(15.50 hodin)
(pokračuje Paroubek)

Je také otázka, k čemu ta operace vlastně byla. Tak dobře, dáváme tam nějaké peníze, nejsou to peníze přehnané, mají smysl, jsou to humanisticky založené projekty, ale například čínské podniky těží v té zemi měď. Z hlediska našich spojenců jsem si nevšiml, že by Afghánistán byl nějakým větším způsobem ekonomicky využíván. A totéž platí i pro naše podnikatele. U místního obyvatelstva interventi populární nejsou a být ani nemohou. Já jsem mnohokrát v minulosti tady upozorňoval na slova francouzského revolucionáře, který varoval před intervencí slovy "národy nemilují ozbrojené misionáře".

Myslím, že z téhle operace v Afghánistánu by mělo plynout jasné poučení do budoucna: obezřetnost před dalšími dobrodružstvími, do kterých se někteří naši spojenci z nejrůznějších důvodů budou chtít pustit. Chtěl bych také říci, že tu 1,2 mld. korun, které ze státního rozpočtu v posledních letech v průměru na naši afghánskou misi šly, považuji za vyhozené peníze.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Tak to byl zatím poslední přihlášený do obecné rozpravy. Já se ptám, zda se ještě někdo chce do této rozpravy přihlásit. Ale nikdo se nehlásí, proto ji končím. Můžeme přistoupit k rozpravě podrobné. Pan předseda výboru pro obranu zpravodaj Jan Vidím avizoval, že bude navrhovat usnesení. Prosím, podrobná rozprava.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně, paní předsedající. Jsme v tuto chvíli v podrobné rozpravě, ve které bych jenom ve dvou třech větách zareagoval na proběhnuvší rozpravu, která - musím přiznat - mě velmi mile překvapila. Já mám tu čest zpravodajovat Návrh na nasazení sil a prostředků Armády České republiky mimo území České republiky již podvanácté. Sedm rozličných ministrů obrany zde předkládalo tyto materiály od roku 2002, a lze tedy říci, že ministři obrany přicházejí a odcházejí a zpravodaj zůstává. Musím říci, že tato rozprava byla takovou nejklidnější a nejracionálnější za celých uplynulých deset, resp. dvanáct let, protože česká armáda se zúčastní zahraničních operací už od roku 1997. My jsme byli nejprve v Bosně a Hercegovině, posléze v Kosovu a od dubna 2002, kdy Parlament schválil účast polní nemocnice v Afghánistánu, jsme součástí operace ISAF. Chci poděkovat všem, kteří v této rozpravě vystoupili, včetně kolegy místopředsedy výboru pro obranu Alexandra Černého, který mě citoval, což mě potěšilo. Skutečně všechna vystoupení, která zde zazněla, byla velmi racionální. Předpokládám, že důvod té racionality spočívá v tom, že skutečně ta slavná tranzice, tedy ukončení vojenských operací v Afghánistánu spojenci do konce roku 2014, nás vede k tomu, že se skutečně blíží závěr našeho masivního, nebo velkého, silného angažmá v této zemi po uplynutí právě onoho dvouletého mandátu, který bychom dnes české armádě měli a mohli poskytnout.

V tuto chvíli bych si vás tedy dovolil seznámit s návrhem usnesení a mějte prosím se mnou svatou trpělivost. Ten text je trošku delší, ale je prostě nezbytné jej zde odrecitovat na mikrofon. Jestli mohu, paní předsedkyně? (Předsedající: Prosím.) Děkuji pěkně.

Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s

1. prodloužením působení sil a prostředků rezortu Ministerstva obrany v silách ISAF pod vedením NATO v Afghánistánu, a to v celkovém počtu do 539 osob na dobu od 1. ledna 2013 do 31. prosince 2013 a v celkovém počtu do 340 osob na dobu od 1. ledna 2014 do 31. prosince 2014.

Dále doporučuje vyslovit souhlas s

2. prodloužením působení sil a prostředků rezortu Ministerstva obrany v operaci sil KFOR (Kosovo Force) pod vedením Organizace Severoatlantické smlouvy v Kosovu, a to v celkovém počtu do 10 osob na dobu od 1. ledna 2013 do 31. prosince 2014.

Vyslovit souhlas s

3. prodloužením působení sil a prostředků rezortu Ministerstva obrany v operaci Evropské unie ALTHEA v Bosně a Hercegovině, a to v celkovém počtu do 3 osob na dobu od 1. ledna 2013 do 31. prosince 2014,

4. vyslovit souhlas s prodloužením působení sil a prostředků rezortu Ministerstva obrany vyčleněných z 601. skupiny speciálních sil na ochranu zastupitelského úřadu České republiky v Kábulu v Afghánistánu, a to v celkovém počtu do 20 osob na dobu od 1. ledna 2013 do 31. prosince 2014,

5. prodloužením působení sil a prostředků rezortu Ministerstva obrany v misi MFO (Multinational Forces and Observers) na Sinajském poloostrově, a to v celkovém počtu do 3 osob na dobu od 1. ledna 2013 do 31. prosince 2014,

6. vyslovit souhlas s prodloužením působení sil a prostředků rezortu Ministerstva obrany v Operačním velitelství operace Evropské unie NAVFOR ATALANTA ve Spojeném království Velké Británie a Severního Irska, a to v celkovém počtu do 3 osob na dobu od 1. ledna 2013 do 31. prosince 2014,

7. vyslovit souhlas s vysláním příslušníků rezortu Ministerstva obrany k posílení velitelských struktur Organizace Severoatlantické smlouvy a Evropské unie nasazených v operacích těchto organizací a vyslání příslušníků rezortu Ministerstva obrany působících ve strukturách Organizace Severoatlantické smlouvy a Evropské unie do operací pod vedením těchto organizací mimo území České republiky, a to v celkovém počtu do 40 osob na dobu od 1. ledna 2013 do 31. prosince 2014,

8. vyslovit souhlas s vysláním sil a prostředků rezortu Ministerstva obrany v celkovém počtu do 50 osob k ochraně vzdušného prostoru Islandské republiky v rámci operace Organizace Severoatlantické smlouvy v roce 2014 na dobu pěti týdnů, a konečně

9. vyslovit souhlas s působením sil a prostředků rezortu Ministerstva obrany v operacích Sil rychlé reakce NATO (NATO Response Force) mimo území České republiky, a to v celkovém počtu do 766 osob na dobu od 1. ledna 2013 do 31. prosince 2013 a do 302 osob na dobu od 1. ledna 2014 do 31. prosince 2014 s tím, že o případném vyslání do konkrétní operace rozhodne vláda, která o takovém rozhodnutí neprodleně informuje obě komory Parlamentu České republiky.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To byl návrh usnesení. Protože jsme v podrobné rozpravě, tak se ptám ještě na další návrhy usnesení. Ještě pan kolega Vidím. Prosím.

 

Poslanec Jan Vidím: Druhým návrhem usnesení, který je nezbytné hlasovat odděleně, je pak ono usnesení, ve kterém výbor pro obranu doporučuje Poslanecké sněmovně vyslovit poděkování příslušnicím a příslušníkům Armády České republiky za vynikající práci a reprezentaci České republiky v zahraničních operacích.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ještě se hlásí někdo do podrobné rozpravy? Nehlásí se nikdo, končím tedy podrobnou rozpravu a budeme hlasovat o přednesených návrzích. Pardon, máme kvorum? Prosím o nastavení kvora na 101. Již se tak stalo. Přivolávám naše kolegy.

Budeme tedy hlasovat, a to podle čl. 39 odst. 3 Ústavy České republiky. Návrh usnesení byl přednesen, myslím, že není nutné jej celý opakovat. Navíc máte k dispozici usnesení výboru jako sněmovní tisk 698/1, tedy tu první část. Tu druhou část pan kolega Vidím nám sdělil.

Budeme hlasovat, jestli jsem tomu rozuměla, ve dvou krocích?

 

Poslanec Jan Vidím: Ano, paní předsedkyně. Nejprve budeme hlasovat kvorem 101 o vyslání vojáků a pak prostou většinou o tom poděkování.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Takže nejprve tedy zahajuji hlasování číslo 78 a táži se, kdo souhlasí s návrhem usnesení, tak jak nás s ním seznámil pan zpravodaj v podrobné rozpravě. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 78 přítomno 187, pro 134, proti 33. Tento návrh byl přijat, tedy usnesení bylo přijato.

 

Pan kolega Foldyna se hlásí? Nehlásí.

Nyní tedy ta druhá část. Opět prosím o změnu kvora. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP