(12.20 hodin)
(pokračuje Hašek)

Nuže, nyní víme, že ta nadcházející agonie nebude pro pana premiéra zas takový problém a že úplně stejně už nevadí onen soubor volně pobíhajících radikálů nebo elektronů, protože už vystačí, resp. už není potřeba ani podpis, stačí slovo dané v tento den.

Ostatně tak je tomu i u jiných vládních slibů. Například před volbami v roce 2010 si našli voliči v programu ODS toto ujištění: "ODS je přesvědčena o správnosti nízkých daní. Lidem tak zůstane více peněz pro využití podle vlastního uvážení pro investice, o jejichž správnosti jsou přesvědčeni." Realita je taková, že se nejenom zvyšují daně, velmi se škrtá, zvyšují se poplatky ve zdravotnictví, a svoje už o tom vědí především naši senioři, zdravotně hendikepovaní nebo rodiny s dětmi.

V souvislosti se zvyšováním daní stojí za zmínku také fakt, že se pravicovým vládám z roku 2006 podařilo na daních nevybrat už téměř 500 miliard korun a svoji neschopnost hospodařit přenášejí na občany České republiky právě zvyšováním daní.

Stejně tak se strany vládní koalice vyslovovaly směrem k seniorům. Předvolební obrázek byl pro starší část populace vymalován dorůžova s tím, že ty reformy se jich budou týkat velmi, velmi okrajově a fakticky jediným jejich příspěvkem bude si poslechnout a následně realizovat klip "Přemluv dědu, přemluv bábu" a nevolit v roce 2010 levici. ODS slibovala: Protože si nepřejeme rozevírání nůžek příjmů mezi seniory a ekonomicky aktivními, podporujeme valorizaci důchodů danou zákonem, a TOP 09 k tomu přizvukovala s tím, že po roce 2011 budou důchody valorizovány podle stávajícího zákona. A jaká je realita, dámy a pánové? Senioři jsou dnes podle mého pevného přesvědčení nejhůře postiženou skupinou obyvatel, na kterou dopadají zcela v nepřiměřené míře všechna úsporná opatření vlády, a navíc je jim snižována také valorizace jejich penzí.

Nemohu v této souvislosti nevzpomenout velmi emotivní vystoupení předsedy vlády Petra Nečase na tiskové konferenci ODS v roce 2010, kde varoval před realizováním volebního programu ČSSD a údajného okamžitého bankrotu České republiky. Vzpomínáte si spolu se mnou na ten obrázek? Pan Nečas na tiskové konferenci se síťovkou v ruce. A co k tomu říkal pan premiér? Místo bochníku chleba půl bochníku, místo litru a půl vody pouze litr vody, méně všech základních potravin. Bude to mít reálné dopady a tomu musíme zabránit. Burcoval tehdy přesvědčivě veřejnost předseda Občanské demokratické strany. Dnes všichni víme, jak to dopadlo. Dnes všichni víme, že to byl tento předseda vlády, který zavedl zvýšení DPH na potraviny, a všichni víme, jak se dnes především sociálně slabším skupinám obyvatel nakupuje. Kde je dnes ona pověstná síťovka Petra Nečase, dámy a pánové? Pane premiére, možná příště, až se zase sejdou desítky, možná stovky tisíc lidí, vezměte si tu síťovku a běžte se mezi ně projít. Běžte jim vysvětlit, jaké jsou faktické dopady vaší sociální a daňové politiky na každodenní život občanů České republiky. Jsem velmi zvědav, jak pochodíte.

Nicméně dnešní hlasování, ať se vrátím k tématu věci, dámy a pánové, přináší na rozdíl od toho předcházejícího také novou možnost detailněji se seznámit s tou novou křehkou vládní většinou. Zatímco v roce 2010 o důvěru žádala téměř nová, od Topolánkova dědictví očištěná a s korupcí bojující ODS, daně nezvyšující a skandály nezatížená TOP 09 a jako třešnička na dortu s dinosaury bojující, platy si snižující a korupci nemilosrdně potírající Věci veřejné, dnes už je pověst téhle party nutně potrhaná, zašpiněná, nebojím se říct docela nevábná. Po kauzách, které se týkaly členů vlády za Občanskou demokratickou stranu, já připomenu resorty Ministerstvo životního prostředí, ProMoPro v době evropského předsednictví, Mazánek s Kolibříkem a mnohé další, je to s bojem proti korupci u ODS už celkem vyřešené a myslím si, že pověst strany už je tam, kde byla před nástupem jejího nového předsedy v roce 2010.

Raketový růst daní, zejména DPH a dalších, si myslím, že zase usměrňuje sestavu TOP 09. Přidejme problémy např. na Ministerstvu práce a sociálních věcí, nový systém výplaty dávek, skandály s výběrovými řízeními na informační technologie.

A poslední do party: Věci veřejné jsou již alespoň podle výroků vás samotných natolik slizké a odporné, že nebylo možné je do nové vlády pozvat, a tak nám vzniká skupina volných radikálů méně slizkých a méně odporných v čele s vicepremiérkou Karolínou Peake. Co na tom, že všichni tito tzv. odvážní a odpovědní byli ještě nedávno zcela oddáni tomu nejvíce slizkému a nejvíce odpornému z Věcí veřejných. Vždyť jde přece o ty naše reformy.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, cesta, jakou tady dnes vzniká vládní většina, je tím nejhorším, co Sněmovna za dobu své existence občanům České republiky nabídla.

A já se taky vrátím k projevu pana kolegy Stanjury. On tady byl drobný rozdíl, pane kolego. Máte pravdu. Tehdy jste ve Sněmovně nebyl, tak to nemůžete vědět. Ony tady skutečně existovaly mezi lety 2002 a 2006 tři vlády České republiky, ale vždy složené ze tří politických subjektů, ze tří politických klubů. Vždy, když ta vláda končila, podala řádně demisi, prezident pověřil někoho sestavením nové vlády a ten se šel zcela v souladu s ústavou ucházet o získání většiny v Poslanecké sněmovně. Tak to ještě jenom na margo informací, které tady podával pan kolega Stanjura.

A co vidíme dnes. Přetahování a přemlouvání poslanců v přímém přenosu. Už poměrně nedůstojná hra o vládní posty, vzájemné obviňování a kličkování ve vlastních slovech, ve vlastních slibech. Den ode dne se měnící stanoviska vedení jednotlivých koaličních stran. Já myslím, že toto už je dno, pomyslné dno politické kultury České republiky, které právě tato vláda chtěla původně pozvedávat.

A je tu i novinka, která přišla během těch dvou let. Kromě porušování volebních slibů tu teď máme v politice najednou mnohem více vydírání, odposlechů, sledování politiků, podvodů, a dokonce uplácení. Připomínám, že poslední dvě mnou jmenovaná slova už jsou také skutky, které jsou zatím nepravomocným soudním rozsudkem rozsouzeny a odsouzeny jako trestné činy.

Poslední příspěvek přidal, musím říct, že nyní v té správné partě, odvážný a odpovědný poslanec Chaloupka, který úplně nedocenil zdanění poslaneckých náhrad, špatně si spočítal o kolik peněz přijde, a tak mu nezbylo, než se pak podělit o část těch peněz se svým vlastním asistentem. Policie to, dámy a pánové, ovšem kvalifikovala jako úplatek a nyní chce po Poslanecké sněmovně jeho vydání k trestnímu stíhání. Uznávám, pro novou většinu to bude obtížné. Jeho hlas přece taky představuje tu bezpečnou většinu, o kterou teď panu premiérovi a vládě tolik jde.

Stojí proto za to si ještě závěrem říct, proč je vznik vlády tak důležitý a proč kvůli tomu pohřbíte i zbytky politické kultury. V první řadě hovoří představitelé vlády o nutnosti dokončit a uvést v platnost důchodovou reformu. Nicméně jediným prokazatelným důvodem pro její zavedení je schodek na důchodovém účtu, který ovšem způsobily po roce 2006 předcházející pravicové vlády. Problémy s demografickým vývojem, které jsou jako hlavní argument vydávány, totiž poměrně spolehlivě vyvracejí univerzitní posudky a průzkumy. Naše země má rozpočtové problémy, ale vlády rozpočtové odpovědnosti klidně vystaví veřejné finance riziku ztráty více než 20 miliard korun ročně, hlavně aby byly naplněny sliby natěšeným důchodovým fondům a možná také velkým bankám.

Dalším důvodem existence má být napravení křivdy a navrácení majetků církvím. Panují oprávněné pochybnosti, že se jedná o jediný a hlavní důvod, proč jsou vlastně ještě vládní strany ochotny ztratit poslední zbytky důvěryhodnosti. Proces církevních restitucí, který postrádá bohužel oporu v minulosti a dosavadních restitučních postupech, bude prokazatelně stát Českou republiku o desítky miliard korun navíc, než jak by ty nároky byly propočteny v souladu se vší další restituční legislativou platnou v České republice po roce 1989. Zároveň má být naše země zavázána tyto miliardy a desítky miliard vyplácet v době, kdy jsou sociálně citlivým skupinám obyvatel, důchodcům, zdravotně postiženým, rodinám s dětmi škrtány ve velkém jakékoliv podpory, dávky a podobně. Myslím si, že to není ani správné, ani spravedlivé. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP