(14.50 hodin)
(pokračuje John)

Kdybychom vrátili tento zákon do druhého čtení, tak je možné legislativně věc ošetřit, to znamená udělat kolek ceninou, zavést placení spotřební daně už rovnou na kolku, zarazit prostě možnost, že za měsíc bude vláda vyhlašovat další prohibici, protože na nových kolcích - nové kolky budou na lahvích s pančovaným alkoholem, opět. To je bod jedna.

Bod dvě. Vláda slibuje zvýšení spotřební daně z metanolu, což je velmi rozumné opatření, a je třeba znevýhodnit tuto šílenou metodu pančování alkoholu. A to všechno můžeme udělat, pokud vrátíme tento zákon do druhého čtení a již na příští schůzi potom může proběhnout druhé a třetí čtení, takže ve Sbírce zákonů může ta legislativní obrana proti lihové mafii, která, znovu opakuji, není zničena, tak již na podzim může být legislativa hotová.

Takže proto navrhuji opakování druhého čtení a dopracování těchto návrhů, které by skutečně zničilo, nebo pomohlo ničit, lihovou mafii. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano. Je to návrh, o kterém budeme hlasovat po skončení rozpravy. Ještě je zde přihláška pana ministra. Faktická poznámka pan kolega Bárta po panu ministrovi. Pak ještě pan kolega Šťastný. Pane ministře, prosím.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Pane předsedo Radku Johne, ve vší úctě a sympatiích, tohle prostě není pořad Na vlastní oči. Tohle je seriózní debata o legislativní předloze, která je především a prvořadě naplněním našich závazků vůči evropské směrnici, kde jsme si vyjednali, že tu spotřební daň navýšíme ve dvou krocích, nikoli v jednom. Tohle je ten druhý nezbytný krok a musíme ho zvládnout.

Vaše představy o kolcích, vaše povrchní představy o lihové mafii, vaše novinářské představy o něčem, co si zaslouží svoji hlubokou technickou diskusi a rozhodnutí, prosím, nechť je na základě jednání expertního týmu seriózní předlohou k řešení problému, který tady zjevně existuje. Ale neohřívejte si tady polívku na evropských normách. Jsem hluboce přesvědčen, že vůbec nevíte, o čem mluvíte.

Když řeknete, že jste zaslechl, že by měla být navýšena spotřební daň z metanolu, dovolte, abych vás informoval, že nemůže být navýšena, protože tam žádná není. Takže když něco není, tak to nemůže být navýšeno. Kriste pane, přečtěte si aspoň někdy něco o tom problému, o kterém tady naprosto bezuzdně plkáte!

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Faktická poznámka pan kolega Bárta, poté s řádnou přihláškou pan kolega Boris Šťastný.

 

Poslanec Vít Bárta: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, slyšeli jste bigotního katolíka, jak tady ve sněmovně řekl Kriste pane. Myslím si, že by pan ministr Kalousek měl respektovat alespoň základní ideové rámce své konzervativní strany.

Zároveň mě velmi fascinuje to, jak na vlastní oči tady někdo viděl nebo neviděl. Myslím si, že kdyby pan ministr financí na vlastní oči viděl tu tragédii, kterou způsobil mj. tím, že ministr vnitra Radek John na konkrétní věci v oblasti daní a především v souvislosti s tím, aby se zavedla možnost policie odposlouchávat přesně v té oblasti, kterou nyní policie vyšetřuje, přesně v té souvislosti s lihovou aférou, tak by tato situace nenastala. Přál bych panu ministrovi financí na vlastní oči, aby si připomenul zápisy z jednání vlády, přesně k tomuto tématu.

Kriste pane, pane ministře!

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Řádná přihláška pan kolega Šťastný. Pan ministr přednostní právo samozřejmě. Prosím.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Jenom zdvořilou poznámku. Nebudu tak emotivně křičet, jako můj předřečník. Jenom když byl vzpomenut ministr vnitra Radek John, tak bych rád podotkl něco, co všichni víme, možná je dobré si to připomenout. Ministr vnitra Radek John na tom Ministerstvu vnitra s bídou trefil na toaletu. Ministerstvo tam řídil můj předřečník, a proto to taky teď tak vypadá.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan kolega Šťastný. S přednostním právem chcete vystoupit? Takže s přednostním právem pan poslanec Radek John.

 

Poslanec Radek John: To je taková sprosťárna, jako kdybych řekl, že pan Kalousek se s bídou trefí do toalety! A podle vašich mozkových výkonů to tak vypadá!

Já bych ráda panu ministru Kalouskovi, který mi tady říká, že bych si měl něco přečíst, řekl, že si měl před osmi lety přečíst, co jsme psali o lihové mafii! Nebylo by došlo k počtu mrtvých, ke kterému došlo! My jsme měli rozhovory s těmi, kteří savem denaturují líh a kteří distribuují tu věc, v roce 2008. Kdyby si pan ministr byl přečetl toto, mohla být dávno legislativní opatření a neměl by dneska na svědomí mrtvoly. Situace v Moravskoslezském kraji je dneska taková, že ta lihová mafie má nejenom barely, ale má bazény plné alkoholu, ve kterých tím savem ty bazény denaturuje, neboli sen každého alkoholika v Moravskoslezském kraji, bazény plné pančovaného alkoholu, které půjdou do distribuce. A tady se budou měsíce radit experti, kteří zaspali několik let rozvoj lihové mafie. Takže výkon pana ministra financí tváří v tvář pětadvaceti mrtvým a patnácti tisícům litrů metanolu v alkoholu v této zemi jsou cynická, hulvátská a nesnesitelná! Děkuji. (Celá řeč pronesena velmi hlasitě a důrazně.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan kolega Boris Šťastný. Prosím.

 

Poslanec Boris Šťastný: Dámy a pánové, mé vystoupení bude asi nudné v porovnání s mými předřečníky. Zkusíme se všichni uklidnit. Kdo to nedokáže, doporučuji holotropní dýchání. To je taková metoda, kterou v 60. letech minulého století vymysleli čeští psychiatři, manželé Grofovi, kteří - ano, pan bývalý ministr říká, že o tom točil Na vlastní oči. Je to hyperventilace, znamená to se hluboce nadechnout, v klidu hluboce vydechnout, je možné to dělat i ve skupinách. (Smích v sále.) Vhodné je sedět nebo ležet. Člověk potom získává v podstatě pocity jako po požití holotropních látek a je to zdarma. (Smích v sále.) A bez spotřební daně, mi tady napovídá pan premiér. Ano, správně.

Chtěl jsem říct několik drobných poznámek k vystoupení zejména pana ministra, ale i některým mýtům, abych uvedl věc na správnou míru, abychom si to zapamatovali do budoucna.

Neexistuje žádná ekonomika kouření. Kdo si to myslí, samozřejmě si to myslet může. Těch pokusů ve světě se na této teorii přiživit je celá řada, ať už jsou to farmaceutické firmy, co vyrábějí prostředky na odvykání kouření, majitelé zdravotnických zařízení, anebo naopak tabákové firmy. Jedni tvrdí, že se vybere spotřební daně víc a lidé, kteří se léčí z následků kouření, tak se za to zaplatí míň, a ti druzí to zase tvrdí naopak. Ono to dost dobře nejde, protože kouření je civilizační nemoc a tam samozřejmě ty faktory přispívají ke zhoršení zdravotního stavu v nějakém komplexu ostatních faktorů, takže např. u infarktu myokardu kouření samozřejmě přispívá ke vzniku infarktu myokardu, ale všichni víme, že je to spousta dalších faktorů, které k tomu budou přispívat.

Čili já bych hrozně moc varoval před tím, abychom tady začali diskutovat o tom, jak velkou budeme mít spotřební daň, podle toho, jestli se to vyplatí, nebo nevyplatí v souvislosti s léčbou následků kouření. Naše rozhodnutí je čistě politické. Je to empirický návrh, který vychází z nějakého empirického výpočtu Ministerstva financí, a my jako politici o něm rozhodujeme na základě politického rozhodnutí. Jestli to je procent x, nebo y, anebo korun c, nebo d, je prostě jedno. Je to politické rozhodnutí a nedá se vypočítat. To je první věc.

S tím souvisí i druhý mýtus o pašování cigaret v prostoru České republiky a okolí. Prostě země v centru Evropy a Evropské unie, dobře víme, že v okolí jsou země, kde jsou tabákové výrobky podstatě dražší, a je logické, že k nám z Německa nebo naopak do Německa či z Rakouska či do Rakouska žádné pašování probíhat nemůže, protože hranice jsou otevřené a jsme v schengenském prostoru. A z těch zemí, odkud by se ty cigarety pašovaly, tak jsou podstatně levnější, jako je třeba Rumunsko nebo Bulharsko***




Přihlásit/registrovat se do ISP