(22.40 hodin)

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, paní předsedající. To není pro televizní kamery, to je osobně pro pana kolegu Paggia vaším prostřednictvím. A pro ty ostatní.

Můj projev, který jsem tady přednesl o té materiální podpoře vlády a o té formální, směřoval právě k těm slušným, kteří si pamatují, co říkali voličům před volbami. Já jsem s panem kolegou Paggiem byl na několika veřejných vystoupeních v rozhlase a v televizi a rád bych mu připomněl, co říkal, jestli si to nepamatuje. Ať si to srovná se svým svědomím, své vlastní hlasování. Protože pro ty slušné jsem říkal to, co jsem tady říkal. Jestli chcete se zachovat alespoň jako v roce 1997, 1998 Václav Klaus, tak pojďte zpátky před ty lidi na ty ulice. (Potlesk z levé strany sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: S další faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Viktor Paggio. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Viktor Paggio: Já jenom krátce. Chtěl bych zareagovat na pana kolegu Paroubka skrze předsedající. Samozřejmě, pokud ten člověk byl osvobozen, já jsem vycházel z veřejně dostupných zdrojů, pokud byl osvobozen, tak se omlouvám.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Pan místopředseda Zaorálek. Prosím, pane místopředsedo, zkuste mě jednou neignorovat a sdělte mi, jestli vystupujete s faktickou, anebo jestli budete hovořit s přednostním právem déle.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Fakticky jsem chtěl reagovat.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Dobře. Já vám nastavím stopky.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan kolega Paggio tady vychrlil několik jmen a několik kauz s lehkostí zřejmě jemu vlastní, protože to není problém jenom tak na někoho plivnout. Já bych se docela rád k některým těm jménům zmínil, ale protože jich je poměrně hodně, omezím se na jedno.

Vy jste jmenoval lidi, kteří vůbec nikdy nebyli obžalovaní, u kterých je těžké říci, co jste vlastně měl na mysli. Já bych se chtěl zastat jednoho, Radka Martínka. Znám ho osobně. Ve straně nemusíte ručit za všechny. Když máte dvacet tisíc lidí, tak nemůžete nikdy říci za všechny ručím. Ale já vám řeknu, že třeba za Radka Martínka jsem schopen osobně ručit. Vy tady klidně řeknete, že je korupčník. Já vám říkám, že ne, jenom na základě osobní znalosti.

Vy klidně poplivete desítky lidí. Vám je jedno, jestli je mezi nimi někdo slušný. Ta lehkost, se kterou vy jmenujete ty lidi, mi připadá závratná. Rozumíte? Tento způsob obžalob je něco, co si nemůžete dovolit. To není korektní a není to slušné.

Rád bych řekl, že v této chvíli sociální demokracie, pokud nedokázala některé věci před veřejností obhájit, tak jsme prostě v opozici a budeme muset vysvětlovat při příštích volbách. Tady se ale dnes jedná o nedůvěře vládě. A vy jste vládní strana. My jsme mluvili o tom, co vy máte na kontě.

Soud veřejnosti nad sociální demokracií ponechte příštím volbám! Vy se dnes zodpovídejte z toho, jak jste tady vládli dva roky! (Potlesk z pravé strany. V sále je velký hluk.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Mám zde dvě přihlášky. Předseda klubu ODS pan poslanec Stanjura. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Kdybych neznal pana místopředsedu Zaorálka, tak bych zatlačil slzy v oku. Pokud si chcete přečíst příklad paušálního skandalizování a odsuzování, sedněte ke stenu a čtěte si výstupy poslance Zaorálka. Ten to dělá dnes a denně, tak si nestěžujte! (Potlesk z pravé strany.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. S faktickou poznámkou vystoupí dále pan poslanec Jandák. Prosím, máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Vítězslav Jandák: Já jenom stručně, nikoliv na pana poslance Stanjuru, spíš pro Luboše Zaorálka.

Víš, Luboši, moje máma vždycky říkala: Když chceš vod vola srnčí, tak seš vůl sám.

Děkuju vám. (Hluk v sále, smích, potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. S řádnou přihláškou je nyní přihlášen pan poslanec Josef Cogan, kterému předávám slovo. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Josef Cogan: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně a kolegové, já bych tady mohl asi vyvracet jednotlivé stereotypy, které tady opozice přednášela v těch některých konkrétních systémových věcech, ale já bych se právě pokusil vydat trochu jinou cestou. A právě je to v tom, co nám opozice nabízí. Co nám nabízí potom, když dneska skončí ta vláda. A tady já musím říci, že jsem si poctivě vyslechl celý průběh dnešního jednání. Poměrně poctivě jsem sledoval i obstrukce, takže pokud se bavíme o tom, co přineslo nového to dnešní jednání, co by nás posunulo v cestě někam dál, tak odpověď je jednoduchá - nic. Prostě tady nebylo předneseno něco nového, bylo to stejné jako u obstrukcí, žádné nové řešení. A byl to prostě jen takový politický výlev. Nic víc. Klasický politický výlev. Já myslím, že to bylo charakteristické. Tady Viktor Paggio řekl, že to je prostě podobné, jako když shodila vládu sociální demokracie, když jsme měli předsednictví, předsedali jsme Evropské unii. Prostě neměla žádné řešení. Prostě chtěla shodit v daný okamžik, a tím to je dáno.

Pokud já vím, tak dnes tady nepadlo ani jedno řešení, a pokud to vztáhnu i na obstrukce, tak stejně nepadlo žádné řešení budoucnosti. Jedině snad musím říci, že tady byl pokus kolegy Sklenáka, který při obstrukcích řekl, že nám přednese, jakým způsobem sociální demokracie má připravenou reformu penzí. Přednesl nám ji tady? Akorát chyběla jedna drobnost. Na konci mu chybělo 100 miliard, které neměl nijak kryté.

Ale já si myslím, že to ukazuje jenom tu situaci, jak nám tady bezděky právě řekl místopředseda Zaorálek, když se ho zeptal při obstrukcích kolega Laudát na to, jaké máte řešení, už nám konečně řekněte, co tedy uděláte, až tu vládu budete mít. A já si myslím, že to je v tom. Tady vlastně u sociální demokracie je to pouze o tom, že teď oni se potřebujou dostat k té moci, urvat tu moc, po které touží, chtějí. Slovy předsedy Sobotky to bylo tak, ta lačnost, ta chtivost, ta nedočkavost, než se k té moci dostanou. To mě tady tedy - určitě jsem z toho viděl.

Já bych nyní si dovolil citovat místopředsedu sociální demokracie pana Zaorálka, který tady řekl, když se probíraly obstrukce, přesně: Máme v základních obrysech představu toho, jak chceme dělat politiku daňovou, zdravotnickou, jak chceme postupovat v oblasti penzijní reformy, v oblasti boje s korupcí. Máme to už dneska zhruba na padesáti stránkách a je to text, na kterém budeme pracovat dále. Takže ano, tady to je ta realita. ČSSD více než tři roky od počátku krize, dva roky po volbách má svými slovy v základních obrysech představu toho, jak chce dělat politiku daňovou, zdravotnickou a jak chce postupovat v oblasti penzijní reformy či korupce.

Já bych si dovolil tady vyzvat kolegy ze sociální demokracie, a já doufám, že i do budoucna se tady budou řešit hlavně věcná řešení, aby nám tady jasně řekli bez obecných frází - bez obecných frází bych prosil, protože já musím říci, že aspoň kolega Dolejš nám tady zmínil to, jak si představuje on jako určitou reformu, řekl nám tady, které daně zvedne, byť v obecných rysech, ale odhodlal se k tomu, říci, komu sebere, komu ty daně jakoby v podstatě nařídí. To jakoby kvituji, že tady jednoznačně řekl, jakou cestou se vydat. A já bych poprosil, aby nám řekli sociální demokraté, kdy a jak vyrovnají rozpočet, kolik vyberou na daních a od které skupiny konkrétně, od kterých skupin to vyberou, ty daně, kde a kolik škrtnou, to znamená, pokud budou škrtat, protože tady v tom jednání dneska nepadlo ani slovo o tom, že by někde bylo prostředků hodně. Takže pokud někde vidíte, že byste byli schopni škrtnout, tak bych byl rád, kdybyste to řekli. Možná ne dneska, možná při příštím pokusu o vlastně důvěru vlády nebo i při běžném jednání Sněmovny.

A dále bych se zeptal sociální demokracie, jestli ustupuje od programu, který v době voleb činil 130 mld. navíc. Bylo vypočítáno (ze sálu se ozývají různé výkřiky.) - já se bavím o tom, že jestli ustupuje od programu, který byl oproti standardu voleb 130 mld. navíc.

A k tomu bych snad ještě řekl, že pohádky o vyšším růstu, který bude připraven na anabolickém dluhu, to znamená, že budou anabolicky zvyšovat dluh a že kvůli tomu porostu, jak je třeba -

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Pane poslanče, já se omlouvám. Dámy a pánové, já vás prosím o klid v jednacím sále.

Ten hlouček sociální demokracie, který vypadá, že se chystá k nějaké fyzické inzultaci, moc prosím, nehlučte, ať se slyšíme. Děkuji.

 

Poslanec Josef Cogan: Takže já bych byl rád, abychom si vynechali tu pohádku o tom růstu, který vyženeme anaboliky a zvedneme se a pak budeme za to platit ty úroky. Tu pohádku, to je pro děti. To prostě, řekněte nějaké věcné argumenty. Protože vy už jste nám to jednou ukázali. V roce 2003 až 2006 jste prostě zarvali sekeru 400 mld. a prakticky jste nominálně zdvojnásobili jakoby dluhy tohoto státu.

A pokud tady řekl kolega Zaorálek, že předali zem v nějakém kvalitním stavu, rozvíjející, tak řekněme já to vidím jinak. Vy jste ještě předali zem v situaci, kdy jsme nebyli na kolenou. Protože kdybychom postupovali jako vy a postupovali jsme stejným trendem zadlužování, když jste přebrali vládu v roce 1998 a předali jste ji v roce 2006 s násobkem 2,54 dluhu, vy jste to zvedli z nějakých 15 %, ne - z 9,8 % na 25. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP