(19.40 hodin)
(pokračuje Němcová)

Pan kolega Šincl navrhuje přerušení do 4. října.

Zahajuji hlasování číslo 92. Kdo souhlasí s tímto návrhem? Kdo je proti návrhu?

Hlasování číslo 92, přítomno 179, pro 86, proti 90, návrh nebyl přijat.

 

Dostávají prostor faktické poznámky. Mám zde přihlášky - nejprve pan kolega Bárta, poté pan kolega Benda, pokud ne, tak potom pan kolega Šťastný.

 

Poslanec Vít Bárta: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, já jenom několik faktických informací. Za prvé bych rád připomenul to, že Karolína Peake byla několikrát informovaná o tom, že její odpovědností bylo prosadit hlasování po jménech na vládě u církevních restitucí. Jen fakticky upozorňuji, že opakovaně, byť to tady zaznělo, tak se k tomu Karolína Peake nikdy nevyjádřila. Jsem rád, že to mlčení nyní následuje i sám Viktor Paggio, který tak vyběhl.

Druhá technická poznámka je, že Jaroslav Škárka bezesporu v dobrých vztazích s panem Jurečkem opětně o jeden hlas jsme tady viděli ve prospěch koalice u církevních restitucí.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Další faktická poznámka - pan kolega Šťastný, poté pan kolega Foldyna.

 

Poslanec Boris Šťastný: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, já jsem jenom chtěl upozornit v souvislosti s opakovanými návrhy na hlasování o tomtéž. Když je člověk nějakou dlouhou dobu na jednom místě v určité skupině lidí, nastává indukovaná psychóza. Chci upozornit v rámci našeho duševního zdraví, prosím, pokusme se těchto věcí vyvarovat, zkusme situaci uklidnit. Myslím si, že všichni víme, že ty návrhy jsou pouhou dětinskou hrou, která nemá naprosto žádný smysl. Není vůbec ve prospěch této země, nepřináší nic občanům. A já si myslím, že nic proti diskusi, nechť diskutující diskutují, ale takovéto dětinské neustálé opakování toho hlasování myslím snižuje váhu tohoto zákonodárného sboru. Děkuji. (Potlesk části poslanců.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Pan kolega Foldyna. Faktická poznámka.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Děkuji za slovo. Jenom faktickou poznámku k tomu, co teď proběhlo. Chyběly opozici pouze dva hlasy k tomu, aby ten zákon byl odročen. Dva hlasy ze strany LEV-21. Škoda, že tady Jiří Paroubek dneska nebyl. Škoda. (Potlesk části poslanců.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan kolega Bárta, faktická poznámka.

 

Poslanec Vít Bárta: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, já bych si dovolil několik faktických. Za prvé bych rád prostřednictvím paní předsedající Borisovi Šťastnému, panu poslanci, vzkázal, že duševnímu zdraví této Poslanecké sněmovny a především politické kultuře v této zemi by prospělo, kdyby vládní politici reagovali na zásadní výtky ze strany opozice, a aby voliči si mohli učinit jasno, jestli Karolína Peake zradila, či nezradila, tak jak jsem o tom opakovaně hovořil. A já se těším, že Karolína Peake nakonec překoná bobříka mlčení a vystoupí. Těším se na to. Zároveň se těším na Viktora Paggia.

Co se týče faktických věcí z hlediska onoho duševního zdraví, myslím si, že naopak trénink pro tu pravdu a trénink překonat bobříka mlčení je naopak pro ty, kteří zradili, naopak pro ty, kteří trpí frustrací ze zrady, je naopak velmi užitečné, aby se z toho vypovídali.

Jinými slovy řečeno, naopak, vypovídat se je z psychiatrického hlediska správné východisko.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Faktická poznámka, nebo řádné vystoupení, pane kolego? Faktická poznámka pan poslanec Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Paní předsedkyně, paní a pánové, já jsem rád, že k mé výzvě, která tady padla včera, nebo dnes ráno, že bychom se měli více věnovat vlastní práci a že bychom měli více sloužit lidu, se připojil i pan kolega Šťastný. Já vám za to děkuji, pane kolego, nicméně vzhledem k tomu, jakým způsobem se vládní koalice chová, výzvě pana kolegy Šťastného věřím asi tak stejně, jako kdyby nás pozval na cigaretu. Děkuji. (Smích, potlesk.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Jsme zpátky v řádných přihláškách. Prosím o slovo nyní pana poslance Jiřího Koskubu. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Koskuba: Děkuji, paní předsedkyně, vážené dámy, vážení pánové, očividně pátek 13. přinesl atmosféru ve Sněmovně, kdy jakákoli slova asi už jsou zbytečná. (Slabý potlesk.) Jsem rád, že tleskáte, nicméně je naší povinností u tak vážného bodu, kde většina občanů této země odmítá způsob, jak má toto majetkové vyrovnání proběhnout, je povinností poslance, aby o tom hovořil. I když jsem si za dva roky ve Sněmovně, a zvláště v posledních měsících, zvykl, že o tom, co a jak dlouho budu projednávat, rozhoduje hlavně pan kolega Stanjura, byť mu to jednací řád, což je zákon, dovoluje, a já s tím bohužel nemohu nic dělat. Také jsem si musel zvyknout, že zde probíhají přestřelky mezi bývalými vládními stranami i stranami, které se mnou do této Sněmovny vůbec nevstoupily. Je to situace, která zde asi mnohokrát nebyla. A některým kolegům se omlouvám, tak jako vás nezajímají naše slova, tak s veškerou úctou, ani mě nezajímá, kdo koho zradil. Pro mě je podstatné, že když jsem sem přišel, bylo nás zde pět politických stran, najednou si musím zvyknout, že jsou tu bojovníci od Národních socialistů, kteří zrovna v té chvilince chybějí, že zde mám novou vládní stranu, která, i když my se tady rozkrájíme a pokusíme se vyhovět s novým naším spojencem, což je zbytek Věcí veřejných, tak tato nová vládní strana, jak se tady tím testováním procedurálních hlasování ukazuje, to stejnak prosadí. Já si dokonce musím zvyknout na to, že zde slyším jednoho opozičního poslance, dnes velmi elegantního s motýlkem a řetězem, že on stále dodržuje koaliční smlouvu, přestože stojí na straně strany opoziční. Ale proč ne, je to asi jeho právo. A to je situace, ve které mám mluvit a přesvědčit vás o tak vážné věci, jako je majetkové vyrovnání s církvemi, které bude stát desítky, až více než sto miliard na dobu 30 let.

Dámy a pánové, dokonce i na pravé části z vás jsou lidé, kteří nikam nepřeběhli a konzistentně drží jistý směr, a tito lidé tvrdí, že to vše, co udělali pro občany této země, že jim silně utáhli opasky, a dokonce až tak, že museli porušit svůj volební program, a zde bych si prostřednictvím paní předsedkyně dovolil alespoň poděkovat panu Tluchořovi, že to zde dnes uměl přiznat, že ODS v tomto směru zrazuje svůj volební program. Je férové chybu přiznat. (Potlesk části poslanců.) Tak tito lidé slibují, že to vše dělají proto, aby tuto zem nezadlužili - a hle, světe div se!, za každou cenu i do pozdních nočních hodin, i do soboty čistě stachanovským způsobem hodlají prosadit církevní restituce.

Dámy a pánové, doufám, že jste si všimli, že opozice mluvila hodně. Ona to je totiž její pracovní povinnost. Ale tentokrát i zastupovala skutečně hlas lidu. Většiny lidu. A víte, co je zvláštní? Že kromě, s veškerou úctou, středeční práce paní ministryně, kterou nám zde přečetla, skoro nikdo konkrétně na konkrétní výtky nás opozice z vaší vládní většiny nereagoval. A já bych ve férové debatě očekával, že nám řeknete, tak v tomto se mýlíte. Bohužel to nezaznělo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP