(19.50 hodin)
(pokračuje Koskuba)

Dámy a pánové, též víte, v jaké atmosféře probíhá jednání dnes, jak probíhalo ve středu. Víme, že žijeme ve státě estébáckých způsobů, že žijeme ve státě plukovnických klik, a tak dále a tak dále. To není zrovna vhodná atmosféra k tomu, abyste rozhodovali o osudu tohoto národa na dalších třicet let. Vy o tom rozhodujete ve chvíli, kdy nám tu chybějí někteří noví opoziční poslanci, ale kdy tu chybí jeden z poslanců, který by si jistě středu vychutnal, když zde pan ministr financí Kalousek exceloval, protože tento poslanec je dokonce už šest týdnů v cele.

Vy moc dobře víte, že nemáme zrovna tolik sil, abychom prosadili to, co lidé chtějí, ale byla by hanba, kdybychom se o to aspoň nepokusili. Přesto tady slyšíme určité útoky, posměšky a já si myslím, že to není důstojné tohoto národa.

Já už nebudu mluvit o jednotlivých bodech, proč nesouhlasím s tímto návrhem vyrovnání s církvemi, ale uvědomujete si vy všichni, kteří zde občas jste, protože chápu, já také chodím kouřit a omlouvám se za vylomení dveří v této Sněmovně, ale jistě jsem způsobil menší škody nežli někdo jiný, nicméně vy jste zde přece neslyšeli, že v této Sněmovně je mnoho lidí, nebo skoro nikdo, kdo by nechtěl majetkové vyrovnání s církvemi, akorát vám demokraticky říkáme, že ne takto. Ale s námi se nikdo nebaví, vy nás prostě necháváte vypovídat, a když dojde na nejhorší - protože já chápu, že chcete domů, a možná i proto zde mluvím, protože i já jsem zde často zdržován, ale to je tak vážné téma, že ten svůj čas vyčerpat musím a musím vás udržet klidně do pěti do rána, když jste si to odhlasovali.

Takže dámy a pánové, já jsem čekal, že nám prostě někdo řekne: ano, vy to chcete také, ale pojďme se bavit o tom, v čem se tedy neshodujeme. A pak bychom se těm lidem zavázali všichni. To se také nestalo.

Já nebudu hovořit o tom, že mnoho z vás nechápe, jak byl oceněn církevní majetek, a já se přiznám, že právě po této středě mě to už ani vcelku nezajímá, protože já jsem k svému úžasu jako obyčejný felčar a nyní poslanec zjistil, že ani letadlo, které kupodivu dokonce nelétá, takže nemůže uletět z nějakého letiště, nemůže být řádně oceněno. Teď už jsem pochopil, že nejde ocenit les, protože je tam každý stroj jiný a navíc jeden je do kopce, jeden s kopce, možná tam byla nějaká kaplička, takže v pohodě. Toto vám promíjím, protože žiji v zemi, kde nejde ocenit blbé letadlo. Já vás upozorňuji, že když jsem u letectva sloužil, nebyly maloobchodní ceny na letadla, ale vědělo se, kolik aeroplán stojí. To zase tady kolegy až z toho úplně levého spektra nenapadejte! Takže to též nechme.

Nyní pojďme k tomu, proč zde vlastně hovořím. Já se kuriózně obrátím zvláště na kolegy z Občanské demokratické strany, ze strany ve své podstatě tradiční, která tady je dlouhá léta, a i když z ní tu a tam nějaká část odpadla, tak zde sedí dlouho a dlouho měla i svůj konzistentní trvalý program. Jednu část už opustila. Budiž. To byly ty daně, a přiznali to.

Nicméně vy jste též dlouho ve shodě s námi stáli o to, aby nebyly prolomeny Benešovy dekrety. Dámy a pánové, tady se opakovaně ozvaly výtky, že se to může stát. Já se vám omlouvám za to, že nerozumím všemu. Já jsem jeden z mála, který to možná v této Sněmovně takto veřejně přizná. Já nerozumím všemu. A právu v této zemi, zvláště po tom, co jsem zažil tento týden, už samozřejmě nerozumím vůbec. Nicméně vznese-li někdo tak vážnou námitku, že možná budou prolomeny Benešovy dekrety, vznese-li tuto námitku ve Sněmovně, která přijme zákon, že z těch tří prezidentů, pokud vím, i pan prezident Beneš se zasloužil o stát, tak já bych očekával, že dostanu vysvětlení, že tomu tak skutečně není, anebo nejsme-li si tím jisti, že to ne cvičně v rámci nějaké srandy odložíme na to, na to, na to, ale že to opravdu odložíme, než opravdoví experti na právo, máme-li je, nám zde předloží materiál, že se tak nestane. Nikdo z vás to neučinil!

Považoval jsem za svou povinnost v tomto svém projevu vás na tento krok upozornit, na toto riziko, a dělám to i proto, aby jednou provždy bylo v análech této Sněmovny napsáno, že Koskuba o tom hovořil. Já se nestydím za to, že toto považuji -

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Chcete využít další čas, pane kolego?

 

Poslanec Jiří Koskuba: Ano, chci, paní předsedkyně, protože když budeme pokračovat i po půlnoci, tak je času dost. (Potlesk zleva.)

Nedivte se mi, že na tomto vysvětlení trvám. Proto, i když to dnes v pátek třináctého nebo po půlnoci prosadíte a vyhrajete, proto já nebudu hlasovat o tomto majetkovém vyrovnání s církvemi, neboť tam mám za sebe i za své voliče, kteří mě sem poslali, tuto zásadní výtku.

Říkáte si, proč se o to starám. Protože je to moje nynější práce, protože je to moje povinnost. Já bych mohl spoléhat na to, a vy to sami víte a očekávám, že Senát v tomto smyslu bude tak moudrý, že to k nám znovu přijde, ale obávám se, že když nedostanete zdravý rozum, když se rozhodnete nenaplnit odkaz prezidenta Beneše, který se zasloužil o stát, jenž se mimochodem - a on to nechtěl, mám to zde v jednom jeho citátě, ale asi je zbytečné vám to číst - který se i bál rozpadu Československa na Českou a Slovenskou republiku a nazýval to vlastizradou, to už jsme udělali, takže abychom smazali odkaz prezidenta, který se zasloužil o stát, tak ještě prolomíme Benešovy dekrety. A uděláme přesně to - ne uděláme, uděláte přesně to, před čím on varoval a co v tom citátu, který mám v kapse, píše, že se najdou také takoví takzvaní noví čeští vlastenci, kteří to zpochybní, ale že jsou to ve skutečnosti vlastizrádci. (Potlesk zleva.)

Uvědomte si, o čem nyní hovořím!

Dámy a pánové, na závěr. Kromě pojistky Senátu moc dobře vím, že vámi to opět projde, protože ani moje řeč v tento pozdní čas vás zřejmě nepřesvědčí. A bude mi smutno za to, že tu kolegové právě zvláště z ODS - protože mě tady nezajímá, co si teď mezi sebou vyřizují kolegové, kteří jednou ve vládě byli, pak v ní nejsou, doufám, že aspoň teď se zachovají, jak slíbili předtím, než to odvolali, aby to pak zase slíbili, ale já jsem očekával, že alespoň u vás najdeme zastání a Benešovy dekrety nebudou prolomeny!

Já tajně doufám, a je sranda, že tu mluví opoziční politik, že až do projde touto Sněmovnou a přijde to na Hrad, tak já tajně doufám, že uslyšíme i názor hlavy tohoto státu. A mám obavu, že bude možná shodný i s tím skromným mým.

Měli byste se zamyslet nad tím, co jsem vám zde chtěl říci! A nyní si hlasujte, jak vám káže svědomí a zájmy lidu této země! Já budu proti. (Potlesk zleva.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Faktická poznámka - pan kolega Opálka.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji, paní předsedkyně. Já bych chtěl panu kolegovi Koskubovi, ale i vám všem říci, že ono zas není takový problém stanovit cenu lesa. V roce 1950 proběhla první celostátní inventura vůbec. A na těch pozemcích, které se mají vydat, bylo více než 20 milionů kubíků dřeva. V roce 2010 na stejné výměře, ve stejném lese, je přes 40 milionů kubíků dřeva, čili téměř 20 milionů kubíků přirostlo díky hospodaření, protože hospodaření v českých lesích je vzorové a na světové špičce. Při průměrné ceně dřeva v roce 2012 2 tisíce korun činí tedy těch 20 milionů kubíků přes 40 miliard korun. To je přírůstek, který stát chce věnovat - a musím říci, že bez zdanění, protože při 40procentní dani to je další dar 16 mld. korun. Tolik k ceně lesa. (Potlesk z řad KSČM.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP