(14.40 hodin)
(pokračuje Babák)

V této souvislosti je zarážející, proč ministr financí navrhuje v zákoně o státním rozpočtu pro rok 2013 vyvedení z českých lesů pouhé čtyři miliardy korun, když je dostupně známo, že na účtech českých lesů je více než 12 mld. korun. Jen pro přiblížení, z celého zvýšení daně z přidané hodnoty, které navrhuje vláda, což je nějakých 16 mld., ale to zdůrazňuji, že je pouhé zbožné přání vlády, je těch 12 mld. poměrně dost zásadní částka.

Žádáme proto tímto i vládu, aby po schválení tohoto zákona vyvedla z Lesů České republiky plných 12 mld. korun a nezatěžovala místo toho občany České republiky dalšími zbytečnými daněmi. Dopad tohoto zákona je tak typický pro tuto vládu. Myšlenka je dobrá, bohužel ji realizuje ministr financí.

Takže to by byl další bod. A poslední bod, který -

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pane poslanče, je to tedy sněmovní tisk 777, bod č. 56. Žádáte, aby to byl první bod v bloku prvních čtení. Jenom vás upozorním, že paní poslankyně Klasnová navrhovala také první bod do bloku prvních čtení, čili bylo by to po již pevně zařazených bodech, pokud to hlasování k tomu tak dospěje. Rozumíme si? Takže můžete pokračovat.

 

Poslanec Michal Babák: Po již pevně zařazených. A posledním bodem, který tady mám, je bod číslo 676, a to sněmovní tisk č. 35, kdy požaduji vyřazení tohoto bodu. Je to novela zákona o stavebním spoření. Zjednodušeně pouze řeknu, že požaduji vyřazení tohoto bodu proto, že de facto likviduje tato novela zákona o stavebním spoření stavební spořitelny, tudíž si myslím, že je potřeba na tuto otázku se více zamyslet, a proto bych rád tuto novelu zákona o stavebním spoření vyřadil z pořadu schůze číslo 46.

Myslím, že jsem nic nezapomněl, a děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Teď s přednostním právem byl pan kolega Tejc, po něm pan kolega John, prosím.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně a kolegové, já jsem chtěl krátce reagovat na pana poslance Babáka, neboť se dotkl mých kolegů, kteří byli účastni či se účastnili jednání rozpočtového výboru. Ale vím, že tak nemohu učinit, protože musím navrhnout bod, a proto bych si dovolil tento bod navrhnout. Ten bod by měl mít název Ztráta paměti poslance Babáka. (Potlesk poslanců ČSSD.)

Chtěl bych panu poslanci Babákovi připomenout, jak to bylo s daní z přidané hodnoty. Když odcházela sociální demokracie z vlády, tak ona snížená sazba DPH na potraviny byla 5 %. My jako sociální demokraté jsme ani jednou tady v této Poslanecké sněmovně nehlasovali pro její zvýšení. Nebyla to sociální demokracie, která hlasovala pro zvýšení této daně na 14 %, nebyla to sociální demokracie, která hlasovala pro zvýšení této daně od 1. ledna 2013 na 17,5 %. Ten, kdo pro to hlasoval, byli koaliční poslanci. Tehdy součástí koalice byla strana Věci veřejné, tedy i pan poslanec Babák. Pokud tedy někdo dnes chce něco napravovat - a já jsem pro, ať to napravíme , já jsem pro, ať uděláme všechno pro to, ať sazba DPH buď klesne, nebo zůstane na současné úrovni -, tak to musí být ten, který také přiznal svou chybu. Sociální demokracie tuto chybu neučinila, tudíž ji nemusí přiznávat. Musím říct, že mě opravdu překvapuje, s jakou vehemencí tady je schopen o této věci hovořit pan poslanec Babák.

Vážený pane poslanče Babáku prostřednictvím paní předsedající - z tohoto skutečně se nevykecáte, ani kdybyste byl čaroděj. A to nejste. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pane poslanče, musím se vás zeptat, zda návrh byl míněn tak, že o něm budeme hlasovat.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Ano, byl míněn tak, abychom o něm mohli hlasovat. A protože je potřeba podle mého názoru si paměť osvěžit co nejdříve, tak bych doporučoval, aby byl zařazen dnes po pevně zařazených bodech, je-li to možné. Děkuji. (Smích poslanců ČSSD.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano. Dále s přednostním právem pan kolega Radek John.

 

Poslanec Radek John: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, zde přítomná vládo, předstupuji s požadavkem na zařazení bodu o informaci premiéra Nečase ve věci zcela bezprecedentního způsobu odvolání policejního prezidenta Petra Lessyho.

Katastrofa s jedovatým metanolem je obrovským neštěstím, které bohužel zakrývá jiné kauzy, které je třeba sledovat a které ukazují, jak tady vládne koalice, a které nemáme nechat jen tak. Považujeme za velmi důležité upozornit na to, jakým způsobem stávající vládní koalice likviduje nepohodlné státní úředníky.

Nedosti na tom, že není zvolen do nějakých orgánů ten, který si dovolí kritizovat na blogu vládu nebo koalici nebo premiéra Nečase nebo pana Kalouska. To, co se stalo s prezidentem Lessym, je neuvěřitelné. Byl obviněn ze spáchání trestného činu 29. srpna. Jeho likvidace byla ušita horkou jehlou, realizována ve spěchu a byla provázena neuvěřitelnou řadou fatálních pochybení jak v trestním řízení, tak v řízení o propuštění ze služebního poměru. A já vaší pozornosti doporučuji, čeho všeho se koalice dopustila.

O připravované likvidaci Lessyho věděli dopředu nejenom lidé z GIBS, ale také policisté, kteří jej měli nahradit, a především politici koaličních stran. Protiprávně jmenovaný policejní prezident Červíček a minimálně jeden z jeho nových náměstků věděli o způsobu a časování likvidace Lessyho už týden před samotnou realizací. Lidé z okolí Karolíny Peake o ní věděli dva dny dopředu. A premiéra o věci informoval osobně Ivan Bílek v den, kdy byla původně realizace naplánována. Ten puč měl nastat v úterý 28. 8. Petr Nečas se posléze vyhýbal odpovědi na dotazy médií, zda byl o plánované akci informován dopředu. Když potom vyšlo na povrch, že návštěva ředitele GIBS Ivana Bílka na Úřadu vlády byla den předtím, začaly vyplýval školácké chyby, kterých se pracovníci GIBS a Ministerstva vnitra dopustili, přestal se premiér pro jistotu k celé věci vyjadřovat a teď jistě je rád, že se řeší kauza metanol a že už se nikdo neptá. A to je strašné!

Svému okolí pak začal sděloval premiér Nečas podle mých informací nesmyslné informace o tom, že byl postaven Ivanem Bílkem před hotovou věc. Že se s ním sice sešel, ale o věci nerozhodoval. Všichni, kdo znáte Ivana Bílka, velmi dobře víte, že by si nikdy nedovolil premiérovi něco oznámit jako hotovou věc. Je jednoznačné, že si ředitel GIBS šel k Petru Nečasovi pro souhlas s celou podivnou akcí, a alibismus premiéra z něj vinu rozhodně nesmyje.

Následovala ale absolutně zfušovaná akce, která v právním státě nemá obdoby. Stíhání bylo postaveno na vykonstruovaném svědectví bývalé tiskové mluvčí, která byla propuštěna krátce předtím, takže si najednou vzpomněla - a je zcela jasné, že může jít o mstu. Je třeba říci, že rok předtím, když se to vyšetřovalo, tak si tisková mluvčí vůbec na nic nevzpomněla, vůbec o ničem nevěděla. Teprve když byla propuštěna, došlo k náhlému zázračnému prozření o rok později. Zajímavé je, že odvolání ze služebního místa najednou způsobuje zázračné nabytí paměti.

Vyvrácení lživých obvinění policejní tiskové mluvčí bylo pro Petra Lessyho velmi jednoduché, protože v daný den byl 400 kilometrů odtud, tedy nemohl spáchat to, co mu bylo kladeno za vinu. Byl v nemocnici u syna, který po těžké autonehodě byl hospitalizován. A opravdu asi neměl myšlenky na takové parádičky, jaké jsou mu kladeny za vinu. Kubice mimochodem podepsal jeho dovolenou, takže jako ministr musel vědět, že v ten den se nemohl stát trestný čin, tudíž měl okamžitě věc rozporovat, prošetřit, upozornit, že obvinění bylo nesmyslné, protože sám dal Petru Lessymu dovolenou a umožnil, aby trestný čin nemohl být spáchán, když byl pan prezident v Moravskoslezském kraji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP