(10.50 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Řada vládních opatření má takové důsledky, že se stále více lidí ocitá v naprosto v sociálně bezvýchodné situaci. Vládní reformy lidem nenabízejí žádnou pozitivní alternativu. To je přece motorem účasti na protivládních protestech. Kdyby tady nebyly reálné problémy ve společnosti, kdyby je lidé necítili na své vlastní kůži, tak by jich nikdy nepřišlo sto tisíc na Václavské náměstí. Tohle není možné ignorovat. Vláda se nemůže tvářit, že se ve společnosti nic takového neděje.

Když se podíváme na naši ekonomiku a hospodářství, tak přece vidíme, že se našemu hospodářství vede mnohem hůř, než se vede ekonomice v Polsku a než se vede ekonomice na Slovensku. I tam probíhá rozpočtová konsolidace, ale dělají rozpočtovou konsolidaci s ohledem na hospodářský růst. Dělají ji s ohledem na pracovní místa. Ale to se bohužel v České republice neděje.

Máme tady schválenou daňovou reformu, máme tady schválenu tzv. důchodovou reformu. Pokud tyto obě reformy včas nezrušíme, a šancí na jejich zrušení jsou právě nové volby, tak tyto dvě reformy zasadí veřejným rozpočtům další těžký úder. Z toho se budeme jenom velmi obtížně vzpamatovávat. Teď je ještě čas. Je ještě čas zrušit daňovou reformu, kterou prosadil ministr Kalousek a která připraví veřejné rozpočty o desítky miliard korun. Je ještě čas zrušit tzv. druhý pilíř v rámci důchodové reformy, protože začnou odtékat miliardy, v dalším roce desítky a posléze stovky miliard korun, které se ocitnou mimo kontrolu státního důchodového systému.

Dámy a pánové, my jsme jako sociální demokraté přesvědčeni o tom, že pokud se včas nezmění vládní hospodářská a rozpočtová politika, nebudeme schopni v příštích letech plnit požadavky snižování rozpočtového deficitu bez naprosto drastických sociálních škrtů a bez naprostého rozpadu státu. Musíme změnit hospodářskou politiku. Vedle snižování schodku se musíme soustředit i na podporu růstu a zaměstnanosti. Jinak nebudeme schopni tuto obtížnou rozpočtovou situaci vymanévrovat. A v tom nám nepomohou ratingové agentury. To musí udělat česká vláda. Nemůže to udělat tato vláda. Tato vláda nemá žádný plán, nemá důvěru občanů.

Dámy a pánové, my jsme jako sociální demokraté v jasné situaci. Jestliže navrhujeme nové volby, jestliže chceme, aby lidé měli možnost rozhodnout o složení příští vlády, nemůžeme v tuto chvíli postupovat jinak, než že budeme hlasovat proti návrhu na vyjádření důvěry Nečasově vládě. Tato vláda nemá důvěru občanů. Vláda se nachází ve vleklé morální krizi. To, jak se koalice rozpadla, ve skutečnosti ohrožuje i demokratickou legitimitu vlády.

Hlavním motorem přežití této koalice je strach z nových voleb a kšefty, které jsou spojeny s vyhlídkou na privatizaci penzí, privatizaci zdravotnictví a privatizaci sociálního systému. Vládnutí za pomoci odpadlíků, za pomoci nikým nevolených stran a platforem vede společnost do naprostého morálního marasmu a ještě dále prohlubuje příkop mezi občany a politickou reprezentací.

Vláda svými nespravedlivými a chybnými reformami zhoršuje ekonomickou situaci země. Takové vládě poslanci sociální demokracie v žádném případě důvěru v dnešním hlasování nevysloví. Znovu chci zdůraznit, že jediným rozumným demokratickým řešením jsou nové volby do Poslanecké sněmovny. Vyjádřeme vládě nedůvěru dnešním hlasováním a dohodněme se příští týden na rozpuštění Poslanecké sněmovny, ať mohou rozhodovat občané. Děkuji. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Dalším přihlášeným s přednostním právem byl pan místopředseda Zaorálek, dává přednost panu předsedovi Filipovi. Prosím, slovo má předseda KSČM Vojtěch Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, pane premiére, členové vlády, paní a pánové. Dovolte mi, abych se velmi krátce zastavil u dnešního programu.

Pan předseda vlády požádal o důvěru. Zdá se to logický krok. Logický - vzhledem ke společenské situaci by ale bylo mnohem potřebnější, kdyby pan předseda vlády odstoupil, podal demisi a on sám byl iniciátorem toho, že nové volby budou vypsány. To, že se uchýlil ke kroku, který nemá obdoby v České republice, mě velmi smutně překvapilo.

Jaký ještě chce vláda argument, aby si uvědomila, že nemá důvěru české společnosti? Nestačí místo poklesu korupce vzrůstající korupce? Nestačí panu premiérovi, že do dneška nevyřešil korupcí zasaženého místopředsedu své strany a ministra této vlády Alexandra Vondru? (Potlesk poslanců KSČM.) Nestačí mu ono vyjádření jasné nedůvěry více než sto tisíc lidí na Václavském náměstí a jejich argumenty, které myslím nemusím opakovat, protože mu je jeho zpravodajské služby přinesly? Nestačí mu pro to, aby posoudil situaci, že lidé požadují, aby dluhy, které nadělaly vlády České republiky, a zejména vlády ODS od roku 2006 - a aby opravdu zvážil, jestli je možné chtít tyto dluhy platit od občanů? Myslí si snad premiér, že je možné nechat jednotlivé zloděje a ty představitele české korupční scény běhat s plnými měšci po svobodě a požadovat zaplatit dluhy, které vlády udělaly, od důchodců, od sociálně slabých, od těch, kterým byly sníženy mzdy? (Potlesk v levé části sálu.) Nevidí pan premiér, že Česká republika je na tom v ceně práce devátá nejhorší v Evropě? A tyto deváté nejnižší mzdy v Evropě chce dál snižovat a přitom zvyšovat ceny vzrůstající daní z přidané hodnoty! Nestačí panu premiérovi oněch po internetu kolujících 13 lží vlády České republiky? Připomenu jen ono nezvyšování daní. A copak nebyla za vlády Petra Nečase zvýšena daň z přidané hodnoty, a to několikrát? Nebyla zavedena povodňová daň? Nebylo zdaněno stavební spoření? Nebyla zvýšena daň z nemovitostí? Já myslím, že nemusím pokračovat.

Od koho chce ty oběti, o kterých říká, že v případě, že by nebyla, že by nepokračovala tato vláda, byly ty oběti ještě větší? Od koho je chce? Od důchodců? Chce je od zaměstnanců? A proč si nepřipomene, že ještě v roce 2008 byla daň z příjmů právnických osob 24 procent a že jejím snížením jsme přišli o desítky miliard? A myslí si opravdu, že to nic neznamená, že tu Die Welt, tu jiné světové deníky píšou, že v České republice je chaos a že tento chaos vláda vůbec nezvládá? Jaký argument chce pro to, aby změnil své rozhodnutí nikoliv logicky žádat o důvěru, ale logicky odstoupit a vyvolat nové volby?

Myslí si, že lidé nevnímají, že všechny ty reformy, které tady se předkládají, jsou v podstatě císařovy nové šaty? Že lidé nevidí, že místo úspor ve státních financích se spoří na mzdách, na sociálních dávkách, na provozu toho nejpotřebnějšího, ale veřejné zakázky jsou dále rozkrádány? Je opravdu tak těžké pochopit, že lidé nechtějí zaplatit sto a více miliard za něco, co platit nikdy nemuseli? Co není žádnou restitucí, ale darem!

Jsem spolu s ostatními poslanci KSČM zavázán svým voličům. Respektuji článek 26 a 27 Ústavy ČR a nezavazuji své poslance ani senátory, aby se řídili nějakými příkazy stranického sekretariátu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP