(10.20 hodin)
(pokračuje Štětina)

Nicméně bych byl rád, aby si kolegové uvědomili jednu zásadní věc. Zdravotnická záchranná služba je tady z toho důvodu, že umí na vysoké odborné úrovni - a tady si dovolím podotknout, že československý systém byl ve světě vždycky vzorem, protože v posádce jak sanitky, tak vrtulníku měl lékaře. Myslím si, že současný systém, který nedovoluje tak dobře zaplatit lékaře, svým způsobem s tím souhlasím, ale ne tak úplně, nedovolí, aby dejme tomu takzvaně střední zdravotničtí pracovníci mohli zajišťovat sekundární nebo i primární transporty tak, jak by to dokázal lékař. Ale to je věc, která se týká odborných společností, která se týká vedení zdravotnických záchranných služeb.

Takže není důležité, jestli ten pacient, má-li primárně iktus, je transportován hodinu nebo dvacet minut, ale podstatné je, jak je na místě zajištěn, jak jsou zajištěny jeho základní životní funkce. A to samozřejmě posádky zdravotnické záchranné služby umějí. A myslím si, že tato časová hranice je tímto dojezdem zdravotnické záchranné služby na dobré úrovni.

Byl bych rád a skutečně bych už chtěl, aby se o iktových centrech hovořilo jedině v tom smyslu, jestli jsou na správném místě, jestli to umějí tato pracoviště, jestli jsou vybavená. A za druhé, jak to vychází po stránce ekonomické.

Takže souhlasím s tím, co navrhla kolegyně Orgoníková. Ale myslím si, že tím, že pan ministr nám jasně řekl, že iktové centrum v Náchodě je vyřešeno, tak já to beru nejenom jako poslanec, ale i jako lékař za dostatečné.

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Štětinovi. Prosím o další - pan ministr Leoš Heger. Prosím.

 

Ministr zdravotnictví ČR Leoš Heger Abych otupil politické hroty, které jsou schovány v té interpelaci, tak paní poslankyni Orgoníkové bych s dovolením řekl, že když se ten výběr dělal začátkem roku 2010 nebo možná roku 2009, tak strana, kterou já zde dneska reprezentuji, zdaleka ještě nebyla v pozici, aby mohla vznik centra v Trutnově ovlivnit.

Jinak to výběrové řízení proběhlo podle kritérií, která byla dána. Trutnovsko opravdu nesplnilo všechno. To mělo jenom podmíněně, ale dodnes to nesplnilo. Ale splnilo tehdy tu základní podmínku - počet zkušeností s trombolýzami, které jsou klíčové výkony pro činnost toho centra. Mimochodem, Náchod také nesplnil všechny podmínky, a tak jak je boduje posuzovací komise, tak se dostal na úroveň 92 %. Hranice je dneska stanovena na 80 %, takže to překročila. Zejména plní podmínky, které jsou považovány za klíčové. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Hlásí se ještě někdo v této rozpravě? Nehlásí se nikdo.

Požádám paní poslankyni Orgoníkovou, aby navrhla usnesení, které bude v souladu s jednacím řádem. Prosím.

 

Poslankyně Hana Orgoníková: Děkuji, paní předsedkyně.

Po doplnění, které zde řekl pan ministr, tak s tím doplněním souhlasím. A myslím, že není na škodu, když opravdu řeknu, že věřím panu ministrovi, že splní ten slib, který zde sdělil před celou Poslaneckou sněmovnou, že začátkem dubna 2012 bude v Náchodě zřízeno iktové centrum.

Paní předsedkyně, já bych to asi formulovala takto: Poslankyně Orgoníková souhlasí s doplněním odpovědi na interpelaci a věří panu ministrovi Hegerovi, že v termínu do začátku dubna 2012 bude v Náchodě zřízeno iktové centrum.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Paní poslankyně, moc mi to nezjednodušujete. Poslala jsem za vámi pana doktora, aby vám vysvětlil ustanovení § 112, který upravuje písemné interpelace, zejména odstavec 5, který říká, jaké usnesení Sněmovna má nebo nemá přijmout. Buďto souhlasné, nebo nesouhlasné stanovisko.

 

Poslankyně Hana Orgoníková: Ano, ale paní předsedkyně, dovolte, promiňte, že vám vstupuji do řeči, ale domnívám se, že když tu zazní také jednou pochvala na pana ministra, tak že to není na škodu. (Smích v lavicích a zprava potlesk.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ne, to já vítám, že chválíte pana ministra, to se mi líbí. Ale jenom nejsem přesvědčena, že to umíme vtělit do usnesení, a ráda bych vám vyšla vstříc. Prosím.

 

Poslankyně Hana Orgoníková: Takže: Poslankyně Orgoníková souhlasí s doplněním odpovědi na interpelaci s tím, že v dubnu bude v Náchodě zřízeno iktové centrum. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To je pořád to stejné. Já vím, že vy to zkoušíte, ale já to musím zkusit nějak vyřešit. Navrhla bych vám, paní poslankyně, pokud nebudete mít námitku, že bychom přijali tu první část vašeho návrhu: Poslanecká sněmovna souhlasí s odpovědí ministra Leoše Hegera na vaši interpelaci. A potom bych vám radila, abyste se domluvila na dalších krocích s panem ministrem a řešila to dále jiným způsobem. Pokud přistoupíte na tento návrh, zjednodušíte nám situaci.

Ještě pan kolega Kováčik, poté paní kolegyně Orgoníková.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Paní a pánové, vážený pane ministře, osobně jsem přesvědčen, že postup, který navrhuje paní předsedkyně, je jediný možný.

A co se týká jemností vztahu mezi paní kolegyní Orgoníkovou a panem ministrem Hegerem, je to skutečně jejich vnitřní věc a Poslanecká sněmovna by takové věci neměla ani oficializovat hlasováním nebo usnesením. Nechť si to řeknou někde u kávy nebo u skleničky. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Přednesla jsem návrh toho, jak bychom mohli hlasovat. Zeptám se, zda je nějaká námitka proti mému postupu. Pokud není, budeme hlasovat tak, jak jsem přečetla tento návrh. Přivolávám naše kolegy do jednacího sálu a pokusíme se tuto interpelaci nějakým způsobem uzavřít. Přesné znění bude, že Poslanecká sněmovna souhlasí po doplnění s odpovědí ministra Leoše Hegera na interpelaci paní poslankyně Hany Orgoníkové.

Snad už všichni stihli přijít do jednacího sálu.

 

Zahajuji hlasování číslo 61. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení. Kdo je proti návrhu?

Hlasování pořadové číslo 61. Přítomno 113, pro 80, proti 1. Konstatuji tedy, že Sněmovna tento návrh usnesení přijala. Tím jsme se vypořádali také s touto interpelací.

 

Domnívám se, že jsme vyřešili všechny interpelace, které jsme dnes měli na programu, a pro dnešní den tedy ukončuji projednávání odpovědí členů vlády České republiky na písemné interpelace. Končím tedy projednávání bodu 69. Můžeme plynule přejít k dalším bodům.

Ještě vás seznámím s omluvami. Dnes se omlouvá od 11 hodin paní poslankyně Kateřina Konečná a také žádá o omluvu dnes z jednání pan poslanec Michal Babák.

 

Zahajuji projednávání bodu číslo

 

45.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda mezi vládou České republiky
a vládou Korejské republiky o programu pracovní dovolené,
podepsaná dne 19. prosince 2011 v Praze
/sněmovní tisk 572/ - druhé čtení

O úvodní slovo požádám místopředsedu vlády a ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga. Prosím, pane místopředsedo. Jsme u bodu 45 sněmovního tisku 572, ratifikace mezi Českou republikou a Korejskou republikou. Prosím, pane místopředsedo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP