(16.10 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Druhá poznámka k tomu, jak situace je absurdní, čili nejenom že si pravice ruší část vlastních reforem, které tady s velkou slávou zaváděla, ale dostala se do pasti vlastních změn daňových zákonů. Jestliže nebude schválen tento návrh zákona, tak od 1. ledna příštího roku tady platí sjednocená sazba daně z přidané hodnoty, která je, tuším, ve výši 17,5 %, což ale je sazba, kterou prosadila tatáž vládní koalice. Tatáž vládní koalice, vláda Petra Nečase, se dohodla, tehdy se dohodly koaliční strany, myslím, že to byla koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných - to je skoro stejná koalice, jako je dnes, protože stranu LIDEM nikdo nevolil, čili tu já nepočítám do vládní koalice - ale tehdy se koalice dohodla, tato vláda Petra Nečase se dohodla, že zavede jednu sazbu DPH, která bude platit od 1. ledna příštího roku. A skoro stejná koalice, ale úplně tentýž ministr financí a tentýž premiér, tady navrhuje další daňovou reformu, která přichází velmi rychle po té první, a už to není jedna sazba 17,5 %, ale jsou to dvě sazby 15 % a 21 %. To znamená, že to je návrh, který jde zase úplně jiným směrem. Já se osobně domnívám, že to je lepší směr než jedna sazba, ale v každém případě je to špatně, protože je to další zvyšování daně z přidané hodnoty.

Velmi krátce po sobě tady tedy stejná vláda udělá dva kroky v daňové politice, které jdou proti sobě. A docela absurdně se teď Nečasova vláda snaží změnit DPH, kterou prosadila v této Sněmovně Nečasova vláda.

My jsme jako sociální demokraté pro 17,5 % nehlasovali, možná si vzpomenete na naše obstrukce, které jsme tady v Poslanecké sněmovně dělali, když jste balíček, těch 17,5 %, proti nám prosazovali velmi odhodlaně jako vládní koalice. Otázka je, jestli vaše energie tehdy, kterou jste tady nasadili, abyste nás přehlasovali při zvyšování DPH na 17,5 %, nebyla zbytečná, dámy a pánové, protože vy jste tady bojovali za sjednocení DPH, které platí od 1. ledna příštího roku, a teď tady s úplně stejným odhodláním, no ne se stejným, s trošku menším, bojujete za to, aby se tato sazba zase změnila a bylo to 15 % a 21 %.

My to možná tak nebereme, protože jsme přece jenom trošku zajatci tohoto prostředí v Poslanecké sněmovně, vnímáme to z hlediska profese poslanců a poslankyň. Ale představte si, že o tom přemýšlejí občané, kteří nejsou přímo angažováni v politice, že o tom přemýšlejí lidé, kteří neznají naše procedury. A teď si to přečtou a říkají si: Proboha, kdo to vede tuto zemi? Má vláda vůbec jasnou představu, kam bychom měli směřovat? Má nějakou strategii? Je tady nějaká dlouhodobá daňová politika? To přece není možné, aby jeden rok se prosazoval takový systém daní a druhý rok se prosazoval systém, který je zase výrazným způsobem odlišnější!

Já si myslím, že lidé nad tím kroutí hlavou, nejenom opozice, ale myslím, že občané nad tím kroutí hlavou, co všechno je v naší zemi možné. Ale i taková věc je v naší zemi možná. Tentýž ministr financí, který tady plamenně prosazoval sjednocenou sazbu daně z přidané hodnoty, tentýž ministr financí tady dneska navrhuje, aby se DPH zvedla ze 14 % na 15 % a z 20 % na 21 %. Absurdní situace, ale myslím si, že to ilustruje stav, ve kterém se vládnutí v České republice v posledních letech ocitlo.

V pořadí třetí poznámka. Ačkoliv lidé nestíhají sledovat pohyby daňových sazeb, myslím si, že vnímají zdražování, ke kterému v minulých letech došlo. Lidé prostě posuzují svoji životní situaci podle toho, kolik jim zbude z výplaty na konci měsíce nebo kolik jim zbude z důchodu na konci měsíce. To je prostě kritérium, podle kterého lidé hodnotí svoji životní a sociální situaci a hodnotí také své možnosti, jestli si prostě dokážou našetřit na dovolenou, jestli najdou nějaké peníze pro svoje děti nebo pro svoje vnoučata. Když se lidé podívají na to, jak se vyvíjejí jejich peněženky v posledních letech, tak situace se zhoršuje. A k tomuto zhoršování přispělo i zvyšování daně z přidané hodnoty.

Opět připomínám jednoduchou skutečnost. Když šli lidé v roce 2006, když si šel občan nakoupit potraviny nebo léky, tak zaplatil v roce 2006 státu daň ve výši 5 %. V roce 2006 platila daň z přidané hodnoty ve výši 5 %. Když půjde příští rok a prosadí se tento návrh, tak z každého nákupu potravin odvede státu daň ve výši 15 %! Během šesti let se ztrojnásobila sazba daně z přidané hodnoty. Ztrojnásobila se DPH na věci běžné spotřeby, na léky, potraviny, na dodávky tepla, na pořízení bydlení, na jízdenky v městské hromadné dopravě, když chcete jít do kina, tak platíte třikrát větší daň, než jste platili před šesti lety. To je výrazný nárůst.

Ale já se ptám: Zvedly se třikrát důchody? Samozřejmě se nezvedly třikrát důchody. Zvedly se třikrát platy za šest let? Nezvedly se třikrát platy. Lidé to pocítili na své peněžence, a vaše tendence zvyšování DPH, vaše tendence zdražování přispěla k ekonomické krizi, ve které se v tuto chvíli nacházíme. Máme prostě slabou poptávkovou stranu ekonomiky, spotřeba domácností slábne, lidé neutrácejí peníze, ekonomika se zastavuje. A nepermanentní zvyšování DPH v minulých letech k tomu výrazným způsobem přispělo. Čili na jedné straně 5 % DPH v roce 2006, na druhé straně 15 % DPH v roce 2013.

A představte si, že tohle všechno, tohle obrovské zvyšování daně z přidané hodnoty na potraviny a léky, se odehrálo během vlády, která v každých volbách občanům tvrdí, že nechce zvyšovat daně, nebo že nebude zvyšovat daně. Opět: Co si o tom mají lidé myslet, lidé, kteří vám uvěřili, že nebudete zvyšovat daně? Co si mají myslet o téhle politice a o tom, co se odehrálo ve zdaňování potravin a léků v oblasti daně z přidané hodnoty? Další podvod na voličích, další ostuda.

Já už nebudu dál mluvit. Chtěl jsem zvýraznit tři aspekty, které mi připadají absurdní, které mi připadají smutné a které v každém případě dokládají absolutní nekoncepčnost vládní daňové a hospodářské politiky. A důsledkem je tento balíček.

Chci jasně říci, že my jako sociální demokraté pro tento balíček hlasovat nebudeme, budeme hlasovat proti němu. Pokud ho vláda předloží ve stejné podobě znovu, pokud dnes tady neprojde a vláda ho předloží ve stejné podobě znovu, tak tady pro něj znovu nebudeme hlasovat a určitě budeme proti tomuto balíčku hlasovat i v Senátu, pokud by se ještě někdy ocitl v Senátu. Čili v každém případě chci ujistit, že uděláme všechno pro to, aby vládní koalice pro schválení tohoto balíčku potřebovala alespoň 101 hlasů tady v Poslanecké sněmovně.

Děkuji. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Další přednostní právo a vystoupení - Kateřina Klasnová. Prosím.

 

Poslankyně Kateřina Klasnová: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já nemám ráda, když na půdě Sněmovny jsou vždycky takové kohoutí zápasy a různě se vzájemně špičkujeme, kdo způsobil větší katastrofu v České republice. Bohužel mi nedá, než zareagovat na slova svého kolegy, svého předřečníka pana Sobotky, který tady zdůrazňoval, že Věci veřejné způsobily nějakou katastrofu ve vládě, když neprosadily to, aby DPH vypadalo nějakým jiným způsobem.

Já bych ráda připomněla všem voličům i sociální demokracie, aby si dali do Googlu jméno "Bohuslav Sobotka - ministr financí" a na Wikipedii vám první vypadne, že to je celkem rekordman, když v době svého působení na postu ministra financí způsobil schodky státního rozpočtu ve výši 406 miliard korun a v důsledku čehož se státní dluh více než zdvojnásobil. To jenom pro začátek. A já také potom ráda uvedu, jak to vlastně bylo s Věcmi veřejnými a s DPH.

Nicméně věcně. Českou republiku čeká mimořádně klíčové hlasování, dokonce hlasování, které je klíčovější a dramatičtější, než jsme všichni očekávali, kvůli situaci v Občanské demokratické straně. My se nicméně budeme rozhodovat, jestli přehlasujeme senátní veto v zákonu o změně daňových, pojistných a dalších zákonů v souvislosti se snižováním schodků veřejných rozpočtů, jednoduše tedy k daňovému balíčku.

A teď k tomu, co Věci veřejné, když byly ve vládním kabinetu. My jsme prosadili v rámci daňového balíčku progresivní zdanění, které se v tomto balíčku, který se také občas nazývá ne daňový, ale konsolidační, tak podobně se to progresivní zdanění halí do takového cudného názvu solidární daň. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP