(16.00 hodin)
(pokračuje Němcová)

Budeme hlasovat o tom, jestli to mohu říci, poděkování, o této části usnesení. Slyšeli jsme také v podrobné rozpravě přesný text.

Zahajuji hlasování číslo 79. Ptám se, kdo souhlasí s tímto druhým návrhem na usnesení. Kdo je proti?

Hlasování číslo 79, přítomno 187, pro 155, proti 4. Návrh usnesení jsme přijali.

 

Tím končím projednávání bodu 98, sněmovního tisku 698. Děkuji panu ministrovi a děkuji též panu zpravodaji.

Seznamuji vás s omluvou pana poslance Josefa Tancoše, který se omlouvá dnes z důvodu neodkladných pracovních záležitostí.

 

Zahajuji projednávání bodu číslo

 

99.
Informace o přeletech a průjezdech ozbrojených sil jiných států
uskutečněných přes území České republiky ve 2. pololetí 2011
/sněmovní tisk 644/

Tento materiál uvede ministr obrany Alexandr Vondra. Prosím, pane ministře.

 

Ministr obrany ČR Alexandr Vondra Ano, děkuji, paní předsedkyně. Dámy a pánové, velmi rychle. Standardní informace o přeletech a průjezdech ozbrojených sil jiných států uskutečněných přes naše území ve druhém pololetí roku 2011 předkládáme na základě usnesení vlády oběma komorám Parlamentu. V tabulce to poskytuje podrobný přehled o průjezdech a přeletech ozbrojených sil, které byly realizovány na základě usnesení vlády z listopadu roku 2010.

Pozemní a letecké přepravy ozbrojených sil jiných států byly v uvedeném období realizovány zejména z důvodu účasti na vojenských cvičeních, nácvicích a jednání a také k zabezpečení operací Enduring Freedom, Iraque Freedom, New Dawn, ISAF, KFOR a EUFOR.

V druhé části předkládací zprávy jsou uvedeny souhrnné údaje o pozemních a leteckých přepravách, které byly uskutečněny za účelem pobytu na území České republiky a jejichž podrobný přehled je uveden v příloze 1, a o tranzitech, průjezdech a přeletech, kde je přehled uveden v příloze 2.

Materiál byl projednán výborem v květnu tohoto roku a já tímto prosím o projednání předloženého materiálu.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi. Sněmovní tisk projednal výbor pro obranu, jeho usnesení bylo doručeno jako sněmovní tisk 644/1. Zpravodajem výboru je pan poslanec David Kádner. Prosím, aby nás informoval o jednání výboru a v podrobné rozpravě přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny.

 

Poslanec David Kádner: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, víceméně pan ministr tady vše důležité řekl a já se pak přihlásím v podrobné rozpravě s usnesením výboru pro obranu, kde bylo doporučeno nějaké stanovisko.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano, děkuji vám. Zahajuji nejprve všeobecnou rozpravu a nemám do ní žádné přihlášky. Neregistruji také, že by se někdo hlásil, proto končím rozpravu obecnou. Přistoupíme k rozpravě podrobné. Slovo má pan poslanec David Kádner. Prosím.

 

Poslanec David Kádner: Ještě jednou dobrý den. Usnesení výboru pro obranu ze 6. schůze dne 16. května 2012: bylo doporučeno za prvé Poslanecké sněmovně vzít na vědomí informaci o přeletech a přejezdu ozbrojených sil jiných států uskutečněných přes území České republiky ve druhé polovině 2011. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu zpravodaji. Prosím o další návrh v rámci podrobné rozpravy. Není žádný. Končím podrobnou rozpravu.

 

Budeme hlasovat o navrženém usnesení: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky bere na vědomí Informaci o přeletech a průjezdech ozbrojených sil jiných států uskutečněných přes území České republiky ve druhém pololetí roku 2011."

Zahajuji hlasování číslo 80. Táži se, kdo je pro přijetí tohoto usnesení. Kdo je proti?

Hlasování číslo 80, přítomno 184, pro 122, proti 26. Konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas. Tím končím projednávání bodu 99, sněmovního tisku 644.

 

Pan ministr zůstává, panu zpravodaji děkuji a budeme se věnovat bodu číslo

 

100.
Informace o vojenských cvičeních jednotek a štábů Armády České republiky
se zahraničními partnery na území České republiky
i mimo ně za období červenec - prosinec 2011
/sněmovní tisk 651/

Pane ministře, prosím, abyste uvedl tento materiál.

 

Ministr obrany ČR Alexandr Vondra Ano, děkuji za slovo. Po průjezdech a přeletech následuje materiál o vojenských cvičeních jak tady doma, tak v zahraničí. Podrobné údaje máte v písemném materiálu, nechci to tady moc dopodrobna rozebírat, čas kvapí.

Takže stručně: Celkem 27 cvičení bylo za účasti Armády České republiky, z toho šest na území České republiky. Celková finanční částka, která byla potřebná k provedení těchto cvičení, činí 20 mil. korun. Podotýkám, že cvičení vzdušných sil s nulovým rozpočtem jsou organizována tak, že letouny odstartují ze základny vzdušných sil armády, plní úkoly ve vzdušném prostoru zahraničního partnera a po plnění úkolů se vracejí zpět na základnu, a proto nevznikají žádné finanční nároky z rozpočtu pro výcvik v zahraničí. Podrobné informace máte v příloze.

Vláda tento materiál vzala na vědomí v březnu tohoto roku. Byl projednán ve výboru pro obranu a já vás tímto žádám o vzetí této informace na vědomí.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi. Sněmovní tisk projednal výbor pro obranu, jehož usnesení bylo doručeno jako sněmovní tisk 651/1. Zpravodajem výboru je pan poslanec Alexander Černý. Prosím, aby nás informoval o jednání výboru a v podrobné rozpravě poté přednesl návrh usnesení. Prosím.

 

Poslanec Alexander Černý: Děkuji, paní předsedkyně. Výbor projednal cvičení na své 6. schůzi 16. května a v podstatě doporučuje Sněmovně, aby vzala informaci na vědomí.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám. Zahajuji všeobecnou rozpravu a ptám se, zda se do ní někdo hlásí. Nehlásí se nikdo. Končím tuto rozpravu a zahajuji rozpravu podrobnou. Pan poslanec Alexander Černý má slovo.

 

Poslanec Alexander Černý: Přes nepřítomnost ministra obrany ani náměstka ministra výbor projednal a přijal 25. usnesení výboru pro obranu ze 6. schůze dne 16. května 2012 k Informaci o vojenských cvičeních jednotek a štábů Armády České republiky se zahraničními partnery na území České republiky i mimo ně za období červenec až prosinec 2011, sněmovní tisk 651.

Po odůvodnění náčelníka Generálního štábu Armády České republiky armádního generála Ing. Vlastimila Picka, zpravodajské zprávě poslance Alexandra Černého a po rozpravě výbor pro obranu doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky vzít na vědomí Informaci o vojenských cvičeních jednotek a štábů Armády České republiky se zahraničními partnery na území České republiky i mimo ně za období červenec - prosinec 2011, sněmovní tisk 651.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu zpravodaji a ještě se zeptám, zda se někdo hlásí do podrobné rozpravy. Není žádná taková přihláška, končím podrobnou rozpravu a budeme hlasovat o návrhu usnesení. Bylo nám předloženo v písemné podobě, jak už jsem řekla, a seznámil nás s ním pan zpravodaj v podrobné rozpravě.

 

Zahajuji tedy hlasování číslo 81. Táži se, kdo souhlasí s návrhem usnesení. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování číslo 81, přítomno 183, pro 145, proti 1. Konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Končím projednávání bodu 100, sněmovního tisku 651. Děkuji panu ministrovi i panu zpravodaji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP