(16.20 hodin)
(pokračuje Kádner)

Obávám se, že se špinavým odvoláním Petra Lessyho končí vyšetřování celé řady kauz. Abych byl velmi konkrétní, pak se ptám pana ministra Kubiceho a potažmo vlády této republiky, která tichým mlčením schválila tento jeho hanebný a nečestný krok, jak budou dále vyšetřovány tyto kauzy: Kauza Hora svatého Šebestiána - výstavba mostu. Rovněž bych se chtěl zeptat, zda bude došetřena kauza internetového sázení, kde Policie České republiky šetří možnost páchání trestných činů zneužití pravomoci veřejného činitele a podplácení a přijímání úplatku při povolování internetového sázení. A mohl bych dále pokračovat, ať už kauzou IZIP, kde byly proinvestovány z peněz daňových poplatníků více než 2 miliardy korun, či kauzou silničního obchvatu města Louny, kde mluvíme o investicích ve stovkách miliard, nebo tunel jménem Ostroj Opava v hodnotě více než půl miliardy korun.

Dámy a pánové, zdůrazňuji, že všechny tyto finance jsou z kapes daňových poplatníků, tedy těch, kteří si nás zvolili jako své zákonodárce a dali nám svůj mandát. Bude vyšetřovatelům této kauzy dále beztrestně umožněno prověření všech okolností, aby bylo jasně prokázáno, zda došlo ke spáchání trestného činu? Kde mají občané této země jistotu, že nedojde k manipulaci těchto kauz?

Proto se ptám, pane ministře vnitra: Co bude s výše uvedenými kauzami po odvolání policejního prezidenta České republiky plukovníka Petra Lessyho? Je všeobecně známo, že jste nesdílel stejný názor s policejním prezidentem a nesouhlasil s celou řadou jeho postupů. Jste připraven dát v sázku svou politickou kariéru a zaručit se, že výše uvedené kauzy budou vyšetřeny bez ohledu na jména a postavení obviněných?

Vážená paní předsedkyně, navrhuji zařazení tohoto nového bodu jako první, bude-li již nějaký bod pevně zařazen, tak hned za něj. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano, děkuji. Nyní je přihlášen pan kolega Vít Bárta, prosím. Pokud pan poslanec Vít Bárta není přítomen, prosím pana poslance Radka Johna. Ani on není přítomen. Prosím tedy paní poslankyni Janu Drastichovou.

 

Poslankyně Jana Drastichová: Vážená paní předsedkyně, kolegyně a kolegové, žádám zařazení nového bodu, a to informace ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka, jak bude řešit situace kolem sociálních karet.

Ministerstvo práce a sociálních věcí se pečlivě stará, abychom všichni věděli, co to jsou sKarty a jakému bohulibému účelu mají sloužit. Na co však mnozí zapomínají, je fakt, že tyto karty jsou součástí stejné reformy, v rámci které přešlo od ledna letošního roku vyplácení veškerých státních podpor na Úřady práce. Je zajisté na místě věnovat pozornost také jejímu pokračování.

Podle odborných odhadů ročně proteče přes účty napojené na sociální karty více než 80 miliard korun. Dáte mi jistě zapravdu, že se jedná o obrovskou částku, zajímavou pro každou, a to nejen tuzemskou, banku. Je proto s podivem, že se Ministerstvu práce a sociálních věcí nakonec nepodařilo vyjednat u vítězné České spořitelny náležité smluvní podmínky pro držitele karet, které by tak obrovskému obratu odpovídaly. Navíc sKarty jsou zcela bezpracný zisk, který je navíc automaticky a státem garantovaný. Zdá se, že ministerským úředníkům unikla informace, že již existují banky, které nabízejí principiálně nižší poplatky, než jsou ty výše zmíněné. Takové zvýhodněné podmínky jsou přitom nabízeny i jednotlivým fyzickým osobám operujícím s několika desítkami tisíc korun ročně. Představte si jak skvělé podmínky bylo možné vyjednat pro ministerstvo, které operují s desítkami miliard! Bohužel nestalo se a to buď nikoho z ministerstva netrápí, anebo - a tím jsem si při dnešních poměrech skoro jistá - je to zase jeden z mnoha tunelů, kterými tečou peníze ze státní pokladny. Děsivé je, že v tomto případě se tak děje na úkor těch nejslabších a na státu zcela závislých lidí.

Budete se mi samozřejmě snažit vysvětlovat, že používání platebních karet není povinné. Příjemce dávek si stále může vybrat, jak bude peníze dostávat. Jestliže mu například docházely dávky na bankovní účet a příjemce dávek na tom nechce nic měnit, tak to nahlásí při převzetí karty. Řekněme si však upřímně, kolik z občanů, zvláště pak důchodového věku má dokonalý přehled v systému bankovních poplatků a je schopno posoudit, zda karta poskytovaná Českou spořitelnou je, či není předražená. Uvědomte si, že pro mnohé, ne-li většinu těchto lidí se bude jednat o první karty podobného druhu vůbec.

Národní rada osob se zdravotním postižením se již obrátila na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, aby byla prověřena smlouva mezi Českou spořitelnou a Ministerstvem práce a sociálních věcí. Tato smlouva dle právních specialistů obsahuje právní rozpor v zadávacích podmínkách a uzavřenou smlouvou. Proto žádám ministra Jaromíra Drábka, aby vysvětlil, proč jsou podmínky smlouvy s Českou spořitelnou tak nevýhodné.

Vážená paní předsedkyně, navrhuji zařazení tohoto nového bodu dnes jako druhý pevně zařazený bod po pevně zařazených bodech. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Nyní s přednostním právem paní kolegyně Kateřina Klasnová. Prosím.

 

Poslankyně Kateřina Klasnová: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, budu mít dvě prosby týkající se pořadu 45. schůze.

Nejprve bych prosila o zařazení tisku č. 352. Je jím novela zákona o Nejvyšším kontrolním úřadu ve druhém a třetím čtení, a to jako první bod po pevně zařazených bodech před blokem Volby. Navazuji tak na svůj návrh, který jsem podala již v organizačním výboru a kterému bohužel nebylo vyhověno.

My jsme v červenci zde na půdě Poslanecké sněmovny schválili novelu Ústavy, kterou se rozšířily kontrolní pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu na rozšíření kontroly také na územně samosprávné celky, veřejné instituce a na podniky s majoritním podílem státu či územně samosprávných celků. Účinnost této novely Ústavy byla stanovena 1. ledna 2013. K tomu je ale zapotřebí přijmout novelu zákona o Nejvyšším kontrolním úřadu.

Novelu Ústavy jsme postoupili Senátu, horní komora nicméně v ústavněprávním výboru odložila projednávání novely Ústavy na neurčito s odkazem na to, že nejprve čekají, až jim z Poslanecké sněmovny pošleme onen prováděcí zákon, či chcete-li, zákon o Nejvyšším kontrolním úřadu. Při projednávání na organizačním výboru, kdy jsem se snažila zařadit tento tisk na pořad 45. schůze, jsem slyšela argument ten samý, tedy že my v Poslanecké sněmovně budeme nejprve čekat, co Senát a zda Senát schválí změnu Ústavy. Byla bych velmi nerada, abychom takto vzájemně na sebe čekali a takto vzájemně na sebe čekajíce abychom vůbec neschválili kýžené rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu. Prosím tedy o podporu zařazení tohoto tisku.

Jako další bod, tentokrát nový bod na 45. schůzi, bych prosila zařazení informace premiéra Petra Nečase o řešení situace ve státním podniku Lesy České republiky. Na této schůzi budeme - nebo také nebudeme, to záleží ještě teď na zákulisních jednáních - projednávat tzv. daňový balíček či protischodkový balíček. A tento protischodkový balíček přináší celou řadu opatření a snaží se tak získat peníze do státního rozpočtu. Například zrušení zelené nafty přinese do státního rozpočtu podle odhadů 1,5 miliardy korun, pouhých v uvozovkách 1,5 miliardy. Chtěla bych zdůraznit, že vláda přitom neřeší úniky ze státních podniků, úniky z hospodaření státních fondů, kde často jde o stamiliony až miliardy, a při tom použiji příklad Lesů České republiky. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP