(17.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Milan... Já musím nejdřív otevřít obecnou rozpravu, takto, a pak mohu udělit slovo panu poslanci Urbanovi. Prosím. Už to jde.

 

Poslanec Milan Urban: Už je to v pořádku. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já myslím, že návrh novely tohoto zákona by mohl sloužit ještě jiné příležitosti, tedy abychom věděli, kdo v České republice je vlastníkem obnovitelných zdrojů.

Cena elektrické energie se dramaticky zvyšuje již několik let a od příštího roku je avizován nárůst o nějakých 25 % nahoru. Jedná se vlastně o jistou formu dotace obnovitelných zdrojů, kterou v konečné podobě platí firmy a platí je domácnosti. Díky tomu, že tady existuje systém akcií na majitele, nikdo neví, komu tyto dotace, resp. příplatek k ceně elektrické energie v konečném důsledku přichází na účty. Myslím si, že stojí za to, abychom v situaci, kdy se budeme muset snažit eliminovat nárůst obnovitelných zdrojů, který je mimochodem extrémem myslím nejen evropským, ale celosvětovým, abychom alespoň věděli, kdo je vlastníkem těch velkých i malých fotovoltaických elektráren, kdo je vlastníkem těch větrných parků, kdo je vlastníkem jiných obnovitelných zdrojů, které jsou dnes příjemci velkých peněz v řádech zhruba 40 miliard korun.

Myslím si, že by bylo dobré, abychom tento návrh nemuseli zpracovávat a šmudlat tady v poslaneckých lavicích, že by bylo dobré, aby s ním jako s pozměňovacím návrhem přišlo Ministerstvo spravedlnosti, já bych si ho rád osvojil, ale aby byl zpracován tak, abyste mi neřekli, když ho budu dělat sám, že o něm nelze hlasovat či že nenavazuje na příslušné jiné právní normy české či evropské. Prosím tedy, aby pan ministr zvážil možnost a případně Ministerstvo spravedlnosti připravilo takový návrh, který bude říkat: Příjemci dotací obnovitelných zdrojů jsou povinni předtím, než budou tuto dotaci přijímat, tedy když budou předkládat Energetickému regulačnímu úřadu příslušnou žádost, aby jejich povinností bylo ukázat, kdo je vlastníkem těchto obnovitelných zdrojů.

Vím, že to je trochu výbušný návrh, nicméně když se podívám na to, jakým způsobem v příštím roce chceme zatížit český průmysl, jak Svaz průmyslu a dopravy, Hospodářská komora vidí v tomto velmi značné ohrožení konkurenceschopnosti českého průmyslu, pravděpodobně budou muset významným způsobem propouštět, jakým způsobem tento celý systém zatěžuje domácnosti, kterým když přijde složenka a podívají se na to, kolik musí platit za obnovitelné zdroje, domnívám se, že to je návrh relevantní a že občané, Parlament, stát, firmy by měli vědět, kdo je vlastníkem těchto obnovitelných zdrojů, tedy kam jdou tyto prostředky. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Teď se hlásí pan ministr Blažek. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr spravedlnosti ČR Pavel Blažek: Já děkuji. Milý poslanče Urbane, zvážíme dřív, než se namane. (Smích v sále.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Jeroným Tejc.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, psal se rok tuším 2009, kdy jsme společně s poslanci sociální demokracie předkládali poprvé návrh zákona o zrušení anonymních akcií v České republice. Ten návrh jsme nepředložili jednou, dokonce vícekrát. Pokaždé byl odmítnut touto Poslaneckou sněmovnou, a to v různých složeních, tedy v různých volebních obdobích. Já bych byl rád, abychom se konečně dobrali cíle, tedy skutečně zrušení anonymních akcií. Jsem rád, že i média si všimla za těch posledních několik let toho, že právě anonymní vlastnictví akciových společností výrazně podporuje netransparentnost a s touto netransparentností spojenou korupci, zejména u veřejných zakázek. V tomto smyslu je dobře a já děkuji Ministerstvu spravedlnosti a vládě, že předkládá návrh, který má tu situaci zlepšit, nikoliv zhoršit, tak jak jsme mnohde v řadě oblastí zvyklí.

Na straně druhé musím říct, že pokud tento návrh zákona bude schválen, rozhodně nevyřeší vše a rozhodně není podle mého názoru tak dobrý jako ten návrh, který tady byl v Poslanecké sněmovně několikrát odmítnut, a to ne proto, že to byl návrh můj, ale proto, že navrhuje dvě cesty, ten vládní návrh, jak vyřešit onu transparentnost akcií. Ten první je zaknihovat všechny akcie. To znamená, každá akcie bude mít svého majitele, bude to akcie na jméno a to jméno si najdete v nějakém rejstříku. U ministerstva nebo v obchodním rejstříku. To je jedno. Záleží, na čem se dohodneme do budoucna, kde tyto informace kdokoliv získá. Ty informace bude mít o vlastníku té akciové společnosti úplně každý, od veřejnosti přes média, přes úředníky, prostě všichni, kteří si budou chtít ověřit, kdo je vlastníkem té konkrétní společnosti. To je způsob, který jsme navrhovali my jako sociální demokraté, a to je způsob, který je podle mého názoru jediný správný. To je ale pouze jeden způsob, který navrhuje vláda.

Vláda také navrhuje, aby se mohly společnosti rozhodnout pro druhou cestu, a tou druhou cestou je tzv. imobilizace akcií u bankovních ústavů. Já bych byl rád, aby nám tady někdo z ministerstva či z těch, kteří tento návrh podporují, řekli, jak to konkrétně bude fungovat. Třeba se mýlím, ale já jsem přesvědčen, že v takovém případě ten jediný, kdo bude znát toho konkrétního imobilizovaného vlastníka, bude de facto banka a případně orgány činné v trestním řízení, pokud se dotážou těch několika desítek bankovních ústavů a budou v konkrétních případech žádat v souvislosti s konkrétní trestnou činností sdělení toho konkrétního vlastníka. To znamená, že nebude podle mého názoru, pokud tento návrh projde a pokud se společnosti rozhodnou imobilizovat své akcie, dohledatelné veřejně vlastnictví jednotlivých akciových společností, tak jak by to bylo v případě, kdyby existoval jeden registr, který by byl veřejný a kde by se vlastník vždy uváděl. Já myslím, že tohle je věc, která výrazně komplikuje situaci. Podle mého názoru není jediný důvod, proč by každého vlastníka každé akciové společnosti nemohla znát celá veřejnost a proč by někteří měli být chráněni bankovním tajemstvím a mělo by být velmi složitě dohledatelné toto vlastnictví. Pokud se mýlím, tak tady prosím vystupte, vysvětlete mi to, proč děláme tyto rozdíly, proč je činíme, protože já k tomu žádný rozumný důvod nevidím. Bude to mnohdy dražší a jsem přesvědčen, že není jediný důvod pro to, aby někdo skrýval své poctivě nabyté miliony, stamiliony či miliardy.

Já nebudu dávat návrh na zamítnutí tohoto návrhu zákona, říká se lepší něco než nic, ale budu v průběhu projednávání navrhovat, abychom šli pouze jednou cestou, tedy jednotného registru, kde bude uveden konkrétní vlastník veřejně dohledatelný. Už jen proto, aby policie neměla tolik práce s byrokracií, kterou často kritizujeme, a nemusela postupně dohledávat ony vlastníky jen v konkrétních případech, právě u několika desítek finančních ústavů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Teď tady mám do obecné rozpravy přihlášeného pana poslance Babáka, takže ho prosím, aby se ujal slova. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP