(17.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Vy už nechcete (směrem ke zpravodajovi), takže vlastně už budeme hlasovat. Já tedy ještě zagonguji. Tedy zopakuji - je tady návrh na odhlášení, takže vás odhlašuji všechny, kdo chce hlasovat, tak se musí znovu přihlásit, takže prosím přihlaste se - a připomenu, že v průběhu rozpravy zazněl návrh poslance Radima Fialy, který navrhoval hlasovat o zamítnutí tohoto návrhu zákona, a to je to, s čím se teď musíme vypořádat. Myslím, že jsme všichni tady a můžeme hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro zamítnutí tohoto návrhu zákona, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má číslo 84, přihlášeno je 145, pro zamítnutí hlasovalo 71, proti 70. To by znamenalo, že zamítnutí je zamítnuto.

 

Ale pan poslanec Benda si to jde ověřit. Takže chvilku vyčkejme... No, vypadá to, že budeme pokračovat. Bude námitka? Já si myslím, že poslanci se rozhodli. - Pan poslanec Chlad nám něco sdělí.

 

Poslanec Rudolf Chlad: Já se omlouvám, já jsem se na sjetinu nedíval, ale opravdu jsem jako hlasoval jinak, než byl výsledek. (Smích ze sálu.) Ne, já jsem se na sjetinu nedíval, to jako nemám ve zvyku tohle to.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Počkejte...

 

Poslanec Rudolf Chlad: Zpochybňuji hlasování, poprosím ještě jednou.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Zpochybňujete hlasování, dobře. Takže zazněla tady námitka pan poslance Chlada, se kterou se budeme vypořádávat.

Takže zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout tuto námitku, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 85, přihlášeno 151, pro hlasovalo 111, proti 21, takže námitka byla přijata.

 

No a my budeme hlasovat znovu. Takže budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí, který tady v průběhu rozpravy přednesl poslanec Radim Fiala. To je to, co hlasujeme.

Zahajuji hlasování. Kdo je tedy pro zamítnutí, stiskne tlačítko, zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 86, přihlášeno je 153, pro hlasovalo 82, proti 70, takže toto zamítnutí bylo přijato.

 

Takže já myslím, že můžeme ukončit projednávání tohoto bodu 47, a můžeme přejít dále k bodu číslo

 

6.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 406/2000 Sb.,
o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 622/ - druhé čtení

Tady by měl uvést návrh zákona ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Prosím tedy pana ministra, aby uvedl tento zákon.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Kuba Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy poslankyně, páni poslanci, chtěl bych pouze připomenout, že předložený návrh novely v podstatě vyplývá z našeho závazku České republiky transponovat směrnici o energetické náročnosti budov. Novela zákona by měla podle toho evropského návrhu vést k zajištění vyšších energetických standardů při výstavbě nebo rekonstrukci budov, napomáhat snížit náklady na energie v budovách a zároveň zlepšovat informovanost o energetické náročnosti kupovaných nebo pronajímaných budov. Důsledkem výstavby budov se sníženou energetickou náročností a důsledkem úspor energie, které by měly plynout z povinného používání nástrojů na snižování energetické náročnosti, bude nižší spotřeba tuzemských primárních energetických zdrojů a snížení dopadu na životní prostředí v České republice.

Samozřejmě ten návrh nesl nebo nese s sebou i některé dopady i do veřejných rozpočtů, čili při projednání návrhu novely zákona naším hospodářským výborem a výborem pro životní prostředí byla přijata řada pozměňovacích návrhů, které směřují především právě ke zmírnění povinností souvisejících se zpracováním průkazu a zároveň zachováváním smyslu toho původního návrhu zákona.

Vzhledem k tomu, že termín pro implementaci směrnice se nám poměrně nezadržitelně blíží, tak já si dovolím požádat touto cestou o zkrácení lhůty pro projednávání mezi druhým a třetím čtením na 48 hodin. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, takže je tady návrh na zkrácení lhůty projednávání. Registrujeme. Navrhli jsme v prvém čtení přikázat návrh výboru hospodářskému, projednal ho také výbor pro životní prostředí iniciativně. Takže požádám pana poslance Milana Urbana, aby se vyjádřil k tomuto návrhu. - Počkejte, ještě jsme v uvádění toho textu, takže vy se hlásíte potom asi až do rozpravy, je to tak? Ano, ano. Takže teď bych požádal pana poslance Milana Urbana, aby se vyjádřil ještě v úvodu.

 

Poslanec Milan Urban: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, kolegové, já zde pouze zkonstatuji usnesení hospodářského výboru, který projednal tuto normu a přijal k ní pozměňovací návrhy, které - kdybych to zjednodušil - polidšťují tu evropskou směrnici do podoby, která ne že by byla stravitelná úplně, ale přece jenom lépe se na ni kouká než v té původní podobě, takže to berte trochu jako můj subjektivní pocit, abych tady nezasahoval do toho zpravodajského vystoupení, já už pak vystupovat nebudu.

Takže konstatuji, že hospodářský výbor doporučuje Poslanecké sněmovně projednat a schválit sněmovní tisk 622 ve znění schválených pozměňovacích návrhů.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano a ještě bych požádal zpravodaje pana poslance Jana Látku, který by nám řekl, co se odehrálo ve výboru pro životní prostředí.

 

Poslanec Jan Látka: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Dovolte mi, abych vás, vážené kolegyně, vážení kolegové, seznámil s usnesením výboru pro životní prostředí z 22. schůze ze dne 22. května 2012.

Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon číslo 406/2000 Sb., o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 622:

Po odůvodnění náměstka ministra průmyslu a obchodu Ing. Jiřího Jirky, náměstka ministra životního prostředí Ing. Libora Ježka, zpravodajské zprávě poslance Jana Látky a po rozpravě ve výboru pro životní prostředí:

I. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby návrh schválila ve znění přijatých pozměňovacích návrhů:

1. V bodě 16 - v § 6 odst. 4 se slovo "individuální" nahrazuje slovem "rodinnou".

2. V bodě 16 - v § 7 odst. 3 se za slova "jiné než větší změny dokončené budovy" vkládají slova "nebo větší změny dokončené budovy, při které se dokládají požadavky na snížení energetické náročnosti pro měněné stavební prvky obálky budovy nebo technické systémy a která je provedena do 10 let od vyhotovení průkazu energetické náročnosti této budovy".

3. V bodě 16 - v § 7 v písmenu a se slovo "rodinou" nahrazuje slovem "rodinnou".

4. V bodě 16 - v § 7, se za odstavec 6 vkládá nový odstavec 7, který zní: Povinnosti podle odstavce 4 písmena a) a c) se nevztahují na rodinné domy a stavby pro rodinnou rekreaci.

Dosavadní odstavce 7 a 8 se označují jako odstavce 8 a 9,

5. V bodě 17 - v § 7a odst. 1 písmeno c) se za slovo "bytové" vkládá slovo "domy".***




Přihlásit/registrovat se do ISP