(12.10 hodin)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Faktická poznámka pan poslanec Jan Kubata. Prosím.

 

Poslanec Jan Kubata: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, já jsem slušně pustil pana místopředsedu, takže se musím vrátit ještě trošku zpátky a lehce zareagovat. Já jsem ze zvýšených hlasů pana kolegy Zaorálka a pana kolegy Ratha pochopil, že pan Stanjura ťal do živého. Musím nicméně k té faktické otázce říci, že ano, pan poslanec Teplík byl na kandidátce ODS a byl legitimně zvolen, pane poslanče Rathe prostřednictvím paní předsedající. To je opravdu něco jiného, než když uděláte z poslance Kotta předsedu VZP. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan poslanec Adam Rykala - faktická poznámka.

 

Poslanec Adam Rykala: Děkuji za slovo, vážená paní předsedkyně. Já bych se chtěl také obrátit na předsedu klubu ODS vaším prostřednictvím. Chtěl bych se zeptat - já si to moc nepamatuji, byl jsem moc mladý na to období, které tady připomínal, ale pamatuji si jednu věc. V období v roce 2002 až 2006 pan Dalík, který byl poradcem předsedy ODS, nabízel 10 mil. korun poslanci Kořistkovi za to, že podrazí vládu sociální demokracie a bude hlasovat proti vládě sociální demokracie. Byl to tajemník předsedy ODS Mirka Topolánka. Takže už v té době se ODS snažila korumpovat poslance, už v té době si kupovala poslance v této Sněmovně. A my jsme toho svědky nadále.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ještě faktickou poznámku? Nevidím žádnou žádost, pokračujeme tedy v rozpravě. Slovo má první bez přednostního práva. Mám zde napsáno Bohuslav Sobotka, nejsem si jistá, zda nechtěl vystoupit v rámci přednostního práva. Takže dostává slovo pan poslanec Michal Hašek. Prosím.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, vládo, v tomto volebním období je to už podruhé, kdy se vláda premiéra Petra Nečase uchází o důvěru Poslanecké sněmovny. Řekněme si se znalostí věci, že i když pravděpodobně dnes tu důvěru velmi těsně získá, už to nebude vláda s podporou občanů České republiky, ale vláda s podporou 102, 103, 104 - nevím, jak dopadlo ranní přepočítávání oveček ve Státních aktech - poslankyň a poslanců Poslanecké sněmovny, kteří byli nejrůznějšími způsoby získáni pro to, aby dnes pro vládu hlasovali.

Ten rozdíl je velmi podstatný, protože v roce 2010, tehdy poprvé premiér Nečas opřel mandát vlády o tehdy - byť se nám to nelíbilo, respektovali jsme výsledky voleb - o tehdy většinový názor ve společnosti, kde strany tvořící vládní koalici, byť nezvítězily ve volbách, měly většinu na půdě Poslanecké sněmovny a realizovaly svůj volební program. Nyní ale vláda podporu společnosti ztratila.

Jak všichni víte, 90 % občanů České republiky si přeje konec vlády, většina občanů České republiky si přeje nové volby. Když dají lidé veřejně najevo svůj občanský názor, dozvědí se tady - a to mě velmi mrzelo dnes na pana předsedu vlády, opravdu velmi mrzelo - dozvědí se tady dnes, že jsou mdlého rozumu. Já jsem přesvědčen, dámy a pánové, že taková slova sem, na půdu Sněmovny, prostě nepatří. Můžeme mít jiný názor, ale respektujme to, že jsme demokratický stát a že v demokratickém státě každý má svobodné právo takový názor vyjádřit, a vyjádřilo ho i sto tisíc lidí, kteří přišli na Václavské náměstí, vyjadřují ho statisíce lidí, kteří se scházejí v jiných městech České republiky, kteří dávají najevo svoje názory formou nejrůznějších petic, internetových a facebookových diskusí apod. To je demokracie. A tady platí, co říkal pan premiér. Prostě možná se mu to nelíbí, ale musí vzít najevo, nebo musí vzít na vědomí, že občané v České republice mají dost způsobu vládnutí, který předváděla vláda Petra Nečase, a dávají to hlasitě najevo. Dávají to najevo nejvíc od roku 1989.

Vy nám tady vyčítáte, kolegyně a kolegové z pravice, že nové volby by přivedly k vládě levici, a dokonce říkáte, že vlastně je to věc, která by povzbudila komunistickou stranu. No nikdo jiný než vaše vláda, pane premiére prostřednictvím paní předsedající, neudělal za posledních dvacet let pro růst preferencí KSČM víc než vy. Byla to koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných, která v posledních dvou letech svou praktickou politickou činností bohužel přispěla k tomu, že rostou preference Komunistické strany Čech a Moravy.To je tvrdá realita, kterou je potřeba si přiznat. Možná je vám nepříjemná, ale prosím, skončete s těmi povídačkami o tom, jak tady vlastně musíte bránit zemi před nástupem levice. Vy sami posilujete preference levice tím, jakou politiku provádíte a jaké jsou dopady této politiky na lidi.

Vaši ministři potkávají vaše voliče a poslouchají věty, které možná neradi slyšíte. Já tady budu citovat, co se dozvěděl při návštěvě litoměřického úřadu práce váš ministr práce a sociálních věcí za TOP 09 pan Drábek. Pan ředitel litoměřického Úřadu práce mu řekl toto: "Svou politikou jste způsobili to, že občané ztratili důvěru ve stát a jeho instituce, že se v důsledku toho aktivizují různé extremistické až fašizoidní skupiny a roste kriminalita, a hlavně, že komunistům rapidně stoupají preference. To je velmi hanebný výsledek vašeho dvouletého vládnutí. To nepadá jen na vaši hlavu, ale i na hlavu premiéra Nečase. Prosím vás, vyřiďte mu to." Já nevím, pane premiére, jestli vám to pan ministr Drábek vyřídil, ale toto byl vzkaz vašeho voliče a myslím si, že to už není vzkaz ojedinělý.

My ale, vážené kolegyně a vážení kolegové, bohužel nežijeme v zemi, kde jsou názory občanů důležitější než přilnavost k vládním křeslům, a proto dnes Česká republika může získat vládu, kterou nikdo nechce, ale která přesto bude dál vládnout jako vláda nechtěných a jako vláda odmítaných. V projevu premiéra jsme tak slyšeli prakticky ta stejná slova, ty stejné sliby místo toho, že místo ohnivého boje s korupcí a nekompromisního napravování politické kultury a smršti reforem se už dnes důvody pro další existenci vlády smrskly spíše na rozpočtové škrty, zvyšování daní a údajně několik reformních zákonů. A samozřejmě potom platí ještě již mnou vyřčené, pak je tu ono strašidlo převzetí vlády České republiky levicí.

Ale musím se zeptat: Opravdu chcete na oltář této vlády položit důvěru lidí v politický systém jako takový? Protože dnes, dámy a pánové, tím skutečným předmětem hlasování bude opravdu zachování zbytku důvěry lidí v politiku, v systém. Už ne v jednotlivá jména, ne v jednotlivé politické strany. O důvěru dnes totiž žádá vláda, která největší měrou v polistopadové éře nalomila důvěru lidí v politiku jako takovou a která, jak už jsem řekl, přivedla na náměstí už statisíce lidí, kteří žádají její odstoupení a žádají také nové volby. Vláda namísto alespoň částečné sebereflexe má pro tyto lidi bohužel spíše slova posměchu, a občas slyším dokonce i něco, co už se nebojím nazvat urážkami. Toto prosím, dámy a pánové, říká vláda, která tvrdí, že chce zvedat politickou kulturu v naší zemi.

Máme tady vládu, která opět žádá o důvěru, a na rozdíl od hlasování před dvěma lety vláda neví, jestli tu bude poslanecká většina, nebo ne. Dlužno dodat, že kdyby platilo slovo předsedy vlády České republiky, už bychom tu dnes takto nebyli, protože by Sněmovna byla před několika dny rozpuštěna a země by se připravovala na nové volby. Pan premiér a vláda si však bohužel zřejmě s takovými věcmi, s takovými sliby, závěry a deklaracemi hlavu příliš nelámou a jasný, veřejnosti daný závazek, že pro ni cosi, co lze donekonečna měnit a upravovat. Nejenom že zde nesedí nový poslanecký klub Karolíny Peake, jak požadoval ještě před pár dny premiér a také celé vedení ODS, ale nemáme tady ani tzv. smluvní a podpisy garantovanou podporu vládě, jak tentýž premiér a totéž vedení Občanské demokratické strany požadovali opět ještě před několika dny. Budu citovat: "Nepřistoupím na žádný způsob postupné agonie této vlády zmítající se v závislosti na tom, jak se vyspí jeden nebo dva poslanci či poslankyně, žádné těsné většiny 101, 102, nic takového nemá smysl," tvrdil ještě nedávno předseda vlády, aby o něco později dodal: "Nepřistoupíme na model, kdy by tu byly dva poslanecké kluby a pak nějaký volný soubor radikálů, volně pobíhajících poslanců, když se to dopočítávalo do nějakého počtu. To nepovažujeme za součást tzv. bezpečné většiny." ***




Přihlásit/registrovat se do ISP