(11.40 hodin)
(pokračuje Rykala)

Co si o těchto krocích máme myslet? Co si o těchto krocích má myslet česká veřejnost? Vláda ODS a TOP 09 se nám přetvořila v koalici odpadlíků a nebojím se ji nazvat koalicí z výprodeje. Petr Nečas a Miroslav Kalousek jsou dnes závislí na odpadlících z Věcí veřejných, na odpadlících, které zde prezentuje Karolína Peake. Je zvláštní, že ti kývnou úplně na vše. Na vše, co pan Kalousek vymyslí, ani trochu se u toho nestydí, ani trochu se u toho nečervenají. Cena těchto poslanců není vůbec vysoká. Stačí jim jen to, že jim bude chodit poslanecká výplata až do května 2014. Drahá auta a hypotéky je potřeba z něčeho splácet.

Paradoxní je však na celé situaci to, že vládu drží a vládu podporují poslanci, kteří se do Sněmovny dostali na vlně populismu a na kritice chování poslanců, kritice poslaneckých náhrad a kritice odměn poslanců. Po těchto poslancích se tak ve výprodeji hned a rychle zaprášilo. A premiér si může být jistý jejich hlasy, ti budou hlasovat do května 2014 úplně pro vše, co navrhne, protože chtějí zůstat poslanci co nejdéle. Dokonce bych si dokázal troufnout tvrdit, že kdyby mohli, tak Karolína Peake tady navrhne zákon, že zůstávají poslanci až do konce života. Pokud by to samozřejmě v rámci naší ústavy šlo navrhnout.

Víte, nové uskupení LIDEM, které se snaží udržet u moci a snaží se udržet v této Sněmovně, případně ve vládě, tak nové sdružení LIDEM má asi sto členů. Sto členů v celé České republice reprezentuje nově ustavenou stranu LIDEM. Takže je to vlastně nejúspěšnější strana v České republice. Nemusela projít volbami, nemusela utratit za kampaň ani jednu korunu, a přesto 8 % členů této strany sedí v Poslanecké sněmovně, a dokonce 3 % všech členů této strany sedí ve vládě České republiky. Takto úspěšnou stranou byla naposledy Unie svobody. Byla to Unie svobody, která skoro podobně jako strana LIDEM může dělat své sjezdy ve výtahu, protože se tam jednoduše vešli všichni členové strany. Úspěšnější snad za historii České republiky byla Strana zelených, ale tady musím podotknout, že Strana zelených alespoň prošla volbami, alespoň získala mandát od voličů. Strana LIDEM neprošla volbami a dnes tady hlasuje uskupení poslanců, kteří nemají mandát od občanů České republiky.

Koalice ale potřebuje i další hlasy. Nezachrání ji jenom osm poslanců LIDEM. Takže já se ptám, jaká je cena pana Šťovíčka, jaká je cena pana Dobeše, kteří dnes budou hlasovat s vládou. Možná jim také stačí jen si udržet poslanecký mandát a brát výplatu do května 2014. Bohužel, spekuluje se ale i o jiných důvodech. O jiných důvodech těchto kolegů, kteří dnes budou hlasovat s vládou České republiky. Já myslím, že ukáže čas, co za to dostali slíbeno, a myslím si, že si na to musíme počkat.

Nejtěžší situaci tak měl paradoxně Petr Nečas ve vlastní straně. Vyjednávání s rebely trvalo několik měsíců a ještě včera nebylo jasné, jak dopadnou. Nakonec jste v ODS našli velmi elegantní řešení. Tři rebelové se vzdávají poslaneckého mandátu a mohou tak působit na občany a na členy ODS jako takoví hrdinové. Dva členové ODS budou hlasovat s koalicí podle usnesení ODS, podle nařízení ODS, a jeden poslanec-rebel už je mimo ODS a jeho hlas dnes nahradí v hlasování právě pan Josef Dobeš. Takže vlastně hlas pana poslance Fialy ODS ani nepotřebuje.

Víte, asi málokdo dnes v tuto chvíli v této zemi věří, že se v panu Tluchořovi, Šnajdrovi a Fuksovi probudilo svědomí. Nešlo jim o pravicové ideály, nešlo jim ani o program strany. Na mě to působí tak, že nátlak části rebelů na Petra Nečase byla jen snaha o to, zvýšit svou vlastní cenu. Zvýšit svou cenu při vyjednávání v této Sněmovně, zvýšit svou cenu pro Petra Nečase. Spekuluje se o tom, že pánové dostali takovou nabídku, neodolatelnou nabídku, která se nedala odmítnout. Výsledkem však je, že vláda může jet dál. Vláda může zvyšovat daně. Vláda může škrtit českou ekonomiku.

Po včerejšku, včera večer nejvíce slavili v penzijních fondech a včera večer nejvíce slavily církve. Protože ty hlasy nebudou dnes jen pro daňový balíček, ale ty hlasy určitě zaručí to, že projde důchodová reforma a projdou církevní restituce. Dokonce už to máme na tabuli zařazeno jako bod programu, takže se počítá dneska s tím, že vláda má dostatek hlasů na to, aby od 1. ledna platila důchodová reforma a aby prosadila církevní restituce.

Co na tom, že většina občanů této země, naší země s tím nesouhlasí? Co na tom, že tyto věci prosazuje premiér, předseda strany, který nevyhrál volby? Co na tom, že pro to zvednou ruce zástupci stran a hnutí, které nikdo nevolil? Já se stydím za českou vládu. Já se stydím i za poslance, kteří nemají žádné svědomí. Vy jste přivedli českou politiku na úplné dno a bude velmi těžké obnovit důvěru lidí v politiku a demokracii. I proto by bylo nejčistější řešení v této situaci, kdyby se uskutečnily nové volby, které by nově rozdaly hlasy, kdy by ve Sněmovně seděli lidé, kteří získali mandát za stranu, za kterou kandidovali. Víte, tady dnes sedí zástupci stran, které nejenže nikdo nevolil, ale dokonce oni si zakládají nová sdružení, nové strany. Dneska tady sedí strany LIDEM. Dneska tady sedí zástupce sdružení Hnutí pro sport. Dneska tady sedí Národní socialisté - levice 21. století, a dokonce tady sedí zástupce Jihočechů 2012. Já nevím, když jsem byl u voleb v roce 2012, tak jsem v nabídce tyto strany neměl. Já jsem si nemohl vybrat volební lístek s názvem Jihočeši nebo LIDEM.

Útěchou nám může být jen to, že tato uskupení, která jsem právě jmenoval, ze Sněmovny zmizí. Zmizí nejpozději při dalších řádných volbách do Poslanecké sněmovny, protože pochybuji, že někdo může volit strany, které se chovají, jak se chovají, a lidi, kteří přebíhají z jedné strany do druhé. Jenomže bohužel to lidem nenaplní peněženky, to bohužel nesníží ceny v obchodech a neobnoví důvěru občanů v českou demokracii.

Ale dost už o situaci ve Sněmovně, protože my tady máme celkem balík daňových a jiných zákonů. Dovolte mi tedy zanalyzovat současnou nerozvážnost vládní koalice ve věci zvyšování daní a její negativní dopady na tuzemské i zahraniční subjekty, které působí v České republice.

Za vlád Petra Nečase, a tedy i za vlád Mirka Topolánka, za vlád ODS došlo již mnohokrát k úpravám daní, ať už přímých, či nepřímých. Pravice si prostě z nás lidí a z podniků v České republice dělá srandu. Bitva se dnes vede o to, zda zvednout a o kolik procentních bodů tu DPH, tu daň z příjmů fyzických osob, místo toho, abychom se my všichni tady společně snažili zjednodušit systém platby daní, neboť už dnes tvoří daňové zákony stohy dokumentů, jejichž paragrafy jsou navzájem propleteny do nepřehledné sítě. Víte, některé platí v současnosti, některé platí jen na určitou dobu, dokonce tady máme schválené zákony, které ani nezačaly platit. A možná začnou platit od Nového roku.***




Přihlásit/registrovat se do ISP