(22.50 hodin)
(pokračuje Cogan)

Kdybychom postupovali stejně, a já nejsem ve vládě, která tady byla v roce 2006 až 2010. Já jsem v té době byl starosta Nové Paky, byl jsem někde v regionech a vůbec jsem nikdy nemyslel, že půjdu do nějaké politiky. Takže kdybychom postupovali stejně jako vy, se stejnou rozpočtovou odpovědností, tak jsme na 64 %. Teď momentálně na konci roku 2014 byli bychom na 64 % dluhu.

Na závěr bych řekl, já osobně mám rád pohádky, pohádky mají vždycky šťastný konec. Ale pokud tady slyšíme příběh o ČSSD, který slyšíme rok a půl, tak ten jejich program, oni mají velké ambice, nemají žádné řešení. A to, co nabízejí občanům v programu, to není pohádka, to je horor. To je horor, který povede k rozvratu veřejných financí. A já doufám, že se konce tohoto hororu nedočkám. Děkuji. (Hluk, potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Dámy a pánové, mám tady několik přihlášek. Nejprve pan předseda klubu ČSSD Jeroným Tejc. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, já skutečně považuji za velkou odvahu mluvit tady o rozpočtové odpovědnosti ze strany poslance, který podporuje vládu a pravici, která od odchodu sociální demokracie z vlády zdvojnásobí státní dluh z 900 miliard na 1,8 bilionu korun. Zdvojnásobí za pouhých šest let.

A skutečně, pokud pan poslanec Cogan volal po řešeních, jedno bych mu prostřednictvím paní předsedající nabídl. Pojďme, vážený pane kolego, vážené kolegyně, kolegové, hlasovat o tom, že dnes padne vláda, budou se konat nové volby a v těch nových volbách předstoupíme před voliče. My máme řešení, vy máte řešení, uvidíme, jak voliči rozhodnou. Já se obávám, že vy toho nejste schopni a nejste ochotni podstoupit tuto zkoušku. Bohužel. (Potlesk části poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Ještě s faktickou poznámkou pan poslanec Šlégr. Nebo si to s panem poslancem Paroubkem přehodí? Pan poslanec Paroubek vystoupí, prosím, poté pan poslanec Seďa.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Dámy a pánové, já jsem chtěl požádat úpěnlivě kolegy ze sociální demokracie, aby nezahajovali jinou disciplínu, než o které tady jednáme, tzn. o důvěře vládě. Myslím, že kdyby začali mluvit o svém programu, tak bychom tady byli ještě déle. Já se přiznám, že ráno mám nějaký jiný program, tak prosím, aby to zvážili, jestli je to nutné.

Chtěl bych pana kolegovi Coganovi prostřednictvím předsedající říci, že tady skutečně dnes nejednáme o programu. Myslím, že každá z politických stran opozičních svůj program má. Mají tento program také národní socialisté, ale nechal bych to skutečně na jiná setkání. A myslím, že Poslanecká sněmovna k tomu není vhodná.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Dále s faktickou poznámkou pan poslanec Seďa, poté pan poslanec Šlégr, pak pan poslanec Stanjura. Stáhl, dobře. Prosím, pane poslanec Seďa.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, paní předsedající. Rozumím tomu, že vláda i koaliční poslanci jsou hodně nervózní. Nicméně, paní předsedající, já bych chtěl upozornit pana poslance Cogana přes vás, vaším prostřednictvím, prosím vás, jestliže upozorňujete poslance sociální demokracie, tak upozorněte i koaliční poslance, že oslovování poslanců se děje pomocí vašeho předsednictví. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Ano, budu upozorňovat, že prostřednictvím mne. Pan poslanec Šlégr.

 

Poslanec Jiří Šlégr: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, kolegové, já se pořád ještě považuji za sportovce a chci vám říci jednu dost podstatnou věc. Na takhle špatný zápas v tuto dobu už opravdu nikdo nekouká. Takže vás chci poprosit, pojďme hlasovat. Děkuji. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Také děkuji. Dalším řádně už přihlášeným je pan poslanec Novotný starší. Prosím, pane poslanče, máte slovo. Dámy a pánové (zvonění), já vás důrazně žádám zprava i zleva o klid v jednacím sále.

 

Poslanec Josef Novotný st.: Vážení kolegové, pokusím se být stručný. Nejsem nervózní, jak tady řekl předřečník. Jsem spíš smutný z toho, co se tady předvádí. Úvodem chci upozornit, že nebudu hlasovat proti vládě, protože na té druhé straně není vůbec nic. Není tam kromě nějakých ekonomických experimentů skutečně žádné řešení předloženo. Ale přesto jsem přesvědčen, a z toho jsem smutný, že vláda nevydrží do konce volebního období. (Hluk v sále, potlesk.) Je mi to velice líto. A vy na levici, kteří tleskáte, tak se na tom velice podílíte. Já vám řeknu proč.

Vláda totiž musí konečně zdanit hazard. (Smích, potlesk.) Není to ten podvod, kterého jste se dopustili, že jste vytvořili hazardní koalici kromě Věcí veřejných a že jste hazardu v letošním roce darovali 4 miliardy, protože normální zdanění je 10 miliard a čtyři se letos odpustily s vaší pomocí. Ale vedle toho se bude muset sáhnout vzhledem k těm úsporám, že už se jde do důchodů a do těch všech nepopulárních věcí, bude se muset sáhnout na zdanění výher a to už dělá částku dohromady 9 miliard korun. A to je částka, která stojí za to, přikoupit pár poslanců k těm zálohám, které strany už mají vybrané a které v každých volbách kasírují formami různých slev, např. ČSSD 90% slevu na tištěnou inzerci. Tyto peníze se skutečně v hazardu vyplatí, aby si ještě získal nějaký odklad.

Začíná se vyšetřovat povolovací proces v loteriích. Nejvyšší právní instituce, opakovaně Ústavní soud a ombudsman, prosadily na vládě, že vláda přijala usnesení, že se budou napravovat chyby v povolovacím procesu, v obcházení zákona. Prosím vás, kdo to začal? Začal to Zeman se Starportem, který mimo zákon povolil loterijní hru, která nebyla v zákoně, a ministr Sobotka z toho udělal masovou záležitost. Takže to, že policie obviní za povolovací proces některé lidi, o tom není pochyb. Teď jde o to jenom, kdo to bude a kdo z nejvyšších představitelů to odnese.

Takže ministr Kalousek je nakonec hrdina, který napravuje chyby svých předchůdců a neví jak. To je jiná věc.

Teď se obracím na vás. Dělejte něco s tím. A bohužel, hazard, to je podle výkonů a výsledků, na krizi dlouhodobě profituje. Takže má zájem, aby se krize prohlubovala. A to tady vidím i ve sněmovně, jak se všichni snaží, aby krize a nepřijatelnost Poslanecké sněmovny vůči, jak nás obyvatelé vnímají, tak se takhle chováme.

Strany nevykázaly spolehlivě zhruba 1,1 miliardy korun na volební kampaně. Věci veřejné měly kampaň za 100 milionů a 100 milionů skutečně utratily. ČSSD má ten rozdíl 250 milionů, nebo kolik vykázala, a zhruba 750 se odhaduje, že to stálo. Takže to jsou věci, které v logice částek, o které jde, mě skutečně vedou bohužel k tomu, že hazard bude míchat politickými kartami v současné době v České republice.

Další argument uvedu, že zastírací manévr, nový loterijní zákon, který ve vládě opakovaně naráží na Věci veřejné, který měl zamaskovat povolovací proces a bez jakéhokoli zdůvodnění hazard řádově zvýšit, se zatím nedaří prosadit. Takže skutečně to, co je viditelné, že se hraje u nás bez limitů, že se tady perou peníze přes hazard, že nejsou peníze na sport, to je vedlejší.

Co je podstatné - to, co je neviditelné. Kdo půjde sedět a kdo zaplatí peníze na škody, které byly způsobeny těm, kteří tyto výjimky neměli. Prosím vás, není to poprvé, co by hazard shodil v České republice vládu. Jsem přesvědčen, že Topolánkova vláda padla kvůli hazardu. (Potlesk části poslanců.) Řekl to ministr Liška, ministr školství, na křtu knihy, kterou jste všichni dostali do svých schránek, tak tam si to přečtete, že skutečně před dvěma lety došlo k tomu, že hazard si koupil pár poslanců a došlo tady k tomu. Jsem přesvědčen, že k tomu dojde ještě jednou, a řekl jsem vám dost důvodů, které stojí, abyste si je zvážili, a budu hlídat vaše činy, aby to nebylo viditelně vaše snaha, vedená tímto krokem a touto snahou. (Potlesk části poslanců.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP