádal o zkrácení lhůty mezi 2. a 3. čtením na 48 hodin v souladu s § 9 odst. 1. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Prosím dále? Pan poslanec Alexander Černý má slovo.

 

Poslanec Alexander Černý: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, v návrhu zákona je třeba změnit ještě nabytí účinnosti tohoto zákona. Předkladatel původně počítal s tím, že by účinnost mohla být 1. ledna, což je pochopitelně už v tuto chvíli nemožné, a proto po konzultaci s pracovníky legislativního útvaru Ministerstva obrany doporučuji, aby se článek 3 změnil tak, že slova "dnem 1. ledna 2012" se nahrazují slovy "prvním dnem druhého kalendářního měsíce následujícího po dni jeho vyhlášení". Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Hlásí se prosím někdo dál do podrobné rozpravy? Nehlásí se nikdo, podrobnou rozpravu končím. Zeptám se na případná závěrečná slova. Pana ministra ani pana zpravodaje závěrečné slovo v tuto chvíli nebude.

 

Budeme tedy hlasovat pouze o návrhu, který zde zazněl, tedy o návrhu na zkrácení lhůty mezi 2. a 3. čtením na 48 hodin.

Zahajuji hlasování číslo 102. Kdo souhlasí s tímto návrhem na zkrácení lhůty? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 102 přítomno 177, pro 90, proti 25. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji tedy, že lhůta pro 3. čtení byla zkrácena na 48 hodin. Končím druhé čtení tohoto vládního návrhu zákona. Děkuji panu ministrovi, děkuji panu zpravodaji.

 

Dovolte mi, abych vás seznámila s omluvou pana doktora Pavla Antonína, který se omlouvá dnes, a to ze zdravotních důvodů. Omlouvá se ve dnech 7. 2. až 10. 2. ze zdravotních důvodů. Tolik omluva.

 

Budeme projednávat další bod. Zahajuji projednávání bodu

 

54.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda mezi vládou České republiky
a vládou Korejské republiky o programu pracovní dovolené,
podepsaná dne 19. prosince 2011 v Praze
/sněmovní tisk 572/ - prvé čtení

Prosím o úvodní slovo místopředsedu vlády a ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga. Prosím, pane místopředsedo.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg: Vážená paní předsedkyně, vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte, abych jménem vlády uvedl návrh Dohody mezi vládou České republiky a vládou Korejské republiky o programu pracovní dovolené, podepsané dne 19. prosince 2011 v Praze.

Dohoda umožňuje mladým lidem z obou států uskutečnit střednědobý poznávací pobyt na území státu druhé smluvní strany a v jeho průběhu vykonávat pracovní činnost a získat tak finanční prostředky ke krytí části nákladů spojených s pobytem. V současné době jsou korejští občané při vstupu na území ČR pro pobyt v trvání do tří měsíců osvobozeni od vízové povinnosti, není-li účelem jejich pobytu výkon výdělečné činnosti. Totéž platí pro vstup českých občanů na území korejské republiky. Sjednání dohody má usnadnit občanům obou států získání dlouhodobého víza, včetně možnosti vykonávat na území druhého státu krátkodobá zaměstnání.

Korejská republika je turisticky přitažlivou zemí a ze strany české mládeže lze očekávat zájem o využívání možností, které dohoda nabízí. Sjednání dohody přispěje též k dalšímu rozšíření dosavadních velmi dobrých vzájemných vztahů. Lze očekávat zintenzivnění spolupráce a vazeb mj. v kulturní a školské oblasti.

Kromě požadavků pro všechny žadatele dohoda obsahuje specifické podmínky, jako je například věkové omezení mezi 18 a 30 lety věku, oprávnění pracovat trvá po dobu nejvýše 12 měsíců, doba trvání víza k pracovní dovolené, s tím, že zaměstnání nebude hlavním, ale pouze vedlejším účelem pobytu. Vízum k pracovní dovolené nelze prodloužit ani vydávat opakovaně. Dohoda předpokládá zavedení roční kvóty, to jest maximálního počtu občanů, kteří mohou v daném roce vízum k pracovní dovolené obdržet. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP