(11.30 hodin)
(pokračuje Paroubek)

Daňové změny jsou nezbytné a i o nich bude jistě diskuse před příštími volbami do Sněmovny. Půjde o to, zda česká veřejnost chce bezohledný kapitalismus z doby pana Pickwicka, nebo rozumné, moderní, sociálně-tržní hospodářství například skandinávského typu. České hospodářství, nezbytné incentivy na obnovu jeho růstu nejsou ovšem ani tak v daňové oblasti. A hlavně daňové změny jsou jen jednorázovým výnosem státního rozpočtu, který se ale samozřejmě bude projevovat i v dalších letech. Zaplať pánbůh! Potenciálně ovšem v rozsahu desítek miliard korun - to je zřejmé - mohou dramaticky snížit deficit státu. Země ale potřebuje obnovit růst průmyslu. Dozvěděli jsme se, že v září průmysl prohloubil pokles, že poklesl meziročně o 7 %, stavebnictví zaznamenalo v září meziroční pokles o více než 10 %. Musíme obnovit růst celého hospodářství, dostat zemi z blbé nálady, marasmu a atmosféry hospodářského neúspěchu.

Ptám se, jsme natolik v zajetí české energetické lobby, že si ani nechceme představit podobnou podporu obnovitelným zdrojům, jako je tomu v sousedním Německu? Přitom by to byl skvělý stimul pro rozvoj českého průmyslu, českého exportu. Německo bude v příštích nejméně 30 letech velkým odbytiště moderních technologií v energetice. To se nezastaví ani před branami České republiky, české země. Do roku 2050 Německo počítá podle diskuse, kterou vedla německá spolková kancléřka s představiteli jednotlivých spolkových zemí minulý pátek, s tím, že neuvěřitelných 80 % vyrobené elektřiny bude v roce 2050 pocházet z obnovitelných zdrojů energií. Pochopitelně, to je německá specialita, bez jádra.

K obnově růstu ve stavebnictví je možné jít cestou projektů partnerství veřejného a soukromého sektoru k rozvoji výstavby dopravní infrastruktury, a nejen jí, i k výstavbě nejrůznějších veřejných staveb. Národní socialisté předloží v příštích měsících, pokud tato Sněmovna přežije, několik návrhů zákonů podporujících rozvoj bytové výstavby, výstavby komunální a dále různých typů sociálních bytů. A mohl bych pokračovat.

Posílení spotřebitelské poptávky je nezbytné a je to věc vlády a jejích institucí, které si k tomu zřizuje, vystupovat ostře proti všem typům kartelových dohod či monopolně vysokých cen. Několikrát jsem již zde ve Sněmovně uváděl příklady těchto jevů. Vládu by mělo znepokojovat, že potraviny v základním spotřebním koši mají zhruba o třetinu vyšší ceny u nás než v sousedním Německu. Tato drahota jen odčerpává kupní sílu obyvatelstva a samozřejmě ta kupní síla pak chybí jinde.

Upřímně, tento zdravotní balíček považuji za ekonomické a politické zoufalství této koaliční vlády. Je to její konec, i kdyby se ještě nějakou dobu v úřadu trápila, protože ona není schopna obnovit hospodářský růst a jen zalepuje rozpočtové díry, vytlouká klín klínem. Pro obyčejné lidi je to děsivá zkušenost. Věřím, že tak silná, aby se v příštích volbách už občané nenechali ohlupovat rádoby celebritami v marketingově brilantních operacích typu "oblbni bábu, dědka". Anebo pohádkami o sympatických vyspavačích, kteří položí své tělo na pomyslné koleje, aby přes ně neprojel vlak korupčníků. Korupce v době existence Nečasovy vlády dál vesele kvete.

Dámy a pánové, není asi překvapením, když řeknu, že národní socialisté, oba dva národní socialističtí poslanci, nepodpoří vládní návrh v žádné podobě z věcných důvodů.

V závěru svého vystoupení se chci věnovat záležitosti, kterou jsem, řeknu otevřeně, nepromýšlel a která mě překvapila, protože dnes nehovoříme jenom o věcných problémech, které se týkají státního rozpočtu na příští rok. Myslím si, že je potřeba si také připomenout, že velmi pravděpodobně bude v krátké době, delší či kratší době, následovat po tomto zdražovacím balíčku, který se týká roku 2013, také zdražovací balíček roku 2014. A to budou dva velmi silné zásahy souhrnně do daňového systému České republiky, pravděpodobně nejvyšší, největší od zahájení, za její existence.

Chtěl bych však v závěru říci jednu věc. Tato vláda si při svém vzniku začala říkat - a je to potřeba připomínat, protože to už nepřipomíná skoro nikdo - vláda rozpočtové odpovědnosti, práva a boje proti korupci. Jak se zdá, rozhodujícím hlasem pro dnešní hlasování o přijetí tzv. konsolidačního balíčku bude hlas jednoho z nově doplněných poslanců Romana Pekárka, který byl odsouzen, zatím nepravomocně, na šest let nepodmíněně za korupci. To je faktický konec, jak já to chápu, vlády boje proti korupci. Česká veřejnost musí už na příště považovat spojení obou pojmů Nečasova vláda a boj proti korupci za oxymoron, protimluv. Nečasova vláda tak zcela nepokrytě a vědomě navazuje na ty nejlepší tradice - v uvozovkách nejlepší tradice - Topolánkovy vlády, která ke svému vzniku a udržení popásala nejprve zkorumpované poslance Pohanku a Melčáka, a když to nestačilo, neváhala ke svému udržení využít obviněného poslance Petra Wolfa, jenž byl nedávno ve druhé instanci odsouzen na šest let vězení nepodmíněně.

Vláda poté, co je její hospodářská politika silně neúspěšná, hospodářství země se propadá, tím, že se opřela o odsouzeného poslance, ztrácí jakékoliv poslední zbytky legitimity a morálního oprávnění vládnout!

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dalším přihlášeným do rozpravy je pan poslanec Adam Rykala, připraví se Jiří Dolejš. Prosím pana poslance.

 

Poslanec Adam Rykala: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážené dámy, vážení pánové, situace v této Sněmovně se mění z hodiny na hodinu. Občané se nestačí divit. Ještě včera jsme nevěděli, zda projde Kalouskův škrticí balíček. Škrticí proto, že škrtí českou ekonomiku a zároveň škrtí krky občanů naší země.

Ani dnes, několik týdnů před začátkem nového roku, si nemůžeme být zcela jistí, že vláda přes Senát a prezidenta republiky protlačí silou tento daňový balíček. Nevíme ani, zda od 1. ledna bude spuštěna důchodová reforma, která má být spuštěna. Zmatek nad zmatek. Premiér a předseda ODS si do včerejška neuměl udělat pořádek ani ve vlastním poslaneckém klubu. Výsledkem je, že podniky a podnikatelé v naší zemi se velmi těžko připravují na začátek příštího roku, protože nevědí, s jakými cenami mohou kalkulovat. Lidé šetří, kde se dá. Sám ministr financí již přiznává, že česká ekonomika neporoste, a pokud poroste, tak jen velmi velmi málo.

Plamínek naděje, že se vláda udrží, resp. že vláda padne, pro nás včera zhasl. Plamínek naděje se rozsvítil pro vládu Petra Nečase. Koalici tak dnes zachrání pan Šťovíček z Věcí veřejných a pan Josef Dobeš z Věcí veřejných. Koalici také zachrání velmi nečekaně pan poslanec Petr Tluchoř, pan poslanec Ivan Fuksa, dnes tedy už exposlanec, a pan exposlanec Marek Šnajdr, kteří se vzdali mandátu, aby za ně naskočili poslanci noví, loajální Petru Nečasovi. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP