(16.30 hodin)
(pokračuje Klasnová)

Vláda měla podklady k okamžitému řešení situace v Lesích České republiky už 30. ledna 2012. To je den, kdy kontroloři Nejvyššího kontrolního úřadu zveřejnili závěrečnou zprávu ze své kontrolní akce. Cílem kontroly bylo prověřit hospodaření státního podniku s majetkem státu a s poskytnutými peněžními prostředky v období let 2009 a 2010.

Chtěla bych zdůraznit, protože vláda neustále oddaluje projednání tohoto kontrolního závěru NKÚ, že kontrolované osoby, jak Ministerstvo zemědělství, tak Lesy České republiky, se řádně vyjadřovaly v připomínkovém řízení. Je tedy zcela nelogické, proč premiér požádal Ministerstvo zemědělství o vyjádření ke kontrolnímu závěru 6. března. Vnímám to jako zdržovací taktiku. Mezitím se sešel zemědělský výbor, opět vyzval vládu, aby začala řešit kontrolní závěr NKÚ a situaci v Lesích České republiky, a vláda teprve 4. června otevřela tento bod na svém jednání. Kupodivu i tentokrát přerušila jednání o Lesích České republiky, opět ze zcela nesmyslných důvodů, protože požádala, že chce ještě znovu vyjádření Nejvyššího kontrolního úřadu k námitkám ze strany Ministerstva zemědělství a ze strany Lesů České republiky. Říkám, zcela nelogicky, protože řádné připomínkové řízení proběhlo a kontrolní závěr je už výsledkem tohoto dohadování se v uvozovkách mezi Ministerstvem zemědělství, Lesy České republiky a Nejvyšším kontrolním úřadem. Přesto tato věc byla 4. června přerušena a premiér se dušoval nejen po jednání vlády, ale také v odpovědi na moji ústní a následně písemnou interpelaci, že celá věc bude ve vládě projednána na konci srpna. Dnes jsme na začátku září, vláda stále tuto věc neprojednává.

Ráda bych zdůraznila, že nejde o žádné banální věci v případě Lesů České republiky. Jak jsem říkala, jde o úniky, či chcete-li, odklonění stovek milionů, miliard korun z tohoto státního podniku. Z tohoto důvodu také Nejvyšší kontrolní úřad podal dokonce trestní oznámení. Já jsem tak také učinila, ale to, že to podal Nejvyšší kontrolní úřad, považuji pochopitelně za daleko důležitější impuls pro jednání vlády České republiky.

Co tedy zjistil Nejvyšší kontrolní úřad při kontrole Lesů České republiky? Závažná pochybení a porušení zákona, co se týká hospodaření se státními lesy. Porušení zákona se ovšem netýkalo pouze Lesů České republiky, ale také jejich zakladatele, Ministerstva zemědělství, které neplnilo své zákonné povinnosti jako zakladatel a od roku 2004 neprovedlo jedinou kontrolu v Lesích České republiky, nereflektovalo ani výsledky kontroly NKÚ z roku 2003. Výsledky hospodaření kontroloval pouze auditor, který nikdy nebyl schválen dozorčí radou Lesů České republiky, audit účetní uzávěrky byl prováděn bez účinné smlouvy. Konkrétně došlo k porušení zákona o zadávání veřejných zakázek, zákona o účetnictví, zákona o podmínkách zemědělských a lesních pozemků, převodu zemědělských a lesních pozemků z vlastnictví státu na jiné osoby, k porušování povinností při správě cizího majetku, k porušování zákona o státním podniku, dále také k porušování programu scelování pozemků určených k plnění funkce lesa, takzvaný arondační program.

Znovu zdůrazňuji: toto vše znamená úniky, to znamená tunel, kterým proudí stovky milionů, miliard ze státního podniku Lesy České republiky neznámo - či lépe řečeno známo - kam.

Nyní jsme si mohli přečíst alespoň tu část zprávy BIS, která je zveřejněna na stránkách BIS, a také BIS upozorňuje na hospodaření Lesů České republiky, na prorůstání lobbingu, na prorůstání jakýchsi zločineckých organizací do hospodaření Lesů České republiky.

Nově dvě kauzy k hospodaření Lesů České republiky, nepříliš transparentní a podlimitní zakázky, přesto každá za dva miliony korun, na vytvoření etického kodexu a na finanční rozpočtové poradenství, vše firma pana Rittiga.

Já bych chtěla říci, že Věci veřejné volají po personálních změnách v Lesích České republiky už několik dlouhých měsíců. Chceme, aby došlo ke změnám v dozorčí radě, chceme, aby došlo k vyvození zodpovědnosti konkrétních osob. Mám na mysli generálního ředitele Sýkory, ale i dalších. Chceme, aby i touto věcí se konečně vláda začala zabývat, protože pokud se jí nebude zabývat, nemá právo se nazývat protikorupční vládou a nemá ani právo dnes tady v daňovém balíčku požadovat například zrušení zelené nafty či jiná opatření, která přinesou do rozpočtu jisté finanční prostředky, ale přesto vláda toleruje úniky ze státních podniků, jako jsou Lesy České republiky.

Prosím tedy o zařazení bodu Informace premiéra Petra Nečase o řešení situace ve státním podniku Lesy České republiky jako první bod po již pevně zařazených. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Dále pan kolega Vít Bárta. Prosím.

 

Poslanec Vít Bárta: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, dovolte mi požádat o zařazení nového bodu, a to Informace předsedy vlády Petra Nečase k propadu České republiky v mezinárodních žebříčcích konkurenceschopnosti.

Jsem rád, že už pan premiér je zde mezi námi. Chápu, že debata o tom, jestli se bude o daňovém balíčku a církevních restitucích hlasovat dnes večer, nebo zítra ráno, a vznikne tím více tlaku na rebelující poslance ODS či některé jiné, je velmi důležitá. Přesto bych rád pozornost pana premiéra v tuto chvíli upoutal k tématu, které se netýká řekněme vnitřních problémů uvnitř ODS, ale dotýká se České republiky jako takové.

Dámy a pánové, v programovém prohlášení vlády jasně stojí, že si vláda dává za cíl zlepšení postavení České republiky ve srovnání s globální konkurencí. Právě v tomto pro občany jistě velmi citlivém ukazateli se totiž naše země trvale propadá, a to jenom za poslední rok o dvě příčky, na 38. místo, v žebříčku Světového ekonomického fóra a v uznávaném mezinárodním institutu, v International Institut for Management Development, což je významná mezinárodní škola ekonomie se sídlem ve Švýcarsku, dokonce o tři příčky směrem dolů.

Naše vláda nám s dobrou znalostí, jak manipulovat s veřejností, nelže úplně ve všem a tento fakt přiznává i v aktualizovaném plánu plnění svých priorit. Uvádí tento bod jako doposud bod nenaplněný. Samozřejmě ale už neuvádí, jak tento nenaplňovaný bod, který má vláda v programovém prohlášení vlády a který si i koalice v roce 2010 dávala z logiky středopravicové koalice jako velkou prioritu, jaksi pan premiér a tato vláda nemá potřebu veřejnosti sdělit, jakým způsobem chce tento dva roky stále se zhoršující a neutěšený stav změnit.

Já si myslím, že vás nebudu zdržovat obecnými tezemi. Dovolte mi citovat konkrétní parametry Světového ekonomického fóra, jak jsme se v konkrétních parametrech jako Česká republika za poslední dobu umístili.

V míře ochrany soukromých vlastnických práv jsme na 78. místě na světě. Pro vaši představu, na 76. místě se umístili takoví afričtí tygři, jako je stát Uganda nebo Senegal.

V transparentnosti tvorby vládní politiky jsme se umístili na 96. místě. Nutno konstatovat, že hned za námi je tak prosperující země jako Bangladéš.

V efektivitě využití veřejných státních prostředků jsme dokonce na 124. místě na světě, tedy jako poslední stát Evropské unie. Před námi se umístili takoví tygři, jako je Burkina Faso, Mosambik a Kamerun. Pro vaši představu, hned jedno místo za námi je takový tygr, jako je Mongolsko.

Takže pane premiére, bezesporu gratulujeme za to, že pokud příští rok budeme stejně tak padat, jak jsme padali, tak Mongolsko nás předběhne v efektivitě využití veřejných státních prostředků. To si myslím, že je velmi transparentní a jasný ukazatel o tom, jak si Česká republika v mezinárodních žebříčcích stojí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP