(13.00 hodin)

 

Poslanec Václav Mencl: Dámy a pánové, velmi se omlouvám. Hlasoval jsem ano, na sjetině mám křížek. Zpochybňuji hlasování. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Takže byla námitka pana poslance Mencla vznesena. O ní musíme hlasovat neprodleně.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout námitku pana poslance Mencla, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 124, přihlášeno 182, pro hlasovalo 151, proti 5. Takže námitka byla přijata.

 

Vlastně tady byl návrh, abych vás odhlásil, tak vás všechny odhlašuji. Zkontrolujeme si tedy své počty. Prosím, abyste se znovu přihlásili.

 

Budeme znovu hlasovat o textu usnesení, který snad nemusím číst znovu. Takže celkový návrh usnesení, ve kterém jsme schvalovali tento tisk 584 a který už nebudu opakovat, o tomto celkovém textu budeme hlasovat znovu.

Zahajuji hlasování, kdo je pro tento celkový návrh usnesení, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 125. Přihlášeno je 171, pro hlasovalo 93, proti 76. Takže konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

A máme tady bod číslo

 

119.
Návrh poslanců Zdeňky Horníkové, Lenky Andrýsové, Václava Horáčka
a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,
o Státním fondu rozvoje bydlení a o změně zákona č. 171/1991 Sb.,
o působnosti orgánů České republiky ve věcech převodů majetku státu
na jiné osoby a o Fondu národního majetku České republiky,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 638/ - druhé čtení

Navrhovatelka je tedy poslankyně Zdeňka Horníková. V prvém čtení jsme to přikázali k projednání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Z tohoto projednání je tisk 638/2. Takže pravděpodobně nejdřív by měl dostat slovo zpravodaj výboru pro veřejnou správu. Nebo to uvedete nejdřív vy? Ano, omlouvám se. Nejdřív dostane slovo paní poslankyně Zdeňka Horníková. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Zdeňka Horníková: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, děkuji za udělení slova. Já se ujímám slova za všechny předkladatele této novely a moje předkladatelská zpráva ve druhém čtení bude poměrně krátká.

Dovolila bych si nejprve poděkovat Sněmovně, že tento bod přednostně zařadila, protože zkrácená lhůta 30 dnů uplynula, projednal výbor, a jestli dovolíte, já bych za předkladatele jenom pár slov, abych připomněla, o jakou materii se jedná.

Jedná se o novelu zákona Státního fondu rozvoje bydlení. Tento fond se zabývá politikou bydlení. Jeho problematika plně koresponduje a plně podporuje koncepci bydlení, která byla schválena do roku 2020. Tato novela, a dovolím si připomenout pouze čtyři momenty, tato novela zavádí rozšíření možnosti fondu hospodařit s jiným majetkem než státním. Tato novela zakládá možnost a právo fondu zakládat a zřizovat právnické osoby. Tato novela rozšiřuje účelnost fondu, kterou považuji za nesmírně důležitou a kvalitní, a to aby fond mohl dále podporovat udržitelný rozvoj obcí, měst a regionů, a k tomu slouží právě projekt JESSICA, do kterého se Státní fond rozvoje bydlení může právě touto novelou zapojit. O Jessice jsem hovořila v prvním čtení, myslím, že je to zbytečné opakovat. Jenom upozorňuji, že jsme schopni čerpat v řádu stamilionů, později možná i v řádu miliard z evropských fondů, a to nikoliv formou dotací, ale formou úvěrů, půjček a závazků pro ty, kteří budou tento fond využívat.

Na závěr mi dovolte jenom drobnou poznámku. V prvém čtení zde proběhla diskuse, zda tato novela není v určitém konfliktu se zákonem 219 o majetku České republiky a jejím vystupování v právních vztazích a s rozpočtovými pravidly, zákon 218. My jsme na základě této diskuse nechali zpracovat odborné stanovisko, které se touto problematikou zabývá. Stanovisko jsem rozdala členům dozorčí rady a zástupcům jednotlivých klubů, to stanovisko je k dispozici a v tom stanovisku se praví, že novela je zcela v souladu s těmito právními předpisy a tato novela byla doporučena v Poslanecké sněmovně ke schválení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobrá, takže to bylo úvodní slovo navrhovatelky paní poslankyně Horníkové. Já už jsem řekl, že to projednal výbor pro veřejnou správu, a požádal bych poslance Jana Smutného, který by nám řekl něco k tomu, jak to ten výbor projednal.

 

Poslanec Jan Smutný: Vážený pane předsedající, vážené dámy, vážení pánové, opět po exkluzivním přednesu paní předkladatelky mi nezbývá nic jiného, a jsem tak zmocněn, abych zde přečetl usnesení výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, která na své 25. schůzi po odůvodnění poslaneckého návrhu paní poslankyně Zdeňky Horníkové a po zpravodajské zprávě mojí, tedy Jana Smutného, a po rozpravě doporučila Poslanecké sněmovně tisk 638 projednat a schválit v předloženém znění. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře, takže máme tedy stanovisko a otvírám obecnou rozpravu. Hlásí se do ní pan poslanec. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Václav Horáček: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, chtěl bych samozřejmě tuto novelu podpořit, protože hlavním přínosem novely je přitakání k závěru, že i tento státní fond obdobně jako jiné státní fondy nejenže hospodaří se státním majetkem, ale je způsobilý mít rovněž majetek svůj. Což je jen logickým důvodem a důsledkem konstrukce Státního fondu rozvoje bydlení jako právnické osoby, neboť její právní subjektivita implikuje právní nutnost být nositelem vlastnických práv. Je třeba myslet na to, že právnické osoby, veřejnoprávní i soukromoprávní, jsou entity, jejichž právní účel a ekonomický smysl je podmíněn tím, že jsou konstruovány jako entity práva majetkového. Samozřejmě to, co tady říkala již předkladatelka, je v tom i začleněna JESSICA, kterou si velice přejeme.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To byl pan poslanec Horáček v obecné rozpravě. Ptám se, kdo další ještě se hlásí do obecné rozpravy k tomuto bodu ve druhém čtení. Už se asi nehlásí nikdo. Přihlášky nemám, tak v tom případě bychom zřejmě mohli obecnou rozpravu ukončit a zahájit rozpravu podrobnou, do které se hlásí zástupce navrhovatele paní poslankyně Horníková. Takže prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Zdeňka Horníková: Vážený pane předsedající, dovolila bych si přednést jeden pozměňovací návrh. Nejsme neomylní a já musím v této chvíli říci za předkladatele, že v dobré víře jsme se dopustili jedné chyby, na kterou jsme byli upozorněni právě panem profesorem Eliášem, který zpracovával expertní stanovisko, kde nás upozornil na to, že vypuštění sídla fondu je vyloženě špatně a že bychom se mohli dostat do konfliktu, a doporučil nám, abychom vrátili sídlo fondu zpátky do zákona.

Já toto doporučení respektuji, děkuji za něj, a proto mi dovolte, abych načetla pozměňovací návrh, který se týká článku I: 1. V § 1 odst. 1 větě první se slova "se sídlem v Olomouci" nahrazují slovy "se sídlem v Praze".

Tím vracíme zpátky sídlo, které jsme v návrhu vypustili. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP