(12.40 hodin)
(pokračuje Rath)

Jak to je? Můžeme se jen domnívat. Já jsem dokonce přesvědčen, že asi ne všichni poslanci za Věci veřejné vlastně tuší, jak to vlastně je. Někteří ano. Někteří to možná i řídí. A někteří jsou zase jenom ti pěšáci na něčí šachovnici. Ale dobře. I hry k politice patří, ale musí mít nějaký význam. Přece vláda tady není jen proto, aby si hrála mezi sebou hry, aby říkala: ten proti tomu s tamtím toto. Není tady jen proto, aby hledala výhody pro jednotlivce.

Já naprosto lidsky rozumím panu premiérovi a všem členům vlády, že dělají všechno pro to, aby se udrželi u té moci - protože co by dělali jinak? Co kdyby zítra zakázali panu premiérovi jít do Kramářovy vily? Co bude dělat? Vždyť on už je v té politice tak dlouho, jak dlouho leží v zemi pomalu černé uhlí! Tak co by dělal? Co umí většina lidí z vlády? Většina z nich nic - protože zastávají ministerstva, pro která nemají ani oprávnění, kvalifikaci. Ale víte, přece důvodem existence jakékoliv vlády není držet moc za každou cenu. Není důvod obývat Kramářovu vilu. Není důvod jezdit v autě s řidičem. Není důvod pobírat nadstandardní plat. Přece důvod existence každé vlády je sloužit své zemi a někam ji posunovat.

Takže kam posunula tuto zemi Nečasova vláda? Víte, říkají, že hlavní věcí je boj proti dluhům. Když přebírala pravice vládu, dluh České republiky byl 35 % hrubého domácího produktu. Ano. Zhruba okolo 35 %. Kde jsme dnes? Skoro u 45%. Dluh roste jako těsto v díži, které čeká, že z něj uděláte buchty. Prostě kyne, kyne a kyne. Vláda mi v této příležitosti a souvislosti připomíná neseriózní cestovní kancelář, která vám slíbí cestu do Norska, do čtyřhvězdičkového hotelu, a vyklepe vás v Aténách a nasadí vás tam do nějaké rozpadlé stodoly. Ale současně celou tu cestu vám tvrdí, že se budete těšit na norský nezadlužený luxus. A zajímavé je, že jim to baští i většina novinářů. Zatímco státní dluh stoupá a stoupá a stoupá, o to silněji pánové Kalousek a Nečas říkají, jak bojují a bojují proti zadlužování. Čili tento důvod, nezlobte se, je zcela nelegitimní.

Bohužel současně stagnuje nebo klesá hospodářství v situaci, kdy v sousedním Německu, Polsku, Rakousku roste. Čili ono to nelze svést na světovou krizi. Tady děláme asi něco špatně u nás doma. Jak je možné, že Německo, Rakousko, Polsko hospodářsky roste a my stagnujeme, nebo dokonce klesáme? Zvláštní.

Totéž - životní úroveň většiny lidí klesá. Ceny jdou nahoru. Dneska máte ceny srovnatelné s cenami německými. Čeští občané jezdí běžně nakupovat potraviny a další věci běžné spotřeby prostě do Německa. Ale podívejte se, jaké máme platy a důchody. České průměrné platy a české průměrné důchody jsou na úrovni zhruba třetiny těch německých. A ceny? V mnoha komoditách stejné, v mnoha komoditách dokonce vyšší. Kdo si kdy myslel, že my s třetinovými platy budeme jezdit nakupovat levnější zboží do Německa! Dámy a pánové, nepředstavitelné. Dnes - denní realita. Denní realita, kdy se rodinám vyplatí jezdit dělat týdenní nákupy do německých hypermarketů.

Opět - vláda by se měla zamyslet a říci: Nevedeme tu zemi nějakým špatným směrem? Je to skutečně to správné a to nejlepší? Český stát chudne, renomé v zahraničí máme tragické, jsme směšní, služby, jako je zdravotnictví, sociální služby, ale i služby související s bezpečností lidí jako policie a justice čím dám tím méně dostupné. Zdravotnictví jsme zpoplatnili, sociální služby seškrtali, policii taktéž. Takže občanům se žije hůř.

Totálně jste zdiskreditovali termín boj s korupcí. Když dneska politik řekne, že chce bojovat s korupcí, tak je směšný. Mě by zajímalo, co s tím uděláme, protože korupce skutečně je docela závažný problém každé společnosti. Naší možná trochu víc než třeba sousední německé nebo rakouské, protože naše společnost je ještě, řekněme, nedospělá a potřebuje určitými etapami projít. Nicméně vy jste to převrátili na hlavu. Dneska každému - byť by to měl promyšlené a myslel vážně a seriózně -, kdo přijde s tezí boje proti korupci, nikdo neuvěří, protože to, co tady předvádíte, je parodie, navíc dokonce opepřená totálním rozvratem bezpečnostních služeb.

Pan premiér se tváří, že se nic neděje, v situaci, kdy je vážné podezření - alespoň to tvrdí nejčtenější a největší deník v České republice -, že unikly odposlechy přímo z Bezpečnostní informační služby. Dámy a pánové, jak je to možné? Premiér a vláda, které odpovídají za bezpečnostní služby, se tváří, že vlastně se jich to netýká. V podstatě odvedli pozornost tím, že jistému Mazánkovi a Koťátku udělali "ty ty ty", před veřejností je polili špínou a řekli "fuj, fuj, fuj, s těmi lumpy nemáme nic společného". Ale přece o to vůbec nejde! Já bych se chtěl zeptat, jak je možné, že v této zemi se čelí vážnému podezření, že Bezpečnostní informační služba buď je děravá jako cedník, nebo obchoduje s vážnými informacemi. A jak je možné - a nikdo se neptá jak to, že tady jsou odposlechy dvou pánů, které jsou v novinách. Ale já se musím ptát: Kde jsou ty další? Vždyť přece pan Janoušek určitě nemluvil, byť chápu nadstandardní vztahy z toho oslovování, ale nicméně... Já nevím, komu volal třeba v okolí pana premiéra, současného premiéra, a říkal mu třeba Kočičko nebo Holčičko. Třeba něco takového existuje. A kdo to má? Kdo má další jeho hovory s panem Bendlem, které existují? Se současným ministrem? S panem Topolánkem, s panem Dalíkem a s mnoha dalšími, třeba ministry této vlády? Já se ptám, kde jsou. Když přece někdo vytáhl odposlechy za určité časové období a vypreparoval z nich jenom dvě osoby, tak já se přece musím ptát, kde jsou ty další desítky těch ředitelů, náměstků, ministrů, jejich poradců, šéfů kabinetů, šéfů sekretariátu, s kterými nepochybně pan Bém i Janoušek běžně komunikovali. A kdo to má? Je to někde v šuplíku a čeká se na vhodnou dobu? Nebo je to důvodem, že pan premiér je tak benevolentní vůči tajné službě a že se tváří, že se nic nestalo? Není náhodou současný pan premiér někým vydírán? A kým? Že třeba jsou podobné odposlechy, kde místo Koťátka je třeba Kočička? A nebojí se toho pan premiér? Protože to by byl jeho skutečný konec, protože tady předvedl rozhořčeného muže a tím by se v podstatě sám sebe popravil. A kdo to má? Má to ABL a pan Bárta? Stejně jako tu složku předtím, tedy na pana Béma a Janouška? A má na další? Na pana Bendla a na další, kteří měli komunikovat s panem Janouškem? Anebo to on nemá a má to jiná bezpečnostní agentura? Nebo to má třeba nějaká rozvědka cizího státu, protože si to koupila? Nebo to má nějaká ekonomická či zločinecká struktura?

Dámy a pánové, čelíme tady obrovské krizi důvěry v české bezpečnostní orgány. Byly obrovské kauzy u policie, prodeje odposlechů, nelegální odposlechy, podvody, rozvrat státního zastupitelství nemající obdoby, kdy státní zastupitelé se v přímém přenosu obviňují z těch nejtěžších kriminálních činů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP