(16.10 hodin)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan poslanec Jiří Šulc navrhuje zamítnutí tohoto návrhu v prvém čtení. Jsme v obecné rozpravě a já se ptám, zda se ještě někdo hlásí do obecné rozpravy. Nehlásí se nikdo, končím obecnou rozpravu.

Je zde žádost o vaše odhlášení. Prosím, abyste se znovu přihlásili, a budeme hlasovat o návrhu, který před malou chvílí vznesl pan kolega Jiří Šulc, tedy o návrhu na zamítnutí tohoto návrhu v prvém čtení. Počkám chvíli, než se do jednacího sálu dostaví všichni kolegové.

 

O návrhu na zamítnutí rozhodneme v hlasování s pořadovým číslem 108. Toto hlasování zahajuji a táži se, kdo je pro zamítnutí v prvém čtení. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 108 přítomno 144, pro 79, proti 47. Konstatuji, že tento návrh byl přijat a zákon byl zamítnut v prvém čtení.

 

Tím jsme projednali bod 34 sněmovní tisk 527. Děkuji panu senátorovi, děkuji též panu zpravodaji.

 

Budeme se věnovat bodu číslo 36. Je to

 

36.
Návrh Zastupitelstva Ústeckého kraje na vydání zákona o některých
opatřeních při zajišťování bydlení osobám v hmotné nouzi a o změně
zákona č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších
předpisů, a zákona č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi,
ve znění pozdějších předpisů (zákon o sociálním bydlení)
/sněmovní tisk 494/ - prvé čtení

Upozorňuji, že jsme tento návrh přerušili 13. prosince na 32. schůzi Poslanecké sněmovny. Nyní zde mám přihlášku pana poslance Jana Vidíma. Prosím.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Vážená paní předsedkyně, paní a pánové, předkládám Poslanecké sněmovně procedurální návrh. V souladu s ustanovením § 63 odst. 1 bod 1 písm. a) předkládám návrh odročovací, abychom v projednávání tohoto bodu pokračovali až poté, kdy vláda České republiky předloží do Poslanecké sněmovny návrh zákona, kterým se upravuje předmětná materie, nejpozději však 1. června letošního roku.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nejpozději 1. června letošního roku. Je to procedurální návrh, o kterém rozhodneme bez rozpravy. Přivolávám naše kolegy. Je zde opět žádost o odhlášení. Já vás požádám, abyste se všichni zaregistrovali vašimi kartami.

 

Budeme hlasovat o návrhu pana poslance Jana Vidíma o přerušení projednávání tohoto bodu do doby, než vláda předloží návrh, který by popsal tento problém, a to nejpozději do 1. 6. 2012.

O tomto procedurálním návrhu rozhodneme v hlasování s pořadovým číslem 109. Zahajuji toto hlasování. Táži se, kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 109 přítomno 148, pro 106, proti 40. Návrh byl přijat a bod číslo 36, sněmovní tisk 494, byl přerušen. To je vše, co jsme v rámci tohoto bodu mohli učinit.

 

Budeme se věnovat bodu následujícímu. Zahajuji projednávání bodu číslo 37. Je to

 

37.
Návrh Zastupitelstva Ústeckého kraje na vydání zákona, kterým se mění
zákon č. 202/1990 Sb., o loteriích a jiných podobných hrách, ve znění
pozdějších předpisů, zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích,
ve znění pozdějších předpisů a zákon č. 565/1990 Sb.,
o místních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 495/ - prvé čtení

Pan poslanec Jan Vidím se hlásí.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Vážená paní předsedkyně, paní a pánové, k tomuto bodu předkládám tentýž procedurální návrh, tedy odročovací návrh na projednávání tohoto bodu teprve poté, co vláda České republiky předloží návrh zákona, který se zabývá předmětnou materií, nejpozději však 1. června letošního roku.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová O tomto návrhu rozhodneme v hlasování, které ponese číslo 110. Jde tedy o procedurální návrh. Přivolávám naše kolegy a budeme hlasovat o návrhu na odročení a přerušení tohoto bodu do doby, než vláda předloží svůj návrh v této věci, nejpozději do 1. 6. 2012.

Zahajuji hlasování číslo 110. Ptám se, kdo souhlasí s tímto procedurálním návrhem. Kdo je proti návrhu?

V hlasování číslo 110 přítomno 150, pro 100, proti 39. Tento návrh byl přijat a bod byl přerušen a odročen. To bylo vše k bodu 37.

 

Nyní jsme tedy v bodě 38. Zahajuji jeho projednávání. Jedná se o

 

38.
Návrh Zastupitelstva Ústeckého kraje na vydání zákona, kterým se mění
zákon č. 40/2009 Sb., trestní zákoník, ve znění zákona č. 306/2009 Sb.
a zákona č. 181/2011 Sb., a zákon č. 200/1990 Sb., o přestupcích,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 496/ - prvé čtení

Opět se hlásí pan poslanec Jan Vidím.

 

Poslanec Jan Vidím: Paní předsedkyně, paní a pánové, i k tomuto návrhu předkládám tentýž odročovací návrh, tedy abychom se zabývali tímto bodem teprve poté, co vláda České republiky předloží návrh, který se zabývá předmětnou materii, nejpozději však 1. června 2012.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová O tomto procedurálním návrhu rozhodneme v hlasování s pořadovým číslem 111. Přivolávám naše kolegy do jednacího sálu.

Zahajuji hlasování číslo 111. Táži se, kdo souhlasí s návrhem na přerušení odročení do doby, než vláda předloží návrh pojednávající tyto otázky, nejpozději do 1. 6. 2012. Kdo je pro a kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 111, přítomno 151, pro 101, proti 37. Tento návrh byl přijat. Byl byl přerušen a odročen. Tolik k bodu 38. Jeho projednávání končím.

 

O slovo se hlásí předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně a kolegové, já se přiznám, že nevěřím vlastním očím. Nevěřím tomu, co se tady stalo. Protože všichni politici a zejména vláda se předhání v tom, jak chce pomoci Šluknovskému výběžku, jak chce pomoci lidem v Ústeckém kraji, jak chce pomoci těm, kteří se dnes musí denně potýkat s vysokou kriminalitou. A tady, když tady Ústecký kraj díky tomu, že vláda nebyla schopna žádné řešení najít, žádné řešení představit, představil vlastní návrhy, které jsme mohli projednávat ve výborech, o kterých jsme mohli diskutovat a také je případně pozměnit, byla-li by vůle této Sněmovny jiná než Ústeckého kraje, tak se dozvídáme, že politici z vlády a zejména z koalice nechtějí nic takového řešit, že nemají zájem na řešení problémů Ústeckého kraje právě proto, že teprve vláda zasedne a bude připravovat zákony, které s touto oblastí souvisí.

Uvědomme si, vážené kolegyně a kolegové, že to, že ten návrh vláda teprve bude připravovat, že ho sem pošle, zabere několik měsíců. Pokud tyto zákony tady budou, tak jak jsme slyšeli zhruba v horizontu června tohoto roku, tak nejdříve, kdy budou platit, budou od 1. 1. 2013, když všechno dobře půjde.

Je evidentní, že vláda v této věci selhala, a já jsem přesvědčen, že by to všichni měli vědět. Protože to procedurální hlasování, které vypadalo tak v zásadě bezbolestně a vypadalo tak, že se o nic nejedná, znamená jediné: odkládání problémů nejen v Ústeckém kraji, ale ve všech problémových lokalitách, kdy místo abychom se bavili věcně o tom, co zlepšit, jak změnit trestní zákoník, jak lépe postihovat pachatele přestupků, tak se bavíme o tom, že vláda bude o něčem jednat, bude něco předkládat a budeme čekat ve Sněmovně, až vláda něco pošle. Já myslím, že to je špatný přístup. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní se hlásí předseda poslaneckého klubu ODS pan poslanec Zbyněk Stanjura. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP