(16.00 hodin)

 

Předseda vlády ČR Petr Nečas: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dámy a pánové, kdyby vláda nic nevysvětlovala, bylo by to známkou toho, že vláda nic nedělá. Kdyby vláda nic nedělala, bylo by to známkou toho, že tato země nastoupila řecký kurz, a to věru pod vládou, v jejímž stojím čele, rozhodně nebude případ České republiky. Tato vláda bude dělat tyto reformní změny a bude o nich poctivě informovat občany České republiky.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Dámy a pánové, upozorňuji, že je 16 hodin, uplynul tedy čas, kdy je možné podle jednacího řádu podávat ústní interpelace na předsedu vlády. Nyní tedy budou následovat ústní interpelace na ostatní členy vlády. Než dám slovo prvnímu, panu poslanci Ohlídalovi, dovolte mi ještě, abych přečetla dvě omluvy. Mám zde omluvu ministra zdravotnictví od 19 hodin z dnešní schůze z neodkladných pracovních záležitostí. Dále se omlouvá paní poslankyně Marie Rusová od 18 hodin z rodinných důvodů.

A nyní již prosím pana poslance Ivana Ohlídala, aby přednesl interpelaci na ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka a zahájil tak blok odpovědí členů vlády na interpelace. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Vážený pane ministře, novináři listu Mladá fronta DNES údajně zjistili, že databáze, v níž jsou shromážděny citlivé údaje o nezaměstnaných, jako například jejich jména, jejich rodná čísla, jejich adresy atd., je velice slabě chráněna. Tito novináři se do této databáze pomocí zkušební verze odpovídajícího programu dostali a bez problému mohli zjistit tyto citlivé údaje o každém člověku, o každém nezaměstnaném, který je v této databázi veden. Vy jste prý reagoval na tuto skutečnost, že tato věc je způsobena chybou některých úředníků. Bohužel však váš náměstek Šiška ve své reakci připustil tu skutečnost, že opravdu tato databáze je v současné době chráněna nedostatečně a že se na zlepšení ochrany dat v této databázi v současné době pilně pracuje, například vydáváním jakýchsi čipových karet pro úředníky, kteří mají přístup do této databáze, atd.

Čili pane ministře, chci vás požádat, abyste vysvětlil rozporné vyjádření vaše a vašeho náměstka a také abyste řekl, jakým způsobem chcete zabránit tomu nepřijatelnému jevu, to znamená možnému vstupu pro nepovolané do databáze, která se týká nezaměstnaných. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji a předávám slovo panu ministrovi. Prosím, máte slovo.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Děkuji, paní místopředsedkyně. Dobré odpoledne, vážené kolegyně, vážení kolegové. Já bych nejprve rád upřesnil, aby to nevypadalo jako obviňování obecně redaktorů Mladé fronty DNES, že se jednalo o článek paní redaktorky Petrášové, která uvedla, že se dá do databází Úřadu práce dostat jednoduchým, tzv. školkovským heslem, což samozřejmě není pravda.

Je to tak, že pro výuku a testování byla připravena testovací databáze, která neobsahuje reálná data o občanech ČR, a skutečně tato databáze byla ovládána zjednodušeným heslem, které bylo přidělováno tzv. po rolích, to znamená, jednotliví testeři, jednotliví pracovníci Úřadu práce, kteří se chtěli zapojit nebo chtěli si vyzkoušet nebo testovali tyto softwary, měli přiděleno heslo tak aby podle role, kterou mají v systému nebo kterou testují v systému, měli dosah tak, jak je to v reálném systému, jenom do určité vrstvy informací a do určité vrstvy kompetencí.

Na rozdíl od toho ostrá verze, ta, která skutečně obsahuje data občanů ČR, je zabezpečena primárně tím, že zaměstnanec, který se systémem pracuje, má čipovou kartu. U zaměstnanců, kteří přešli z obcí, tj. těch 1650 zaměstnanců, kteří přešli k 1. lednu z obecních úřadů, těm je čipová karta vydávána postupně. Do té doby, dokud čipová karta není vydána, mají přístup do systému pomocí hesla. Heslo je standardním způsobem zabezpečeno, jak se používá ve všech standardně zabezpečených systémech, to znamená heslo musí obsahovat alespoň osm znaků a musí obsahovat alespoň velké písmeno, alespoň malé písmeno a alespoň číslici. To je kombinace, která je všeobecně uznávána jako dostatečně vyhovující pro ochranu zabezpečených systémů.

To, že redaktorka Petrášová napsala v Mladé frontě DNES, že i testovací verze obsahuje reálná data o občanech ČR, a dokumentovala to na jednom uvedeném případě, tak to se přiznám, že jde vysvětlit velmi těžko. Jediné vysvětlení je, že některý jednotlivý konkrétní pracovník Úřadu práce, jeden z těch osmi a půl tisíce, a prostě to se může stát, zpřístupnil konkrétní data konkrétního člověka této redaktorce. Já bych velmi nerad, aby to vrhlo světlo na 8,5 tisíce zaměstnanců Úřadu práce. To prostě by bylo nefér, nicméně 8,5 tisíce lidí je tak velká množina, že prostě takovéto jednoduché pochybení se může stát. Shodou okolností dnes jsme přistoupili k tomu, že ředitelé kontaktních pracovišť byli poučeni a dostali za úkol poučit své podřízené, jakým způsobem je trestním zákoníkem oceňováno vyzrazení osobních dat. Myslím si, že postupujeme systematicky. V nejbližších týdnech budou všichni pracovníci obcí vybaveni identifikačními kartami, které zajistí to, že jinak než identifikační kartou se do systému nelze přihlásit. A to, že do konce minulého roku ten systém mnoho let běžel tak, že pracovníci obcí, kteří vypláceli dávky v hmotné nouzi a dávky osobám se zdravotním postižením, pracovali pouze s heslem, nikoliv s čipovou kartou, to je prostě záležitost, kterou nešlo překlopit ze dne na den, a prostě to reálně zabere několik týdnů.

Nicméně znovu zdůrazňuji, že ostrá data jsou zabezpečena standardním způsobem. I v těch případech, že jsou zabezpečena heslem, tak jsou zabezpečena takovým heslem, které nelze jednoduše odhadnout. V tomto ohledu je informace v článku v Mladé frontě naprosto mylná.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Pan poslanec Ohlídal ještě položí doplňující otázku. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Pane ministře, zřejmě došlo k nějaké chybě ve zkušební databázi tím, že se tam objevila skutečná data skutečných lidí. To samozřejmě jste jakýmsi způsobem vysvětlil. Pak ale nechápu vyjádření vašeho náměstka Šišky, který víceméně tím, co řekl, jaksi nabídl pole pro spekulace, že skutečně ve zkušební databázi mohou být data, která jsou reálná. Můžete mi tohle vysvětlit? Děkuji za odpověď předem.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji a slovo má ještě pan ministr. Prosím, pane ministře.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Ano. Snažil jsem se to vysvětlit a pokusím se to doplnit. Ten člověk, který testuje nebo zkušebně pracuje s databází, tak má možnost tam také zadávat data. Pracovníci byli poučeni, že data, která do testovací databáze zadávají, nesmějí být reálná data konkrétního občana. Nicméně buď záměrně, nebo z neznalosti pravděpodobně došlo k pochybení, že některý z pracovníků Úřadu práce, který si to zkoušel, do testovací verze zadal konkrétní data konkrétního člověka. Jestli to bylo z neznalosti a paní redaktorka Petrášová to objevila náhodou, nebo jestli jeden z osmi a půl tisíce zaměstnanců úřadu práce tato data paní redaktorce poskytl, aby ukázal, že je takováto chyba, to samozřejmě je neodhalitelné. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP