(13.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Jeroným Tejc se hlásí do rozpravy.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, vidím, že lavice koaličních poslanců, které se tady snažíme svými argumenty přesvědčit o tom, že není dobré takovýmto způsobem zacházet se seniory a snižovat zvyšování důchodů, zejí prázdnotou, a proto si dovoluji navrhnout, aby byl čas toto projednat, přerušení projednávání tohoto bodu do středy příštího týdne do 11 hodin. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Takže tady zazněl návrh hlasovat o přerušení pořadu schůze, tzn. tento bod bychom přerušili a pokračovali v projednávání v 11 hodin ve středu. Slyšeli jste návrh poslance Jeronýma Tejce. (Do sálu se houfně vracejí poslanci.)

Mám vás odhlásit, tady se dovídám, takže vás všechny odhlašuji. Prosím, abyste se znovu přihlásili, s tím, že budeme hlasovat tento procedurální návrh, který, opakuji ještě pro čerstvě příchozí, se bude týkat toho, abychom přerušili projednávání tohoto bodu a pokračovali v něm až ve středu příští týden v 11 hodin. Myslím, že už tady můžeme všichni být, a můžeme tedy hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Ono to nejde. Ještě jednou - zahajuji hlasování důkladněji. Kdo je tedy pro přerušit toto projednávání do středy příštího týdne 11 hodin. Kdo je proti?

Hlasování číslo 76 proběhlo. Přihlášeno 146, pro přerušení hlasovalo 66, proti 80. Tedy návrh pana poslance na přerušení byl tentokrát zamítnut.

Myslím, že se můžeme vrátit k projednávání tohoto bodu, do rozpravy, ve které dalším přihlášeným řečníkem je Antonín Seďa. Tak je to přesně, ano. Prosím pana poslance Seďu, aby se ujal slova.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, pane předsedající... (Odmlčuje se a čeká, až se zmírní nepříjemný ruch v sále.)

Vážení členové vlády, vážené kolegyně a kolegové, navrhovaný zákon, kterým poklesnou reálné důchody, nemohu podpořit. Sahat na peníze důchodcům, kteří si většinou nejsou schopni opatřit nějaký náhradní příjem, je nejen asociální, ale dle mého názoru i nemorální. Penze totiž sotva stačí na holé živobytí. Někteří důchodci již mají problém hradit nájem a náklady na domácnost a mají velký problém s penzí vůbec vyjít, zejména ti, kteří se starají o domácnost sami. Nevím, zda si poslanci vládní koalice uvědomují, že více než polovina důchodců nedosáhne na průměrný důchod, ale berou mezi šesti až osmi tisíci korunami. Dále spotřební koš seniorů je vyšší než inflace a bez pokrytí nárůstu cen v plném rozsahu se důchodci dostanou do neřešitelné situace. Tato valorizace není zpomalení růstu důchodů, ale podle nového valorizačního vzorce poklesnou reálné důchody za dva roky o 7 % a to nízkopříjmoví důchodci nezvládnou.

Vážené poslankyně, vážení poslanci, poprvé od konce druhé světové války budou senioři 30. května tohoto roku demonstrovat. Budou demonstrovat za to, aby mohli skromně jíst, aby si mohli zaplatit alespoň částečně stále dražší zdravotní péči, aby si mohli koupit stále dražší léky, aby mohli uhradit náklady za své bydlení. Víte, je mi z tohoto návrhu současné vlády smutno, a to přesto, že s ním nemám a nebudu mít nic společného.

Šetřit na těch, kteří se nemohou bránit, je velmi ubohé. Proto navrhuji návrh zákona zamítnout již v prvém čtení a děkuji za podporu mého návrhu. (Tleská část poslanců nalevo.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážení kolegové, mám pro vás takové sdělení (pobaveně). Pan poslanec Jeroným Tejc - on mě požádal o hodinovou přestávku na klub sociální demokracie a já jsem se rozhodl, že mu vyhovím. Takže myslím, že mi věříte, že to takto proběhlo, přesně jak popisuji, a tudíž vyhlašuji tu hodinovou přestávku na klub sociální demokracie do 14 hodin 55 minut.

Děkuji a těším se, že se tu zase sejdeme.

 

(Jednání přerušeno ve 13.55 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP