(10.40 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Rád bych se při této příležitosti zeptal pana místopředsedy vlády, který se dnes s plnou parádou vydává stejnou nebo podobnou cestou jako vláda Mirka Topolánka: Jaká bude, pane premiére, vaše pozitivní a negativní motivace? Skutečně budete strašit novými volbami u každého vládního návrhu zákona, který sem do Poslanecké sněmovny budete předkládat? Bude to ta metoda, s kterou teď vláda bude s Poslaneckou sněmovnou pracovat? Čemu vlastně tato vláda bude sloužit, pokud dnes přežije hlasování o důvěře? Je přece evidentní, že ODS a TOP 09 nevolí problematické pokračování vlády z žádného programového idealismu. Vztahy v koalici budou i nadále napjaté. Nicméně existuje tu silná motivace, proč ještě teď nepřipustit nové volby.

Už jsem tady mluvil o odpadlících z Věcí veřejných. Jejich motivace je jasná. Oni prostě vědí, že už se sem po příštích volbách nedostanou. Ale jaká je motivace u TOP 09? Ačkoliv ministr financí Kalousek označil ODS, abych ho citoval, za federaci regionálních kmotrů, nadále chce s touto kmotrovskou federací udržovat těsné vztahy spoluprací ve vládě na centrální úrovni. Je zřejmé, že hlavní roli v tomto příběhu hrají církevní restituce. Prostě TOP 09 záleží na tom, aby byly schváleny církevní restituce. Jde jí o to, aby došlo k tomuto ohromnému majetkovému a finančnímu převodu, a TOP 09 ví, že když tato vláda padne, budou nové volby, tak prostředí pro tento obrovský majetkový a finanční přesun po volbách už nemusí být zdaleka tak příznivé, jako je v tuto chvíli v této Poslanecké sněmovně.

Stejně tak je zřejmé, že ODS a TOP 09 záleží na tom, aby se příští rok začaly přelévat miliardy korun z průběžného důchodového systému garantovaného státem do soukromých penzijních fondů, tzv. důchodová reforma spočívající v privatizaci velké části penzí. Příští rok od 1. ledna mají začít vznikat nové fondy, od příštího roku se do nich budou hlásit první občané na základě jejich reklamní kampaně. Kdyby byly volby letos, kdyby byly volby v letošním roce, tak by ještě byla šance, aby nová vláda tento druhý pilíř mohla zrušit. To by přece znamenalo, že by významné finanční skupiny přišly o přístup k desítkám a v budoucnu stovkám miliard korun, které mají být vyvedeny z průběžného důchodového systému.

Já jsem přesvědčen, že vedle církevních restitucí je právě privatizace části státních penzí druhé důležité pojítko, které ještě v tento okamžik drží pohromadě ODS a TOP 09. I proto musí Nečasova vláda dnes ještě přežít kvůli církevním restitucím a kvůli privatizaci penzí.

Jestliže dnes vláda přežije toto hlasování, platí, že půjde o vládu, která bude přežívat navzdory vůli většiny naší společnosti. Kolem vládních reforem, o kterých zde mluvil předseda vlády, se přece nevede žádný dialog, žádná širší veřejná debata. Reformy jsou prosazovány ve strojovém tempu, často fanaticky, často chaoticky, bez vysvětlování, bez jakékoliv obhajoby. Postupuje se metodou pokus-omyl. Experimentuje se na občanech České republiky, a to bez nejmenších sociálních ohledů. Také proto odešly odbory z tripartity. Také proto naší zemi hrozí neklid, naší zemi hrozí sociální protesty a stávky.

Nečasově vládě se povedl smutný rekord. Stala se první vládou po listopadu 1989, proti které přišlo na Václavské náměstí demonstrovat více než sto tisíc občanů. A každý opravdu masový protest na Václavském náměstí má přece hlubokou symboliku. Na podzim 1989 právě masové protesty na Václavském náměstí u sochy sv. Václava vedly k pádu komunistického režimu a minulou sobotu lidé, kteří se sešli na Václavském náměstí, požadovali odchod vlády, požadovali nové volby a zvonili klíči. Občané začínají být rozzlobeni nejenom na Nečasovu vládu a její politiku, ale také na systém, který umožňuje tvářit se, jako by se nic nedělo, a na systém, který umožňuje vládě ignorovat kritiku velké části společnosti. Ohrožena dneska už není jenom společenská podpora vlády - vláda už žádnou silnější oporu ve společnosti nemá -, ale ohrožena je demokracie. Ohrožena je víra v to, že prostřednictvím demokratických mechanismů jsme schopni dosáhnout nápravy problémů.

Východiskem ze společenské frustrace by mohly být nové volby. Tím, že se ODS a TOP 09 novým volbám brání, tím, že se snaží prodlužovat agonii této vlády doslova za každou cenu i za pomoci přeběhlíků, platforem a čehokoliv dalšího, tak přece jen dále přikládají pod kotel sociálního napětí. Přikládají pod kotel sociální a občanské nespokojenosti. Tímto svým postojem vládní strany ve skutečnosti pomáhají růst i extremistickým silám, které parazitují na té současné hluboké společenské frustraci. Pomáhají růst a posilovat těm, kteří volají po návratu vlády pevné ruky, nebo dokonce po návratu režimu, který tady byl před rokem 1989. Tohle je skutečně velmi smutný výsledek pravicového vládnutí, které tady v těchto posledních letech zažíváme.

Pan premiér tady o tom hodně mluvil, mluvil o důvodech, proč by vláda měla přežít. A já chci říct, že to je velký vládní mýtus. Je to prostě nepravda a nesmysl, že nás vládní reformy vzdalují od propasti. Není pravda, že nás vzdalují od řecké cesty. Skutečností je, že to, co dělá vláda v oblasti rozpočtové a hospodářské politiky, nás do rozpočtové a hospodářské propasti přímo žene.

Nelze - a to platí - nelze zajistit dlouhodobě udržitelnou rozpočtovou stabilizaci, nelze zajistit vyrovnání veřejných rozpočtů bez hospodářského růstu. K rozpočtové stabilitě se nelze proškrtat. K rozpočtové stabilitě dlouhodobě udržitelné se nelze dostat permanentním zvyšováním daně z přidané hodnoty. Vláda přehnala zvyšování nepřímých daní, zejména DPH, vláda přehnala mzdové a další plošné škrty, oslabila spotřebu domácností, oslabila vnitřní poptávku, takže naše země neroste. Jediné, co nám i nadále roste, je veřejný dluh. Veřejný dluh roste takovým tempem, že už brzy dosáhne dvojnásobku hodnoty z roku 2006. A nemluvě o dopadech reforem na sociální soudržnost. Není možné relativizovat dopad škrtů na životní úroveň velké části našich domácností. Není možné pohrdavě tady mluvit o tom, že nikdo v naší zemi nemá sociální problémy, že tady nejsme ohroženi chudobou, že si to snad lidé ty problémy vymýšlejí. To není pravda! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP