(15.40 hodin)
(pokračuje Schwarzenberg)

Podobné dohody o pracovní dovolené má Česká republika sjednány s Kanadou a s Novým Zélandem. Možnosti, jež tyto dohody zakládají, jsou ze strany českých občanů hojně využívané. Korejská republika má podobné dohody uzavřeny s osmi státy, mezi něž patří Francie, Německo, Spojené státy, Kanada, Nový Zéland, Austrálie, Japonsko a Irsko.

Vzhledem k tomu, že korejská strana již notifikovala splnění podmínek pro vstup této smlouvy v platnost, dovoluji si vás závěrem požádat o zkrácení lhůty pro projednání ve výborech o 30 dnů.

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu místopředsedovi. Prosím nyní o slovo zpravodaje pro prvé čtení pana poslance Davida Vodrážku. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec David Vodrážka: Vážená paní předsedkyně, pane premiére, dámy a pánové, pan ministr zde řekl téměř vše, co je důležité v této smlouvě nebo dohodě. Dohoda značně zjednoduší získání dlouhodobého víza a povolení k výdělečné činnosti. Máme takovouto dohodu s celou řadou zemí, jak již bylo řečeno. Navrhuji tedy přikázání k projednání zahraničnímu výboru. V podrobné rozpravě bych taktéž požádal o zkrácení lhůty na projednání ve výborech o 30 dnů vzhledem k tomu, že korejská strana již notifikovala splnění podmínek pro vstup této smlouvy v platnost. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu zpravodaji. Otvírám obecnou rozpravu. Prosím, teď je prostor pro ony návrhy. Slovo má pan poslanec David Vodrážka.

 

Poslanec David Vodrážka: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, jak jsem avizoval, navrhuji zkrátit lhůtu na projednání ve výborech o 30 dnů. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, pane poslanče. Zeptám se, zda se ještě někdo hlásí do obecné rozpravy. Nehlásí se nikdo, tuto rozpravu končím. Budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání.

 

Organizační výbor navrhuje přikázat tento návrh k projednání výboru zahraničnímu. Ptám se, zda má někdo jiný návrh na přikázání. Není tomu tak.

Zahajuji hlasování číslo 103. Ptám se, kdo souhlasí s přikázáním výboru zahraničnímu. Kdo je pro? Proti?

Hlasování číslo 103. Přítomno 178, pro 132, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu na zkrácení lhůty k projednání na 30 dnů mezi prvním a druhým čtením.

Zahajuji hlasování číslo 104. Ptám se, kdo souhlasí s tímto zkrácením lhůty. Kdo je proti?

Hlasování číslo 104. Přítomno 179, pro 123, proti 3. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji tedy, že návrh byl přikázán k projednání výboru zahraničnímu, lhůta k jeho projednání byla zkrácena na 30 dnů. Tím jsme projednali bod 54. Končím tedy jeho projednávání - sněmovní tisk 572, v prvém čtení. Děkuji jak panu místopředsedovi vlády, tak panu zpravodaji.

 

Zahajuji projednávání bodu číslo

 

27.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 219/1999 Sb.,
o ozbrojených silách České republiky, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 551/ - prvé čtení

Z pověření tento návrh uvede ministr obrany Alexandr Vondra. Prosím, pane ministře.

 

Ministr obrany ČR Alexandr Vondra Děkuji, vážená paní předsedkyně, za slovo. Páni poslanci, paní poslankyně, k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 219, o ozbrojených silách České republiky, chci sdělit následující:

Za prvé je tento vládní návrh předkládán v zájmu zajištění efektivnějšího a rychlejšího rozhodování o poskytování vojenské letecké dopravy osob i přepravy materiálu. V zásadě se navrhuje, aby za zákonem stanovených podmínek mohl o poskytnutí letecké přepravy rozhodovat přímo ministr obrany, a to na základě předchozí žádosti buď ministra zahraničí, či ministra vnitra. Díky tomu bude možné adekvátně reagovat zejména v akutních případech, kdy je nutné z humanitárních důvodů urychleně dopravit ať už osoby, či přepravit materiál v rámci těchto záchranných a humanitárních operací.

Druhou pak záležitostí, která je předmětem navrhované novely, je úprava podmínek rušení provozu elektronických komunikací. Navrhované řešení používání rušičů vyplývá zejména z potřeb, které souvisejí s plněním úkolů v zahraničních operacích. Rušiče totiž představují účinný způsob ochrany před nástražnými výbušnými zařízeními, která používají teroristé. Předpokladem efektivního používání těchto rušičů je ovšem důkladný výcvik této aktivity prováděný již na území České republiky v rámci přípravy před vysláním do zahraničí. Proto právní úprava používání rušičů se tu mění a v zásadě dává do shodné s úpravou, která je již zakotvena v zákoně 273, o Policii České republiky, která tyto rušiče rovněž smí používat.

To jsou ony dvě navrhované změny. Děkuji za pozornost a věřím, že to podpoříte.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi obrany. O slovo požádám zpravodaje pro prvé čtení pana poslance Jana Vidíma.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Vážená paní předsedkyně, paní a pánové, pan ministr ve svém úvodním slově popsal předmětnou materii. Pokusím se shrnout ve třech větách.

Tento návrh předkládá možnost, aby ministr obrany mohl přímo rozhodovat o typu letecké dopravy nebo přepravy humanitární pomoci a osob s ní souvisejících, dále pak občanů ze zahraničí, kteří se bez vlastního zavinění nemohou vrátit zpět, osob a materiálu pro zastupitelské úřady, policisty, kteří jednají v zájmu České republiky na území cizího státu apod. Dosud k takovému rozhodnutí byla oprávněna výlučně vláda. Ovšem zde je nezbytná, a já považuji tento návrh za velmi správný, určitá akceschopnost této agendy, a proto se navrhuje, aby toto mohl činit přímo ministr obrany. V působnosti vlády by samozřejmě nadále zůstalo schvalování letecké dopravy reprezentací České republiky, ať už sportovní, nebo umělecké.

V druhé části návrhu se pak ozbrojeným silám dává povolení v rámci vojenského výcviku použít rušení provozu elektronických komunikačních sítí.

Tolik slovo zpravodaje.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu zpravodaji. Otvírám obecnou rozpravu. Zatím jsou do ní čtyři přihlášení včetně pana zpravodaje. Zeptám se pana zpravodaje s přednostním právem, zda chce vystoupit v této rozpravě. Prosím, máte slovo jako první. Poté paní poslankyně Marie Rusová.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Chtěl bych velmi krátce v obecné rozpravě ještě jednou Poslaneckou sněmovnu požádat, aby umožnila projednání tohoto předkladu ve výboru pro obranu, a zároveň chci avizovat svůj vlastní zájem, aby ta druhá část předmětné materie byla skutečně velmi detailně projednána. Budu navrhovat vypuštění, ale to si opravdu nechme až na jednání výboru pro obranu. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Vidímovi. Prosím nyní o slovo paní poslankyni Marii Rusovou. Dále je přihlášen pan kolega Václav Klučka.

 

Poslankyně Marie Rusová: Dobrý den. Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Kolegové a kolegyně, vládou předložený návrh zákona, kterým se mění zákon číslo 219/1999 Sb., o ozbrojených silách České republiky, ve znění pozdějších předpisů, se týká zejména změn v právní úpravě vojenské letecké dopravy osob a přepravy materiálu pro účely zapojení České republiky do humanitární pomoci poskytované do zahraničí. Cílem by mělo být především zamezit ztrátám na životech a újmě na zdraví, zmírnění utrpení a obnovení základních životních podmínek lidí, a to při mimořádných událostech, popřípadě nutnost zmírnění trvajících následků mimořádných událostí. Touto právní úpravou by tak mělo dojít k zefektivnění a zrychlení rozhodování o poskytnutí letecké dopravy a přepravy.

V tomto směru je na místě konstatovat, že je potřebná pomoc, a to pokud možno co nejrychlejší a nejefektivnější. Je tady nutno naplnit latinské přísloví: "Bis dat, qui cito dat." Volně přeloženo: "Dvakrát dává, kdo rychle dává." ***




Přihlásit/registrovat se do ISP