(Jednání pokračovalo ve 14.55 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Milé kolegyně, vážení kolegové, budeme pokračovat, neboť čas určený pro přestávku již uplynul. Prosím, aby seznam dalších přihlášených do rozpravy byl zobrazen na displeji, a dřív než se tak stane, tak s přednostním právem pozvu k mikrofonu pana poslance Sobotku. Prosím.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážená vládo, vážení pánové, já myslím, že jen málokdy během tohoto volebního období jsme měli v Poslanecké sněmovně možnost projednávat tak zásadní změnu zákona, a to změnu zákona, který se dotýká velmi konkrétně více než 2 mil. obyvatel naší země. Mám na mysli tento návrh zákona, který mění po dlouhých letech systém valorizace penzí v České republice.

Já o tom mluvím proto, že když se tady v Poslanecké sněmovně schvalovala důchodová reforma, tak asi víte, že se to sociální demokracii nelíbilo. Možná si vzpomenete, že jsme tady i přistoupili k obstrukci, kdy jsme chtěli dát i touto formou, formou obstrukce, najevo, že rozhodně nesouhlasíme s tím, kam tato vláda směřuje náš důchodový systém. Tehdy tady vystupoval pan ministr Drábek. Ano, je to ten stejný ministr Drábek, který teď tady sedí v Poslanecké sněmovně a předkládá návrh na změnu systému valorizace penzí, a tento ministr Drábek tady mluvil o tom, že důchodová reforma se vlastně stávajících důchodců vůbec nedotkne. A když jsme panu ministrovi Drábkovi vysvětlovali, že to není pravda, že se jich dotkne, tak trval na svém a říkal: To přece není možné, pokud dojde ke zdražení v důsledku zvýšení DPH, tak my budeme kompenzovat toto zdražení ve valorizaci důchodů. Byl to argument, který se tady opakovaně objevoval v té debatě o důchodové reformě.

To, co v debatě o důchodové reformě nebylo, byla změna schématu valorizace penzí. To se tam neobjevilo ani náznakem, a to jsme v loňském roce dokonce projednávali důchodovou reformu dvakrát. Taky si na to možná někteří z vás vzpomenou. Projednávali jsme tzv. malou důchodovou reformu, kde vláda reagovala na rozhodnutí Ústavního soudu a zvýšila vyměřované důchody těm bohatším pojištěncům na úkor chudších pojištěnců - to byla tzv. malá důchodová reforma. A pak jsme na podzim tady schvalovali pod velkým tlakem tzv. velkou důchodovou reformu, kde se zavádí druhý pilíř a zvyšuje se DPH proto, aby se ten druhý pilíř mohl v příštím roce zavést. Jestliže tato vláda tvrdí, že má promyšlené koncepce, jestliže tato vláda tvrdí, že má promyšlené reformy a že ví, co dělá, tak já se ptám, jak je možné, že v loňském roce, kdy jsme tady dvakrát projednávali důchodovou reformu, nejprve malou a pak velkou důchodovou reformu, tak ani jednou nikdo z vlády ani slovem nenaznačil, že by se mělo změnit schéma valorizace penzí pro stávající důchodce. Nikdo to tady neudělal, nikdo to tady neřekl. A já tvrdím, dámy a pánové, že vláda tuto Poslaneckou sněmovnu podvedla, podvedla Poslaneckou sněmovnu, když se tady hlasovalo o důchodech. A nepodvedla jenom nás, podvedla všechny daňové poplatníky, všechny občany a všechny důchodce, kteří tohle jednání sledovali a věřili tomu, co tady říkají zástupci vlády včetně tohoto ministra práce a sociálních věcí Drábka.

Potraviny zdražily od Nového roku, léky zdražily od Nového roku, elektřina zdražila, zdražilo vodné a stočné, zdražila veřejná doprava, zdražily dodávky tepla a zdražila celá řada dalších položek. Zdražily proto, že vláda zvýšila DPH. Zdražily proto, že vláda zavádí důchodovou reformu a v důsledku toho zvyšuje DPH. A na tomto místě před rokem sliboval ministr práce a sociálních věcí, že vláda toto zdražení bude kompenzovat valorizací důchodů. A já se ptám, kde je ta kompenzace, a ptám se, kde je ta valorizace důchodů, která tady byla slibována. Toto je ta valorizace důchodů, o které jste tvrdili, že vykompenzuje důchodcům zdražení ve formě zvýšení daně z přidané hodnoty? Toto je ta valorizace důchodů? To přece není možné myslet vážně, něco takového!

V naší zemi se důchody valorizovaly podle vývoje cen a podle vývoje reálných mezd. V době, kdy tady byla vláda vedená sociální demokracií, se dokonce toto schéma zakotvilo do zákona. To znamená od začátku tohoto tisíciletí má vláda povinnost každý rok valorizovat důchody. Dříve tato povinnost explicitně v zákonu stanovena nebyla, ten zákon prosadila sociálně demokratická exekutiva a platí, že jakmile vzrostou ceny a jakmile vzrostou reálné mzdy, tak vláda na to musí reagovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP