(12.50 hodin)
(pokračuje Nenutil)

Zarážející je i ustanovení § 94 a 104. Nebudu to dopodrobna citovat. Podstatou je, že v těchto bodech se zrušují ustanovení o dohledu České národní banky nad nedovoleným podnikáním v oblasti penzijního připojištění, které by mělo být pro fyzické osoby nepodnikající přestupkem a pro fyzické osoby podnikající a právnické osoby správním deliktem, aniž by bylo stanoveno, jaký jiný orgán by měl mít dohled v těchto případech, a aniž by se dalo orgánu oprávnění věc pokutovat. (V sále je hluk.)

Paní poslankyně, páni poslanci, mluvím naprosto věcně, konkrétně k jednotlivým ustanovením a způsobu zpracování návrhu tohoto zákona. I toto byl důvod, proč Senát návrh tohoto zákona zamítl. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu senátorovi. Zeptám se, zda se chce ještě někdo přihlásit do rozpravy. Nehlásí se nikdo. Rozpravu tedy končím.

Budeme nyní hlasovat podle § 97 odst. 3 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí následující usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců, tedy souhlasu 101 poslance. Prosím o příslušné nastavení kvora. Již se tak stalo. Zároveň je zde žádost o odhlášení všech, čili vás znovu přihlašuji.

 

Návrh usnesení zní takto: "Poslanecká sněmovna schvaluje návrh zákona o pojistném na důchodové spoření, podle sněmovního tisku 692/3."

Zahajuji hlasování pořadové číslo 55. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti návrhu?

V hlasování pořadové číslo 55 přítomno 184, pro 103, proti 80. Konstatuji tedy, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Tím jsme projednali bod 7, sněmovní tisk 692/3. Budeme se věnovat bodu následujícímu.

 

Zahajuji projednávání bodu

 

8.
Návrh zákona o změně zákonů v souvislosti
s přijetím zákona o pojistném na důchodové spoření
/sněmovní tisk 693/3/ - zamítnutý Senátem

Usnesení, jímž Senát zamítl tento návrh zákona, jsme obdrželi jako sněmovní tisk 693/4. Pan senátor Miroslav Nenutil zůstává mezi námi. Ale ještě než požádám navrhovatele k usnesení Senátu, o slovo se hlásí pan kolega Tomáš Úlehla.

 

Poslanec Tomáš Úlehla: Dobré poledne, dámy a pánové. Já jsem teď byl dotázán panem redaktorem, proč jsem hlasoval proti vydání pana doktora Ratha, což jsem netušil, než mi ukázal sjetinu. Takže bych to chtěl pro stenozáznam opravit, že jsem hlasoval pro vydání, aby v tom bylo jasno. Samozřejmě nezpochybňuji hlasování, protože spravedlivého výsledku hlasování bylo i tak dosaženo. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní tedy prosím, aby se za navrhovatele k usnesení Senátu o zamítnutí tohoto návrhu vyjádřil pan ministr financí Miroslav Kalousek. Prosím, pane ministře. (V sále je hluk!)

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Dámy a pánové, tak poměrně zásadní systémová změna se samozřejmě promítá do celé řady souvisejících zákonů, které je v případě schválení předcházející předlohy potřeba upravit do souladu. Prosím tedy o schválení i novel souvisejících zákonů.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi. Zeptám se, zda se chce vyjádřit zpravodajka rozpočtového výboru paní poslankyně Helena Langšádlová k usnesení Senátu. Není tomu tak.

Otevírám tedy rozpravu a ptám se, kdo se hlásí do této rozpravy k tomuto bodu. Pan senátor Nenutil. Prosím.

 

Senátor Miroslav Nenutil: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Moje vystoupení je vyloženě formální, protože jak jsem avizoval v předcházejícím, pokud jste se rozhodli pro schválení předcházejícího zákona, jiná cesta není v tomto případě možná a veškeré mé další připomínky by byly zbytečné. I tak vám děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Dále se hlásí pan kolega Braný. Prosím.

 

Poslanec Petr Braný: Děkuji za slovo. Budu velmi stručný.

Za prvé zareaguji na pana senátora - jiná cesta není možná. Když to nepřijmeme, tak to bude velmi složité, ale když to přijmeme, tento tisk, který vlastně má realizovat to, co jsme v předchozím schválili, někteří, já tedy ne, tak to bude také složité. A povím stručně v čem.

Tady se pořád hovoří o tom, že levicový Senát něco nechce, a je to logické, a teď se tomu dávají různé argumenty, většinou víc ideové než konkrétní, myslím té diskusi zprava, ale já jsem se díval na stanoviska, a ty snad nikdo nebude podezřívat z vysoké levicovosti, k těmto dvěma materiálům v dubnu, které přijala Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů České republiky. Je to asi pět vět, tak krátkou pozornost. Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů České republiky konstatovala, že nesouhlasí se záměrem na zavedení druhého pilíře důchodového systému. To máme mimochodem už za sebou. Požaduje stabilizaci prvního pilíře a stávajícího třetího pilíře, a to upravit tak, aby splňoval doplňkovou funkci dalšího zdroje příjmů ve stáří.

A teď k tomuto tisku, o kterém jednáme. Přes tento nesouhlas byl koncem roku 2011 přijat zákon umožňující opt-out od roku 2013, který však předpokládali, že do téhož roku bude fungovat systém jednotného inkasního místa. Účinnost zákona č. 458/2011 Sb., jednotné inkasní místo, však byla posunuta na rok 2015. Tento nesoulad v účinnosti, který by znemožňoval výběr pojistného na důchodové spoření a jeho správu, má řešit předložený materiál, jehož účinnost je od roku 2013. Tato navrhovaná úprava přináší celou řadu nových administrativních povinností všech zúčastněných - poplatníka, zaměstnavatele, všech plátců České správy sociálního zabezpečení i finanční správy jako správce pojistného na důchodovém spoření -, které budou mít bezesporu dopad i do výdajů například úpravy softwaru a podobně.

Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů České republiky z těchto důvodů zásadně nesouhlasí s termínem účinnosti navrhované úpravy od 1. 1. 2013 a požaduje posunutí účinnosti zákonů upravujících oblast důchodového spoření tak, aby jejich účinnost byla v souladu s termínem spuštění jednotného inkasního místa. Jednoduše řešeno, upozorňuji na to, že i když takto někteří budou dneska odcházet na víkend s dobrým pocitem dobře vykonané práce, tak bude před námi velký problém, slovy této konfederace, jak to zvládnou na patřičných úřadech. Já věřím, že pan ministr práce a sociálních věcí již k tomu určitě vydal patřičné opatření a že to zase nebudou vánoční a novoroční svátky, které budou trávit zaměstnanci, což by mě trápilo ještě nejméně, přesčasovými hodinami, nebo jak tomuto oni říkají, brigádám kapitalistické práce, ale že zase nastane zmatek, a tato norma není dobře připravena i ve smyslu realizace, a teď odhlížím od toho, jaké dávám znaménko tomuto výbornému nápadu, který tady schvalujeme.

Takže ještě jednou, jestli i pan ministr Drábek by k tomu řekl, jestli on vidí ty problémy posunutí jednotného inkasního místa a připravenosti na to, zejména jeho úřadu, ale ono se to týká i dalších, na realizaci toho, co předpokládám asi dnes vládní koalice protlačí. Děkuji za případnou odpověď panu ministrovi, popřípadě jinému členovi vlády, tím myslím samozřejmě ministra financí. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, pane poslanče. Ptám se, zda se ještě někdo hlásí do rozpravy. Ale nevidím žádnou takovou přihlášku, proto rozpravu končím.

Přistoupíme k hlasování podle § 97 odst. 3 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí následujícího usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců, tedy souhlasu 101 poslance. Příslušné kvorum je již nastaveno.

Návrh usnesení zní takto: "Poslanecká sněmovna schvaluje návrh zákona o změně zákonů v souvislosti s přijetím zákona o pojistném na důchodové spoření, podle sněmovního tisku 693/3."

 

Před hlasováním je zde ještě žádost o odhlášení, tedy vás všechny odhlašuji. Prosím, přihlaste se znovu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP