(10.50 hodin)
(pokračuje Váňa)

Pane premiére, lidé už odmítají býti loutkami v rukách mocných. Lidé už nechtějí býti řadovými pěšáky na šachovnici privilegovaných. Obecně ve světě selhala ideologie pravicové politiky. Neoliberální ekonomické vidění světa je ve smrtelné křeči. Ve smrtelné křeči! Slovensko je toho hmatatelným důkazem. Hlavním cílem pravice je, byla a zůstane nesmyslná privatizace, privatizace státní moci, důsledná, skrytá demontáž státu jako takového. Demontáž jeho dílčích agend ze strany pravice je dlouhodobě připravovaný zločin. Je to mnohasetmiliardový výhodný kšeft a byznys pro privátní sektor. Je to likvidace sociálního státu jako takového, je to likvidace služeb, které dříve poskytoval stát občanům bezúplatně v daleko vyšší kvalitě. Dnes honosně hovoříme o out-sourcingu státní moci, převedení státní moci na soukromé firmy. To je výsledek, pane nepřítomný premiére, vašeho vládnutí.

Zdevastovali jste podnikatelskou sféru. Došlo k propadu ekonomiky, k celkové stagnaci a k nárůstu veřejného zadlužení. Roste inflace, propadají se reálné mzdy, roste nezaměstnanost, zadluženost státu se vystupňovala na 41 % hrubého domácího produktu. Nezvyšujete minimální mzdu, stagnujete důchody starobním důchodcům, zhoršuje se právní ochrana zaměstnanců. Dochází ke krácení dávek, ke krácení dávek pro sociálně potřebné, zdravotně hendikepované, krátí se dávky lidem bez práce, krátí se dávky lidem v hmotné nouzi. Výrazně se zhoršuje životní situace drtivé většiny lidí. Pane premiére, kupř. 39letý elektrikář nabízel k prodeji svoji ledvinu, aby zachránil svojí pětičlenné rodině střechu nad hlavou. To je pravda, to není žert. Do neúnosné dluhové pasti se dostal neočekávaně při neúspěchu ve svém podnikání.

Vaše vláda útočí na peněženky občanů. Třese se na to, až bude dál a dál drancovat peněženky obyčejných lidí. V tomto roce škrtáte 25 mld., v příštím roce budete škrtat 42 mld. a v tom dalším roce 2014 už se třepete, jak seškrtáte lidem 84 mld. Zkrátka šetříte na lidech, šetříte na těch, kteří si to nezaslouží, kteří krizi nezavinili. Letos rušíte porodné, rušíte poplatky na bydlení, zmrazujete důchody. Příští rok zvýšíte sazbu daně z přidané hodnoty, všechny položky budou až na drobné výjimky v jedné sazbě. Zvýšíte sazby srážkové daně a zrušíte zelené sazby, zdvojnásobíte sazby elektřiny. V roce 2014 se třepete na to, až zavedete spotřební daň na víno, zrušíte osvobození zdanění zemního plynu pro vytápění, zavedete uhlíkové daně, zvýšíte daň z příjmů a jste dál připraveni se mstít na těch nejchudších.

Prostě vy jste absolutně ignorovali investice. Investice jako by neměly cenu, jako by neměly hodnotu. Vy jste zcela udusili veškerou investiční výstavbu a prakticky kdo tady byl trošku políben stavebnictvím, ten jako by se pro tuto vládu stal zločincem. A tak naše ekonomika je totálně podinvestovaná. Dříve každá rozumná vláda věděla, že růst ekonomiky byl tažen investicemi. Vy zoufale škrtáte spotřebu, až se proškrtáte do své vlastní neexistence. 40 % občanů je smířeno s tím, že už dnes žije od mzdy ke mzdě čili od výplaty k výplatě. Pouze 13 % občanů říká, že ještě má nějakou rezervu, 10 % občanů tvrdí, že už nezvládne naprosto splácet půjčky a hypotéky. A vy, pane premiére, říkáte, že lidé si žijí nad poměry. Ale to je v režimu výroku podle sebe soudím tebe.

Vážený pane premiére zde nepřítomný, znovu musím opakovat, prosím, nesouhlasím s vaší písemnou odpovědí, protože z té je patrné, že si vážně neuvědomujete, že vaše vláda je vládou nespravedlivou, že vaše vláda nepracuje pro většinu lidí, že vaše vláda je v zajetí a v žoldu těch nejbohatších. Pane premiére, příště se těším na to, že budete chodit do práce. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Stále probíhá rozprava k této písemné interpelaci pana poslance Váni. Já se dívám, jestli se do té rozpravy někdo nehlásí. Pan poslanec Váňa tedy přednesl svůj nesouhlas s odpovědí pana premiéra i přesto, že premiér je omluven z dnešního jednání Sněmovny. Já jen připomenu, že my jsme přerušili tu předešlou interpelaci pana poslance Váni a vzhledem k tomu, že v této chvíli je tady již poslanců dostatek, tak já bych, jestli dovolíte, to učinil popořádku. Nejdřív bych přerušil projednávání této interpelace a vrátil bych se k té první interpelaci.

V této chvíli tedy přerušuji tuto interpelaci a vracím se k té první interpelaci, kterou byla ta první interpelace pana poslance Váni, která se týkala otázky, v jakém stavu je naše společnost v důsledku vládnutí této koaliční vlády. Připomínám, že pan poslanec Váňa v té minulé interpelaci už vyslovil nesouhlas. Je tu žádost vás odhlásit. Odhlašuji vás všechny, prosím, abyste se přihlásili.

 

Budeme hlasovat k tomu prvnímu návrhu usnesení pana poslance Miroslava Váni, kdy navrhoval, aby Sněmovna vyjádřila nesouhlas s odpovědí premiéra Petra Nečase. Takže to hlasujeme nyní.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout toto usnesení navržené panem poslancem, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 75, přihlášeno je 106, pro hlasovalo 54, proti 50, takže to usnesení bylo přijato.

 

A teď pan poslanec Váňa, pokud se nepletu, i v té druhé navrhl usnesení nesouhlasné, nesouhlas s odpovědí pana premiéra.Takže budeme hlasovat... Vracíme se do toho druhého bodu a budeme hlasovat to druhé usnesení navržené poslancem Váňou. Takže druhé usnesení.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout usnesení, které navrhl pan poslanec Váňa k odpovědi pana premiéra? Teď může stisknout tlačítko a zvednout ruku, kdo souhlasí s tím usnesením, a taky kdo je proti. To je ta druhá možnost, která tady je pro poslance.

Hlasování má pořadové číslo 76, přihlášeno je 112, pro hlasovalo 55, proti 51. Toto druhé usnesení přijato nebylo.

 

Tím můžeme vlastně ukončit projednávání těchto dvou písemných interpelací, které jsme stihli projednat v bodě 149 - Písemné interpelace. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP