(10.00 hodin)
(pokračuje Krupka)

Na straně druhé chci zdůraznit, a já jsem to ve svém úvodním slovu řekl, že zcela předpokládám - a koneckonců to potvrdil svým vystoupením i kolega Marek Benda -, že ještě proběhne diskuse na téma, jaké trestné činy by měly být předmětem obsahu této novely.

Na závěr bych chtěl požádat, pane předsedající, aby po návrhu Ministerstva vnitra byla zkrácena lhůta na projednávání na 30 dní. Důvod je poměrně jednoduchý. Nález Ústavního soudu stanovil taxativně lhůtu 30. září 2012 a se znalostí procesů, které probíhají jak v Poslanecké sněmovně, tak v Senátu, a předpokládám, že tento zákon může být ještě předmětem jisté medializace, tak abychom se nedostali do časového presu, myslím si, že těch 30 dní i pro podrobnou diskusi může být dostačující. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě pan poslanec Urban. Stále jsme v obecné rozpravě.

 

Poslanec Milan Urban: Pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, já myslím, že stojí za to trochu podrobněji se vrátit do minulosti a vzpomenout si na to, jakým způsobem tady byl tento zákon již jednou projednáván. On byl skutečně předkládán Ministerstvem průmyslu a obchodu, tehdejším ministrem Martinem Římanem. A já si dobře vzpomínám, mohu si to dovolit, jakým způsobem jsme se pokoušeli zabránit tomu, aby ten zákon byl přijat v té podobě, ve které byl nakonec přijat. Ať se na mě nezlobí kolegové z Občanské demokratické strany, tehdy velmi vehementně bojovali za to, aby ten zákon byl přijat v podobě, kterou nakonec na základě jejich návrhů, tedy poslanců Občanské demokratické strany, Ústavní soud změnil. Došlo tam k nějaké mentální změně pohledu na to, co si můžeme dovolit z hlediska ochrany základních lidských práv a svobod.

Já si myslím, že teď bychom neměli udělat stejnou chybu a měli bychom velmi pečlivě zvažovat ve výborech maximální možnou míru toho, aby ten zákon splnil předpoklady, tedy přispěl k řešení a chytání pachatelů nejzávažnějších trestných činů, ale zároveň aby nedocházelo k prolomení zásadní bariéry z hlediska ochrany dat, ochrany lidských svobod atd.

Prosím, abychom se neodvolávali jen na evropské směrnice jako tomu bylo v předchozím případě. Tam se tehdy říkalo: nemůžeme dělat nic jiného, musíme to přijmout, prostě je to evropská směrnice.

Já jsem tady mluvil k tomu zákonu mnohokrát na mikrofon. Pamětníci si jistě vzpomenou, že moje kritika tohoto zákona je konzistentní. Nechci teď navrhovat zamítnutí v prvém čtení nebo něco podobného, ale chci nabádat k tomu, aby ve výborech se skutečně velmi pečlivě dávaly na misku vah svobody a vedle toho účel, pro který má být ten zákon přijat. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Pan poslanec Krupka bude reagovat bezprostředně.

 

Poslanec Jaroslav Krupka: Pane předsedající, nebude to bezprostřední reakce k obsahu vystoupení, ale s ohledem na to, že jsou tady požadavky na důsledné projednávání - ale já znovu chci říci úvodem, že jsem sám toto předpokládal a doporučoval -, tak po dohodě s ministrem vnitra beru zpět návrh na zkrácení lhůty na 30 dnů, tak aby byl vytvořen prostor zejména pro výbor ústavněprávní. Předpokládám, že ten asi bude tím podstatným, který se k dané problematice bude vyjadřovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře. Ještě někdo v obecné rozpravě? Pokud se už nikdo nehlásí, můžeme v této chvíli obecnou rozpravu ukončit. Návrhy v průběhu obecné rozpravy nepadly, takže v této chvíli se můžeme zabývat pouze přikázáním výborům k projednání vzhledem k tomu, že jsme v prvém čtení. Já jen zagonguji.

Sdělím, že organizační výbor přikázal předložený návrh k projednání výboru pro bezpečnost. Ptám se, jestli kromě výboru pro bezpečnost je ještě jiný návrh na projednání v dalším výboru. Pokud není, budeme hlasovat pouze o tomto jednom návrhu organizačního výboru. Ještě chvíli počkám.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání výboru pro bezpečnost, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 34, přihlášeno 179, pro hlasovalo 153, proti 1. Konstatuji tedy, že jsme přikázali tento návrh k projednání bezpečnostnímu výboru. Můžeme ukončit projednávání tohoto bodu.

 

Dalším bodem je

 

26.
Vládní návrh zákona o změně některých zákonů
v souvislosti se zavedením základních registrů
/sněmovní tisk 616/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Požádám opět pana ministra Kubiceho, aby tento návrh uvedl.

 

Ministr vnitra ČR Jan Kubice Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi, abych stručně uvedl vládní návrh zákona o změně některých zákonů v souvislosti se zavedením základních registrů. Navrhovaný zákon obsahuje celkem 29 novel, které buď nově stanoví, nebo doplňují přístup k údajům o občanovi nebo cizinci pro potřeby soudního nebo správního řízení.

Údaje, které se mají podle návrhu poskytovat, jsou převážně základní identifikační údaje a dále údaje potřebné pro doručování písemností. V některých předložených novelách je rozsah poskytovaných údajů větší. To odpovídá buď rozsahu vykonávaných činnosti, např. u matrik a soudů, nebo potřebám daného řízení, např. u státního občanství, pro které se údaje poskytují. Obecným cílem návrhu zůstává, aby ve všech těchto případech nemusel občan, případně cizinec, soudu nebo správnímu úřadu zbytečně prokazovat ty údaje, které jsou o něm už vedeny v některém ze základních informačních systémů veřejné správy.

S ohledem na to, že systém základních registrů má být zaveden k 1. červenci tohoto roku, a s ohledem na to, že předložený návrh zákona pouze doplňuje předchozí legislativní změny, navrhuje vláda schválení zákona Poslaneckou sněmovnou v prvém čtení.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Krupka by se tady také mohl zhostit úvodního slova. Prosím tedy.

 

Poslanec Jaroslav Krupka: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, máme tady předlohu zákona, který, když se do něj podíváte, obsahuje 29 částí. Třicátá je účinnost. Těch 29 částí se týká pouze toho, že jsou zde vyčteny zákony, kterých se týká uvedení do provozu základních registrů a nutná sounáležitost při této činnosti.

Jak pan ministr uvedl, základní registr by měl být spuštěn k 1. 7. tohoto roku, a právě proto je nutné, aby byla legislativně dána do souladu všechna práva a povinnosti těch, kteří pracují s těmito zákony, tak aby mohli pracovat se základními registry.

Tato norma si nevytyčila za cíl nic jiného než tuto úpravu, o které jsem se zmínil. Právě proto se domnívám, že není natolik složitá a problematická, že vláda přijala návrh Ministerstva vnitra, aby tento zákon byl projednán hned v prvém čtení, tedy s odvoláním na § 90 odst. 2. Já bych doporučil panu předsedajícímu, aby v tomto duchu vedl další jednání. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu. Přihlášky do ní v této chvíli nevidím, takže jen sdělím, že probíráme sněmovní tisk 616. Je to návrh zákona, který souvisí se zavedením základních registrů. Připomínám, že je tu návrh, abychom postupovali podle § 90 odst. 2.

Otevírám obecnou rozpravu. Vzhledem k tomu, že se do ní nikdo nehlásí, tak ji končím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP