(12.50 hodin)
(pokračuje Rath)

Jakési složky pronikají do kanceláří státních zastupitelů a ti si to zase nahrávají. V podstatě dodnes nikdo neví, oč šlo. Jsme v situaci, kdy jsou lidé zavíráni do vězení za podezření z korupce, aby vzápětí za pár týdnů či měsíců byli propouštěni s rozpačitým: Promiňte, nemáme důkazy. Aby pak byli osvobozováni. Čelíme rozvratu, totálnímu rozvratu silových a bezpečnostních služeb, které stát mají chránit. Co dělá vláda pana Nečase? Nic. Tváří se, že s tím nemá nic společného. Přitom to je jediná síla v této zemi, jediná síla, která má ze zákona právo tyto složky kontrolovat, usměrňovat a zjišťovat, jestli dávno už nejsou někde za hranicí, jestli se dávno nedostaly někam za scestí a jestli už dávno neohrožují tento stát.

Dámy a pánové, to jsou moc závažná obvinění, moc závažná podezření. Protože lidé přestávají ve stát věřit, lidé přestávají věřit v systém, což je velmi varující. To je velmi zásadní věc. Protože ano, můžeme mít vládu horší, ministry chytřejší, hloupější, neschopnější, zkorumpované. Ale nic lepšího než demokratický systém západní společnost, lidská civilizace prostě nevymyslela! Za staletí, tisíciletí existence lidské společnosti nic než vyspělý systém západní demokracie prostě neexistuje. Všechny ostatní systémy jsou jen horší. A co vy děláte? Vy to svou nečinností nebo dokonce tragickou činností totálně diskreditujete. To je prostě podhoubí pro vznik nebezpečného extremismu, který se tady může objevit jako jednoduché řešení vaší neschopnosti.

Dámy a pánové, dnes vláda přežije, pan premiér i zítra se bude dívat z okna Strakovy akademie a z okna Kramářovy vily na sluncem zalitou Prahu a bude si říkat: "Mám to v kapse." Možná takovou radost nebude mít pan Kalousek, kterého tady dnes postrádám, ale zjevně on hraje také nějaké své hry. Protože když se podívám na to, co řekl na adresu svých koaličních partnerů třeba 7. dubna: "Celé financování Věcí veřejných nese jasné známky praní špinavých peněz." To neříkám já, to říká pan ministr Kalousek. Že Věci veřejné perou špinavé peníze. A pokračuje: "Tak to nemůže být problém pouze pana Bárty, ale celé té party." Celé té party, tedy do té party nepochybně patří i peakovci. Protože tady nejsou nějak exkludováni, že by to byla jiná skupina. Konečně, řekněme takové to aktivní vyjádření paní Peake, které uniklo do médií, jak podporovala, jak se mají vybírat procenta z veřejných zakázek a že není dobře za to dát peníze, ale třeba jenom obecní byt, tak myslím, že svědčí, že v tomto případě pan Kalousek možná měl pravdu, že jde skutečně o jednu partu. Možná že mají pravdu hlasy, které říkají, že je to ten tzv. Bártův gambit. Kus armády zůstává věrný naoko, kus armády naoko prchá.

Ale pan Kalousek pokračoval. Říkal něco v tom smyslu, že předčasné volby by byly vlastně fajn, protože by co nejrychleji odstranily z naší politické scény něco tak slizkého a odporného, jako je politický subjekt Věcí veřejné. Já jsem myslel, že dnes budu mít příležitost se zeptat pana ministra Kalouska - který někde asi má něco důležitějšího na práci, třeba si poměřuje hladinu v těch svých lahvích, jestli se příliš rychle nevypařují, když sám je nemůže konzumovat - tak v té souvislosti bych se ho chtěl zeptat, zda skupina peakovců vlastně nejsou tak slizcí a odporní, když to nejdřív byla celá slizká odporná skupina. Anebo jestli on to bere jako hluboké sebeobětování a řekne si: Co se dá dělat? Je to tedy veliká oběť, ale dám svůj život na oltář vlasti a dále budu snášet pobyt v tom slizkém a odporném prostředí. Anebo jestli tím, že z toho odporného slizu vyrostla půvabná voňavá květinka paní Peake, se situace nějakým způsobem zásadně mění. Protože pravdou je, že voňavé květiny rostou z toho nejsmradlavějšího hnoje. Nejsem si jist, zda jde o tento případ, a čekal jsem, že pan ministr Kalousek mi na tu moji otázku odpoví. Bohužel, zjevně se nedočkám.

Děkuju za pozornost. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Dámy a pánové, nyní vyhlásím polední přestávku, a to do 14 hodin. Tedy hodinu a čtyři minuty. A pouze vás informuji, že je zde v tuto chvíli 32 přihlášek do diskuse. Tak to je informace pro vás. Ve dvě hodiny bude jednání schůze pokračovat.

 

(Jednání přerušeno ve 12.56 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP