(11.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak, a teď se zeptám, jestli někdo proti tomuto postupu vznáší nějakou námitku nebo to chce změnit. Nevidím žádný protest ani žádný jiný návrh, takže budeme hlasovat o návrhu přesně tak, jak tady byl přečten.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro přijetí procedury tak, jak byla přečtena, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 100, přihlášeno bylo 185, pro hlasovalo 178, proti 1, takže jsme proceduru přijali.

 

Je jasné, jak budeme postupovat. Jenom vás vždycky požádám, abyste řekl ten bod, a my o tom budeme hlasovat. Prosím, začněme.

 

Poslanec Jan Čechlovský: Určitě zkusím být pečlivý, abychom se v tom vyznali, protože toho je docela dost.

Nejprve bychom hlasovali o pozměňovacích návrzích pod bodem B, to znamená B1 až B9 pana poslance Čechlovského, tedy o mých pozměňovacích návrzích. (Stanovisko zpravodaje i ministra je kladné.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 101, přihlášeno je 185, pro hlasovalo 182, proti nikdo, takže to bylo přijato. Můžeme postoupit dále.

 

Poslanec Jan Čechlovský: Děkuji. Jako další v pořadí bychom hlasovali o pozměňovacích návrzích pod bodem H pana poslance Romana Sklenáka. S těžkým srdcem, ale souhlas. (Stanovisko ministra je kladné.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Emoce stranou. Já jsem slyšel chladné - tak kladné. Ne chladné, ale kladné. Takže bez emocí prosím.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 102, přihlášeno 185, pro hlasovalo 181, proti nikdo, takže to bylo přijato. Prosím o další.

 

Poslanec Jan Čechlovský: Děkuji. Pro klubové zpravodaje jenom upozornění, že v tomto případě už jsou pozměňovací návrhy pod bodem C pana ministra Hegera dále nehlasovatelné.

Dále bychom se posunuli k pozměňovacím návrhům pod bodem D paní poslankyně Semelové. (Stanovisko zpravodaje i ministra je nesouhlasné.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 103, přihlášeno 185, pro hlasovalo 70, proti 100, takže to bylo zamítnuto. Můžeme dále.

 

Poslanec Jan Čechlovský: Dále bychom hlasovali o pozměňovacích návrzích pod bodem G paní poslankyně Drastichové. (Stanovisko zpravodaje i ministra je nesouhlasné.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 104, přihlášeno je 184, pro hlasovalo 14, proti 102, takže to nebylo přijato. Prosím o další.

 

Poslanec Jan Čechlovský: Dále bychom hlasovali o pozměňovacích návrzích pod bodem D paní poslankyně Lenky Kohoutové. (Stanovisko zpravodaje je mírný souhlas, ministr má stanovisko neutrální.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 105, přihlášeno je 185, pro hlasovalo 136, proti 3, takže toto bylo přijato. Prosím dále.

 

Poslanec Jan Čechlovský: Dále bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu pod bodem I pana poslance Cempírka. (Stanovisko zpravodaje je mírný souhlas, stanovisko ministra je souhlasné.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 106, přihlášeno je 185, pro 103, proti 17, takže to bylo v této podobě přijato.

 

Poslanec Jan Čechlovský: Teoreticky předposlední hlasování by nás čekalo nyní o komplexním pozměňovacím návrhu obsaženém pod bodem A ve znění již přijatých pozměňovacích návrhů. (Stanovisko zpravodaje i ministra je souhlasné.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Zahajuji hlasování. Kdo je pro přijetí komplexního pozměňovacího návrhu, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 107, přihlášeno je 187, pro hlasovalo 113, proti 19, takže to bylo přijato.

 

To byly všechny pozměňovací návrhy a budeme hlasovat o celém návrhu usnesení.

 

Přečtu text usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, podle sněmovního tisku 564, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

Zahajuji hlasování. Kdo je pro přijetí tohoto návrhu usnesení, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 108, přihlášeno je 185, pro hlasovalo 98, proti 32. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Můžeme ukončit projednávání bodu 78.

 

Nyní tady máme bod číslo

 

76.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 99/1963 Sb., občanský
soudní řád, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 537/ - třetí čtení

Prosím ministra Pospíšila a poslance Pavla Staňka. Pozměňovací návrhy máme uvedené v tisku 537/4.

Otevírám rozpravu ve třetím čtení. Do ní se přihlásil (k mikrofonu přistupuje ministr Pospíšil) - no, pan ministr může ihned, kdyby chtěl. V tom případě mu dám přednostní slovo. Prosím, pane ministře, máte slovo jako první.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Děkuji pěkně, pane předsedající. Dámy a pánové, dovolte mi, abych se velmi stručně vyjádřil k předloženému tisku a zvláště k pozměňovacím návrhům, které byly načteny ve druhém čtení.

Chci obecně říci, že se jedná v zásadě asi o největší novelu exekučního práva v České republice, na které jsme pracovali s ústavněprávním výborem přes půl roku. Ústavněprávní výbor celkem čtyřikrát projednal tento návrh, což je důkazem toho, jak podrobně a systémově se otázce exekucí v České republice věnoval. Chci za to ústavněprávnímu výboru poděkovat, i zpravodaji výboru, protože bez jejich nadstandardní práce bychom nezapracovali celou řadu zajímavých podnětů a institutů, které se během odborné a politické debaty podařilo načíst a připravit do paragrafovaného znění. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP